En ny stor energipark, der er på vej ved landsbyen Nagbøl, mellem Lunderskov og Vamdrup, vil kunne producere cirka 60.000 MWh, og det kan dermed dække cirka 15.000 husstandes årsforbrug af el.
Det oplyser forsyningsselskabet Jysk Energi, som står bag det store projekt i Nagbøl til Fællesavisen.
Den høje ydeevne skyldes blandt andet, at anlægget bliver udformet med en tracker-løsning som indebærer en teknik, hvor solcellerne er roterende. Det betyder, at panelerne roterer og langsomt hen over dagen og dermed følge solen, så de om morgenen er vendt mod øst og om eftermiddagen mod vest.
Jysk Energi agter at anlægge den nye store energipark på et 87 hektar stort privatejet landbrugsareal. Det handler om et område der strækker sig fra vejen, Kotrappegyden i syd, vest om bebyggelserne i landsbyen Nagbøl og den store virksomhed, Moreevo, frem til Lunderskov-Esbjerg-banen mod nord. Området grænser endvidere op til både Nørremosen og Nagbøl Skov mod vest.
Hele det store område tænkes omkranset af et cirka fem meter højt og bredt levende hegn. Og kun derudover indhegning, hvad et eventuelt dyrehold måtte have behov for.
Anlæg med unikke tiltag
Udformningen af anlægget betegnes som unikt. Der vil fx være mulighed for frit at kunne passere igennem området til fods. Derudover vil man via et stisystem komme rundt omkring størstedelen af parken.
Jysk Energi har fremlagt forslag til en udformning, som også giver plads til både læring, afslapning og naturoplevelser.
Der er ligeledes i forbindelse med projektet i den indledende face oprettet en frivillig følgegruppe bestående af borgere fra Nagbøl, som fungerer som talerør mellem lokalområdet, Jysk Energi og Kolding Kommune.
Det fremhæves, at samarbejdet i følgegruppen allerede i planlægningen har spillet en vigtig rolle. Ikke mindst for, hvordan solcelleparkens tilblivelse kan tilføre nye og værdiskabende tiltag for både borgere, besøgende og naturen.
Samspillet mellem borgere og kommunen har blandt andet medført, at skitseprojektet er blevet tilrettet, så både forretnings-, landskabs- og lokalsamfundsmæssige hensyn tages til den lokale natur. Således er der foruden stisystemet også indtænkt spiselig beplantning, vildtkorridor, grønne rekreative områder samtidig med at parken holdes i afstand fra naboerne.
Den nye solcellepark indeholder endvidere i sin nuværende form både de lovpligtige og de initiativer virksomheden selv ønsker at tage. Og netop for at give bedst mulighed for at orientere sig i hovedlinjerne er de beskrevet og sendt udsendt til de nærmeste husstande rundt om projektområdet, hedder fra Jysk Energi.