Kolding Netavis

Er du også blevet bidt af en gal pakke ler?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Pressefoto.

12 keramikere indbyder til stor fællesudstilling med titlen “Keramiske Relationer” på Nicolai Kunst og Design i Kolding den 16. august-15. september.

Her kan du ikke blot fordybe dig i værker lavet i verdens lækreste materiale, ler, du kan også gå på opdagelse i, hvordan keramik kan danne grundlag for særlige menneskelige relationer og fællesskaber.

Keramikmakkerne er en gruppe af keramikere, som blev dannet i 2017 på Århus Kunstakademis keramikafdeling ud fra et fælles ønske om at dele glæden ved keramik med hinanden. Keramikmakkerne mødes jævnligt for at dele de erfaringer, de erhverver sig i deres keramiske virker inden for kunst, kunsthåndværk og undervisning.

Fortolker “keramiske relationer”

Gennem de udstillede værker har tolv af kunstnerne fra Keramikmakkerne hver især fortolket temaet ’Keramiske Relationer’. Udstillingen spænder således bredt fra store skulpturelle krukker, sammensmeltede soyakander, installationskunst, traditionelle vaser, relieffer, kastet ler, materialeundersøgelser, drejede emner og meget mere.

Marie Fuglsbjerg Zand, en af udstillerne, som også ejer og driver LerKalaset, et keramikværksted og kursuscenter i Ry, fortæller:

-Det har været afgørende for mig at finde artsfæller, med hvem jeg kan dele oplevelsen af den kunstneriske proces. For mig er det kunstneriske arbejde mere meningsfuldt, når det udføres i samme – enten mentale eller fysiske – rum som andre. Når vi går ind i det kreative arbejde, oplever jeg, at vi træder ind i en anden tilstand, hvor vi kommer i kontakt med hinanden på et universelt plan. Vi træder således ud af det private, samtidig med at det vi skaber både er dybt personligt og aktuelt for andre. I det kunstneriske felt tilbyder leret noget ganske særligt: Ler er et urgammelt materiale, som vi har kendt altid og som er tæt forbundet med os mennesker. Ler er et ‘nulmateriale’. Det betyder, at det først virkelig bliver noget, når vi former det med vores hænder. Udgangspunktet er følesansen og den fysiske berøring. Der opstår en kropslig forbindelse mellem formgiveren og materialet. Jeg oplever, at mange føler sig knyttet til de ting, de laver. Det tror jeg, blandt andet skyldes denne direkte kropslige forbindelse mellem skaberen, leret og det emne, der kommer ud af det, fortæller Marie Fuglsbjerg Zand i en pressemeddelelse.

En af de andre udstillere; Kate Kanstrup, som bl.a. underviser i keramik fortæller om sit bidrag til udstillingen:

-I min keramiske praksis har jeg en del interaktion med nye inden for keramikken. Her ser jeg mange typer keramik og forskellige niveauer i udøvelsen af faget. Mødet med de nye ’keramikere’, som arbejder for at nå ’stjernerne’, er for mig en meget givende og inspirerende keramisk relation. mit værk er derfor inspireret af kursisters keramik: pølseteknik, ostehøvlsteknik, drejning og kvætsning – alene eller i kombination.

Udstillingen er åben kl. 9-16 tirsdag-torsdag og kl. 10-15 lørdag-søndag fra 16. august til 15. september. Desuden kl. 16-21 til Kulturnatten, fredag den 30. august, hvor flere af kunstnerne vil være til stede.

Der vil i anledning af udstillingen blive afholdt fernisering fredag d. 16. august fra kl. 15-17, hvor alle naturligvis er velkomne. Udstillingens kurator Else Plough Isaksen vil på denne dag holde en tale, ligesom du kan møde mange af de udstillende keramikere.

De tolv udstillende kunstnere fra ’Keramikmakkerne’ er:

Christine Urfe Bendt, Århus
Dorete Bendixen, Aalborg
Jonna Skydt Andersen, Tranum
Karen Thomassen, Beder
Kate Kanstrup Nielsen, Vejle
Lene Kristine Christensen, Vejle
Marianne von Tangen Buskov, Brabrand
Marie Fuglsbjerg Zand, Herskind
Rasmus Eliasen, Ryomgård
Ruth Granslev, Ry
Trine Abild Lind, Ans
Vibeke Nielsen, Aarhus

Udstillingen er støttet af Kolding Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel