Iltsvind og varmt vejr har de seneste dage kostet flere hundrede fisk livet i Banansøen i Bramdrupdam ved Kolding.
Søndag blev kommunens miljøvagt tilkaldt til Banansøen, idet en forbipasserende havde observeret mange døde fisk i vandkanten, oplyser Kolding Kommune.
Der var ikke umiddelbart tegn på tilførsel af forurenende stoffer til søen, der får det meste af sin vand i form af regnvand fra det tilstødende villakvarter.
Miljøvagten målte imidlertid meget lave koncentrationer af ilt i søvandet. Helt ned under ét milligram pr. liter i nogle dele af søen. Koncentrationen af ilt i søvand ligger typisk på omkring 10 milligram pr. liter. Kommer indholdet af ilt ned under 4 milligram pr. liter, får de fleste fiskearter problemer. Derunder begynder fiskene at dø.
Det vurderes derfor, at kombinationen af det meget lave indhold af ilt og det op mod 23 grader varme vand har taget livet af de mange fisk i søen. Iltsvindet i søvandet er forårsaget af en tidligere opblomstring af alger i søen.
Artiklen fortsætter under billedet…
Én af de mange store karper, der måtte lade livet på grund af iltsvind i søen. Foto: Sten Frandsen.
Kolding Kommune har efterfølgende set nærmere på den massive fiskedød i Banansøen. Hovedparten af de døde fisk er flirer, brasener og skaller. Men også et stort antal karper og enkelte gedder er bukket under for iltsvindet i søen.
– Desværre kan vi ikke gøre noget ved ildsvindet, men de kommende dage melder meteorologerne om regn og lidt laveret temperaturer, og det vil gradvist løse problemerne med iltsvind. Men indtil naturen har reguleret sig selv, vil man kunne opleve døde fisk i Banansøen, fortæller miljøtekniker Sten Frandsen.
Kommunen vil løbende fjerne de døde fisk, så de ikke ligger og rådner og giver en dårlig lugt i området.