Connect with us

Læserbreve

Faglærte: Kolding gør det godt, men vi kan også gøre det bedre

Offentliggjort for

den

Iben Lehmann Rasmussen (SF). Privatfoto.
Iben Lehmann Rasmussen (SF). Foto: Navid Shaterabadi.

Læserbrev af Iben Lehmann Rasmussen (SF), byrådskandidat, Vestervang 27, 6000 Kolding.

Inden for de næste 10 år forlyder det, at vi kommer til at mangle 100.000 faglærte i Danmark. Faktisk kan nogle brancher allerede nu mærke manglen på arbejdskraft og lærlinge – og der kommer kun til at blive flere.

I Kolding har erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og kommunen sammen knoklet for at nå målsætningen om at få 30% af de unge til at vælge en erhvervsuddannelse – og vi har gjort det godt, for vi ligger over 25%.

Det er dog stadig muligt at sikre et langt større kendskab til “håndens arbejde”. I Kolding er der heldigvis genindført obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse, så der på den måde også kan bygges bro til erhvervslivet.

For eleverne mangler muligheder for at kunne spejle sig i en faglært og på den måde også skabe og fastholde en interesse for de erhvervsrettede uddannelser. Og her er stadig muligheder, der kan sættes i spil. For der er mulighed for at oprette valgfag i samarbejde med erhvervsskolerne eller at udnytte mulighederne i folkeskoleloven om, at elever i højere grad kan få praktik eller fritidsjob til at tælle med i deres uddannelsesforløb.

Det er ikke nok, at der er politiske vinde, der blæser i den retning, hvis det ikke også prioriteres i embedsværket, så det kan eksekveres!

Det skal heller ikke eksekveres på bekostning af hinanden, men i samspil med hinanden på tværs af siloerne. For at lykkes skal der derfor både prioriteres flere ressourcer til folkeskoleområdet, så der er flere hænder samtidig med at samarbejdet på tværs af grundskole og erhvervsuddannelse også prioriteres i andet end blot tale.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læserbreve

Respekterer politikerne i Region Syddanmark ”Den Danske Model”?

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Læserbrev af Annette Blynel (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Annette Blynel (SF), gruppeformand og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, Standgade 27, 5700 Svendborg.

Respekterer politikerne i Region Syddanmark ”Den Danske Model”?

Det var der i hvert fald en hel del medarbejderrepræsentanter, der tvivlede på, under debatten om tildeling af yderligere årlige 70 mio. kr. til lokallønspuljen. Gode penge, og hver en krone er fuld fortjent.

Vi har lige nu et sygehusvæsen i alvorlig krise med store udfordringer med både fastholdelse og rekruttering. Det er alvorligt, både for personale og borgere, som ikke kan få den nødvendige behandling.

Den borgerlige fløj var helt klar til at give direktionen et solidt rygstød, som ønskede, at en ”smal” gruppe af medarbejdere skal tildeles disse midler – både til hvilke faggrupper, på hvilke afdelinger og med hvor meget. Det er en uhørt proces.

En medarbejderrepræsentant spurgte om ”der er ved at ske et paradigmeskifte” – i en retning som de bestemt ikke bryder sig om. Linjen for SF er klar. Meget gerne flere penge i posen til medarbejderne, men fordelingen skal ske efter lokale forhandlinger, sådan som det altid sker.

Lokalløn er forhandlingsstof, og skal ikke fordeles af politikerne.

Derfor havde Enhedslisten og SF stillet et ændringsforslag, som blev forkastet. Desværre fulgte Socialdemokraterne trop med de borgerlige og brød dermed en klar tradition om at lytte til og inddrage medarbejderrepræsentanterne – det er vist desværre et paradigmeskift i en retning, som hverken medarbejderne eller SF bryder sig om.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Læserbreve

Gi’ grønt lys til raske nu

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Peder J. Madsen. Foto: Hotel Koldingfjord.

Læserbrev af Peder J. Madsen, Administrerende direktør/CEO, Hotel Koldingfjord, Fjordvej 154, 6000 Kolding.

Coronapasset skal naturligvis følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for isolation. Når man ikke længere skal være i isolation, skal man jo ikke forhindres adgang til at deltage i fx konferencer eller gå på restaurant. Det er helt skævt, så det skal politikerne få rettet i en fart.

I dag bliver coronapasset først grønt 11 dage efter en positiv pcr-test. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man afslutter selvisolation fire dage efter testtidspunktet, hvis man er symptomfri.

Det giver store udfordringer for deltagerne i konferencer hos os lige nu. De er raske og ude af isolation. Alligevel må de ikke deltage i arrangementer. Det er et kolossalt benspænd – og helt unødvendigt.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Læserbreve

Svigter Ewii os?

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Jørn Dohrmann. Pressefoto (Arkivfoto)

Læserbrev af Jørn Dohrmann, forhenværende folketingsmedlem, Drenderupvej 30, 6580 Vamdrup.

Strømsvigt efter strømsvigt er måske ved at være en dagligdagsbegivenhed, til stor ærgrelse for os kunder, vi plejer at være førende på forsyningssikkerhed af el, men vi kommer mere og mere til at ligne et uland med de strøm svigt.

At forslå at visse kunder ikke må købe grønne energiløsninger er jo et tilbageslag for miljøet og naturen, men jeg ser det også som et opråb og frustration som direktøren for Ewii står med, og nu vil kommunerne også være med til at bestemme, hvor ladestationer skal op og det med tilskud til ladestationer som vi skatteborger kommer til at betale.

Er det en kommunal kerneopgave?

Er el-nettet overhoved stærkt nok til den belastning, når vi kan se at nogle få varmepumper kunne ødelægge juleaften for mange folk da strømmen gik ud.

Kan Endergiforsyningsselskaberne overhovedet levere nok strøm, når virksomhederne også vil væk fra gas, og måske over på strøm.

Måske har Energiforsyningsselskabet sovet i timen, og brugt for mange penge på andre ting end at sørge for en stabil el-net.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Læserbreve

Klamydiainfektioner tårner frem: Det kræver forebyggelse

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Læserbrev af Vibeke Henriksen (V), Dalbyvej 16, 6000 Kolding.

Nye tal fra Statens Serums institut viser at Kolding kommune igen –igen indtager en kedelig førsteplads blandt flest klamydiasmittede unge i kommunerne i Danmark. Hvilket skriger på forebyggelse og lokale løsninger, så man kan få stoppet den lidelse som huserer, da man kan se, at smitten stiger og forsætter i den forkerte retning.

Konsekvenserne af en klamydiainfektion kan være både ufrivillig barnløshed hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd, hvilket er alvorlige konsekvenser for den enkelte, men også en grå udvikling som kan blive dyrt for vores velfærd og samfund. Hvis altså ikke, vi forsøger at bremse smitten.

Den helt åbenlyse måde at forebygge smitten på, er at de unge udviser ansvar og tager kondomet på, da klamydia kun smitter ved ubeskyttet sex. Derfor er mit opråb, at når man ikke dyrker sikker sex, så bør man testet engang imellem.

En anden helt åbenlyse måde at forebygge smitten på, er på et kommunalt plan, hvis man gør det muligt, at tilbyde unge gratis klamydia-hjemmeprøvetagninger. Derfor er jeg også en stor fortaler for at kommunen søger samarbejdet med de Danske Regioner som har afsat 10 millioner kroner for at forebygge klamydia og gonorré som en digitale sundhedsydelse, og at kommunen indgår samarbejdet med Sex&Samfund. Da den nye regionsaftale vil gøre det langt enklere og billigere at udbrede hjemmetest til de unge via Sex&Samfunds testtilbud.

De gratis hjemmeprøvetagninger gør det lettere tilgængeligt, man undgår besværet ved tidsbestilling og at skulle møde fysisk op hos en læge. Hvilket gør det nemt, hurtigt, og trygt.

Det tror jeg, er et skridt i den rigtige retning.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Læserbreve

Uambitiøs reformaftale: ”Danmark kan mere” -Vi vil mere

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Læserbrev af Vibeke Henriksen (V), Dalbyvej 16, 6000 Kolding.

Efter Regeringens udspil ”Danmark kan mere” om at styrke arbejdsudbuddet, er budskabet, Flere skal i arbejde. Mit budskab er dog, flere danskere skal i arbejde og at vi skal kigge efter arbejdskraften i egne rækker først og fremmest, før man kigger ud på det internationale marked.

Regeringens udspil skuffer og er ikke ambitiøs eller langsigtede nok, vi bliver flere ældre og færre unge.

At sætte dagpengene op i en tid, hvor der er massiv mangel på arbejdskraft med 3500 kr. i mdr. Er den helt forkerte vej at gå. Det vil sige, at en dagpengemodtager som sidder i sofaen, får mere end kassedamen som går på arbejde hver dag. Det er uhørt.

Det havde været en mere seriøs plan at fremlægge, hvis man gjorde det attraktivt at arbejde ved at sænke skatten markant på arbejdsmarkedet, så det kan betale sig at gå på arbejde.

I skrivende stund er der 158.000 ledige job at søge i Danmark, så vi står i en unik mulighed for at få endnu flere danskere ind på arbejdsmarkedet, men det betyder også at det sætter krav til arbejdsgivere og jobcentrene om at hjælpe med at få rekrutteret den arbejdskraft som er derude.

Arbejdsgivere kan med fordel kigge mod de ledige seniorer og tage dem til jobsamtale, da man alt for ofte oplever at de fravælges på grund af alder, arbejdsgivere skal også kigge mod handicappede, og ikke-vestlige indvandrere.

Mit budskab er at flere danskere skal bidrage med noget ind i det arbejdende fællesskab. Det er både til gavn for den enkelte, virksomhederne og samfundet som helhed.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler