Kolding Netavis

Er plantesmør virkelig så sundt?

Foto: Naturli' Foods.

Veganernes svar på smør er blevet mere og mere populært, men forskellen i kalorier og klimabelastning er ikke stor, som man skulle tro.

I en tid, hvor vi anbefales at skære ned på animalske produkter, er vegetabilske erstatninger for smør, plantesmør, blevet populære, skriver madensverden.dk.

Plantesmør, veganernes svar på Kærgården, sælges i stadig stigende mængde, og kan bruges til både stegning, bagning og på brødet.

Men er det sundere at spise plantesmør end almindeligt smør? Og hvad med miljøet? Fødevareekspert Charlotte Mithril fra madensverden.dk ser på forskellen på plantesmør og almindeligt smør.

Smør er som bekendt baseret på komælk – mere præcist indeholder almindeligt smør tre ingredienser: Fløde, mælkesyrekultur og salt. Plantesmør har flere ingredienser, for eksempel indeholder Naturli’s Smørbar rapsolie (39%), vand, kokosolie (22%), sheaolie (13%), mandelsmør (2%), salt, emulgator (lecitin), gulerodsjuice, citronsaft og naturlig aroma.

Den længere liste af ingredienser i Smørbar er tilsat for at få et produkt, der kan være en god erstatning for smør i både konsistens og smag. Selvom indholdslisten er længere, er Smørbar et økologisk produkt, hvor der stilles krav til brug af tilsætningsstoffer, og de fleste ingredienser er da også rene råvarer.

Men det er ikke alle plantesmør, der er økologiske, og der er også forskel på, hvilke vegetabilske olier der bruges, så tjek indholdslisten, hvis du vil være sikker på, hvad du spiser.

Halvt så meget mættet fedt i plantesmør

Sammenligner man næringsindholdet i Lurpak smør med Naturli’s Smørbar, indeholder Smørbar en smule færre kalorier og lidt mindre fedt og salt, men kan du bedre lide smagen af smør, er det ikke værd at spare de få kalorier.

Mere interessant er det måske, at indholdet af mættet fedt er halveret i Smørbar i forhold til Lurpak smør. Mættet fedt skal vi helst ikke have for meget af ifølge de nuværende kostråd, om end forskerne de seneste år, er blevet mere i tvivl om, hvorvidt det også er så skadeligt som hidtil troet.

Mindre CO2 udledning ved plantesmør

Et af argumenterne for at skære ned på animalske produkter og vælge plantebaserede i stedet, er af hensyn til klimaaftrykket. Overordnet set, er produktionen af animalske produkter nemlig mere belastende for miljøet end produktionen af vegetabilske produkter.

Dermed bør plantesmør være betydeligt bedre for miljøet end animalsk smør. Og ser man på Naturli’s egne udregninger, udledes der også fem gange mindre CO2 ved produktionen af deres Smørbar sammenlignet med et animalsk smørbart produkt. Men helt så simpelt er det desværre ikke.

Palmeolie belaster miljøet

Mange plantesmør-produkter indeholder nemlig palmeolie, som er belastende for miljøet at producere. Produktionen af palmeolie rydder store arealer med regnskov, der går ud over både klima og dyreliv. Der er dog nogle producenter, der forsøger at tage højde for dette.

Naturli’s plantesmør, Smørbar, er et af de få produkter, der ikke indeholder palmeolie. Og både Coop og Becel anvender RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie, der burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages højde for dens miljømæssige indvirkning, så regnskovsområder ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager. Men om alle producenter af plantesmør med palmeolie anvender bæredygtig palmeolie er uvist.

Smagen minder om smør

Men hvad med smagen? Kan smagen af plantesmør hamle op med den gode gamle smag af rigtigt smør? Ja, det er der noget, der tyder på. I hvert fald, hvis man ser på de smagstest, der er lavet. Smagen er ofte god og kan sammenlignes med smør eller Kærgården, mens konsistens er blødere end almindeligt smør og minder mere om Kærgården.

Dog smelter plantesmør hurtigere end almindeligt smør, når det står ved stuetemperatur, så måske er det ikke så velegnet til at stå på bordet til de lange familiefrokoster.

Plantesmør kan være god erstatning for smør

Overordnet set kan plantesmør være en god erstatning for smør. Det indeholder mindre mættet fedt, der er sat i forbindelse med blandt andet en øget risiko for hjertekarsygdomme.

Plantesmør indeholder dog stort set lige så mange kalorier som en almindelig pakke Lurpak. Der er altså ingen grund til at tro, at du kan komme ekstra smør på brødet, blot fordi det er plantebaseret. Det feder lige så meget som almindeligt smør.

Så elsker du dit almindelige smør, og har et fornuftigt indtag af animalske produkter, så er der ingen grund til at droppe smørret.

Kilder: www.naturli-foods.dk, www.lurpak.com, www.becel.com, www.coop.dk.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *