Kolding Netavis

Farvel plastik: Goddag bæredygtighed og social ansvarlighed

Fremover er det slut med at tage en gratis plastikpose på Koldingbibliotekerne til at bære bøgerne hjem i. Til gengæld kan man købe en pose fyldt med god samvittighed.

En pose, der engang har været en skjorte med en hank af et fint slips – det er blot en af de poser, du fremover kan købe på biblioteket i stedet for en plastikpose. Et nyt samarbejde mellem Koldingbibliotekerne, Sheworks og Hotel Koldingfjord har skabt en række unikke poser. Produceret lokalt, bæredygtigt og socialt ansvarligt.

Bæredygtigt bibliotek

Koldingbibliotekerne arbejder for at blive verdensmålscertificeret. Derfor er der sat gang i forskellige initiativer, der gør bibliotekerne endnu mere bæredygtige.

-Som bibliotek har vi en masse muligheder for at bidrage til en bæredygtig verden. Vi kan udbrede kendskabet til verdensmålene, lave aktiviteter om bæredygtighed, og vi kan ændre på den måde, vi selv agerer i hverdagen. Vi har initiativer i gang over hele linjen – og de bæredygtige poser er blot et element, hvor vi genovervejer vores praksis, fortæller Bethine Gregersen, souschef på Koldingbibliotekerne.

Tjenertøjet får nyt liv

Det er Hotel Koldingfjord, der har doneret deres aflagte tøj, som den lokale socialøkonomiske virksomhed Sheworks har omskabt til en række forskellige poser – alt efter om det var en skjorte, en nederdel eller et slips, der havde brug for nyt liv.

-På Hotel Koldingfjord får vi jævnligt nye idéer til, hvordan vi kan blive mere bæredygtige og være med til at efterlade en lidt bedre verden til næste generation. Derfor var det oplagt for os indgå i dette partnerskab med Koldingbibliotekerne, siger Peder J. Madsen, administrerende direktør for Hotel Koldingfjord.

Ved at upcycle det aflagte tøj til poser udledes der mindre CO2, og vi er med til at sikre, at tøjet forbliver i kredsløb. Men ud over den klimamæssige gevinst, er der også en social dimension i samarbejdet. Hos Sheworks ansætter man nemlig immigrant- og flygtningekvinder, der har brug for en hjælpende håndsrækning til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Nye samarbejder søges

De første 100 poser er produceret gennem samarbejdet med Hotel Koldingfjord, og nu inviterer Koldingbibliotekerne nye samarbejdspartnere til være med til at skabe de næste poser.

-Fra bibliotekets side vil vi gerne opfordre andre virksomheder til at overveje, om de har overskudsmaterialer, der kan bruges til at skabe nye spændende poser. Jo flere, der begynder at genanvende materiale, der ellers skulle have været smidt ud, jo bedre, fortæller Bethine Gregersen fra Koldingbibliotekerne, der gerne hører fra interesserede virksomheder.

Projektet er et samarbejde mellem Koldingbibliotekerne, Hotel Koldingfjord, Bæredygtighedssekretariatet og SheWorks.

Del denne artikel