Kolding Netavis

Er Mærsk og Ålborg Portland vigtigere for danskerne end vores fødevareproduktion?

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Gitte Grønbæk (C). Pressefoto.

Læserbrev af Gitte Grønbæk (C), byrådsmedlem, Fynslundvej 41, 6064 Jordrup.

Mærsk og Ålborg Portland er blandt de allerstørste danske udledere af klimagas.

Mærsk og Ålborg Portland bruger fossil energi til transport og produktionen – og mega store mængder fossil energi. Det forøger indholdet af CO2 i atmosfæren.

Landbrugsproduktionen starter med, at planterne via fotosyntesen binder CO2 og vokser. Og så spiser vi eller vores husdyr planterne. Og metan fra husdyrgødning og kvæg bliver i løbet af 10 år i atmosfæren igen bliver omdannet til CO2. Der er tale om en cirkulær proces. Husdyrproduktionen forøger derfor ikke indholdet af CO2 i atmosfæren.

Selvfølgelig skal landbruget ligesom resten af industrien erstatte fossil energi med vedvarende energi. Dvs maskiner og processer i landbruget, skal drives af el eller biogas. Nøjagtig som i resten af samfundet.

Sjovt nok får Mærsk skatterabat, fordi de konkurrerer på et globalt marked, og Ålborg Portland får CO2 kvoter, fordi de konkurrerer på et globalt marked.

Og til stor forundring for os i landbruget, så skal landbruget straffes hårdt med en CO2 skat – selvom landbruget konkurrerer og producerer til et globalt marked. De kloge klimafolk i Danmark vil nemlig af med husdyrproduktionen i Danmark, så det danske klimaregnskab kan se godt ud. Selvom det betyder, at husdyrproduktionen genopstår i andre lande. Alle statistikker siger, at verdens befolkning øger forbruget af kød, ost og mælk.

Mit simple spørgsmål er derfor – hvorfor er Mærsk og Ålborg Portland vigtigere for Danmark end en husdyrproduktion i verdensklasse, baseret på en cirkulær biologisk proces, der ikke øger CO2indholdet i atmosfæren?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel