Connect with us

112-stof

Endnu en politikreds advarer om falske pengesedler

Offentliggjort for

den

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer borgere og forretningsdrivende om, at der i øjeblikket er falske pengesedler i omløb. Foto: Dreamstime.com (Modelfoto)
Der er falske 1000-kronesedler i omløb i blandt andet Kolding. Foto: Dreamstime.com (Modelfoto)

Politikredsen har i år foreløbig modtaget 25 anmeldelser, hvoraf de ni er foretaget i august måned.

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer borgere og forretningsdrivende om, at der i øjeblikket er falske pengesedler i omløb. Forleden advarede Sydøstjyllands Politi om samme problem i blandt andet Kolding.

Syd- & Sønderjyllands Politi har i år foreløbig modtaget 25 anmeldelser, hvoraf de ni er foretaget i august måned.

I langt hovedparten af sagerne har der været tale om, at personer har betalt med falske 1.000-kronesedler. I enkelte tilfælde har der været tale om falske 500-kronesedler, ligesom der også har været enkelte sager om falske Euro-sedler i år.

Bred vifte af forretninger

De falske pengesedler har været brugt som betaling i en bred vifte af forretninger. Det gælder både dagligvarebutikker, tøjforretninger, spisesteder m.m. Og geografisk er hændelserne bredt fordelt i politikredsen.

-De kriminelle spekulerer i, at personalet ved kassen udelukkende har få sekunder til at vurdere en pengeseddel i forbindelse med betjeningen af kunderne. Og den typiske fremgangsmåde er, at de kriminelle køber varer for et lille beløb og betaler med den falske 1.000-kroneseddel, eller spørger, om man kan veksle. På den baggrund opfordrer vi både borgere og handlende til at være særdeles agtpågivende, især hvis de modtager 1.000-kronesedler. Og fatter man mistanke, så tøv ikke med at kontakte politiet, pointerer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Tre gode råd

Han kommer med tre gode råd til butikkerne for at imødegå sager om falske pengesedler:

• Sæt et skilt op på butiksdøren, hvor det tydeligt fremgår, at forretningen maksimalt giver fx 300 kroner tilbage i byttepenge, og at det ikke er muligt at veksle penge/veksle andet end maksimalt 100 kroner – fx så kunderne kan få mønter til indkøbsvognen.

• Sørg for at instruere de ansatte i, hvordan de spotter falske pengesedler. En grundig orientering bør være en del af virksomhedens sikringspolitik, på samme måde som selskabet også har en politik for håndtering af dagens omsætning, der skal i banken, sikring af særlige værdifulde varer i butikken m.m.

• Hav klare retningslinjer for, hvornår en ansat ved kassen kan tilkalde bistand fra fx en butiksleder – i tilfælde af mistanke om, at en person er i gang med at betale med falske penge. Det er vigtigt at kunne tilkalde bistand, også selvom der er mange kunder ved kasselinjen og travlt i butikken.

Sådan spotter du, om en pengeseddel er falsk

• Har pengesedlen et vandmærke?
• Er der en vinduestråd med et bølgemotiv?
• Er der et hologram, der reflekterer lyset i forskellige farver?
• Er der en skjult tråd, som ses, når sedlen holdes op mod lyset?
• Føles papiret ægte?

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

112-stof

Vildt: Så mange klip uddeler politiet om ugen for mobilsnak

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Hver 8. bruger håndholdt mobil bag rattet, viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. Pressefoto.

Håndholdt mobil og kørsel er en dårlig kombination. Det er især de unge, der roder med mobilen, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Klip, klip, klip! I årets første seks måneder har politiet uddelt 14.028 klip i kørekort for brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet, viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Det svarer til cirka 540 klip om ugen (se tal per politikreds nederst i pressemeddelelsen).

-Alt for mange trafikanter har svært ved at lade deres mobil være, selv om de ved, at det er både ulovligt og risikabelt. Og de her tal viser med al tydelighed, at vi stadig har en stor udfordring. Derfor skal vi alle blive ved med at minde hinanden om, at man skal holde hænderne på rattet og øjnene på trafikken, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Uopmærksomhed kan have store konsekvenser

Det er især den yngre generation, der ikke kan lade være med at bruge mobilen, når de kører i trafikken. Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt flere end 5.000 bilister.

Knap hver 8. bilist svarer, at hun eller han “meget ofte”, “ofte” eller “en gang imellem” bruger håndholdt mobil, mens de kører i trafikken.

Men endnu værre ser det ud blandt de yngre bilister mellem 17-34 år. I den aldersgruppe svarer flere end hver 4., at de bruger deres mobil håndholdt, når de kører bil.

Og det er ikke uden risiko. I samme undersøgelse kan man se, at netop de 17-34-årige svarer, at de har været involveret i en trafikulykke som bilist over dobbelt så ofte som alle bilister generelt. Og når man spørger de unge bilister, hvad de lavede, da trafikulykken skete, svarer 28 %, at de benyttede håndholdt mobil.

-Uopmærksomhed i trafikken er fortsat anledning til alt for mange uheld – og de kan så let undgås. Vi skal gøre trafikken mere sikker ved at blande os, når vi oplever at en ven, familiemedlem eller kollega er uopmærksom bag rattet. Der er en grund til, at det er ulovligt at bruge håndholdt mobil eller lignende, når man kører bil, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Antal klip i kørekort for brug af håndholdt teleudstyr per politikreds fra januar til og med juni 2021 (Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter)

• Nordjylland: 1.606
• Østjylland: 1.490
• Midt- og Vestjylland: 1.523
• Sydøstjylland: 1.206
• Syd- og Sønderjylland: 1.003
• Fyn: 772
• Sydsjælland og Lolland-Falster: 722
• Midt- og Vestsjælland: 846
• Nordsjælland: 573
• Københavns Vestegn: 1.112
• København: 3.132
• Bornholm: 43
• I alt: 14.028

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112-stof

Bilist blæste forbi fotovogn med 133 km/t

Offentliggjort for

den

Forfatter:

En bilist kørte med hele 133 km/t forbi en fotovogn på en strækning, hvor man må køre 80 km/t. Foto: Syd- & Sønderjyllands Politi.

Bilisten kan se frem til en hilsen i sin E-boks.

Syd- & Sønderjyllands Politi havde mandag igen en fotovogn på én af de såkaldte fokusstrækninger. Og det var på Ribevej ved Haderslev.

Og især én bilist skilte sig ud, oplyser politiet på Twitter:

-Skiltet med krydsende cyklister nåede aftenens hurtigste bilist (133km/t i 80zone) nok ikke at se. Til gengæld ser vedkommende nok den sure hilsen i E-boks inden længe.

Det blev til yderligere 15 sager og tre klip i kørekortet, mens fotovognen var på stedet.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112-stof

To mænd dømt for forsøg på manddrab

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Begge blev dømt i henhold til anklageskriftet. En 35-årig mand har anket dommen, mens en 42-årig mand tog betænkningstid i forhold til anke.

To mænd på 35 og 42 år blev ved et nævningeting ved Retten i Sønderborg hver idømt seks års fængsel for forsøg på manddrab, oplyser Syd- & Sønderjyllands Politi.

Hændelsen fandt sted den 1. februar i Haderslev, hvor den 42-årige mand angreb den 35-årige mand med en kniv, hvorefter den 35-årige angreb en 34-årig mand med kniv.

Begge mænd blev dømt i henhold til anklageskriftet.

Den 35-årige har anket dommen, mens den 42-årige tog betænkningstid i forhold til anke.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112-stof

Pædagog overfaldet foran sin 4-årige datter: Fem mænd dømt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: Pixabay (Modelfoto)

Fængsel og udvisning for groft overfald på pædagogmedhjælper, der skete foran mandens fireårige datter.

Fem yngre mænd i alderen 18–23 år er tilsammen blevet idømt 10 ½ års fængsel for et groft overfald på en dengang 26-årig mandlig pædagogmedhjælper den 19. juni 2020. Tre af de fem dømte er desuden blev udvist af Danmark for bestandigt, og en mand blev idømt advarsel om udvisning. Det oplyser Fyns Politi.

Overfaldet på den mandlige pædagogmedhjælper skete omkring klokken 21 om aftenen på en parkeringsplads i Fyrreparken i Vollsmose i Odense.

Den nu 27-årige mand, der bor i Vollsmose, havde forinden anmeldt en af de fem mænd for et overfald med en peberspray på det opholdssted, hvor han arbejdede.

Overfaldet igen – denne gang foran datteren

Kort før dette overfald skulle for retten, blev den 27-årige mand passet op og overfaldet igen – denne gang af fem yngre mænd, mens han var på vej for at aflevere sin 4-årige datter i børnehave.

Overfaldet var meget voldsomt – den forurettede beskrev det i retten nærmest som hyæner, der overfaldt et bytte. En af de fem overfaldsmænd var bevæbnet med en kniv, som forurettede blev stukket med to gange. Desuden blev han slået, sparket og trampet på sit hoved.

-Det er altid alvorligt, når et vidne bliver overfaldet, og det er en skærpende omstændighed, at det er en offentlig ansat person. Ydermere skete det i mandens fritid, mens han var sammen med sin lille datter. Derfor er jeg meget tilfreds med dommen, fordi den sender et klart og tydeligt signal om, at det nytter noget at vælge retssystemet til, fordi der bliver lyttet og handlet konsekvent mod strafbare handlinger, siger anklager Daniel Dokkedahl fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Dommene

22-årig mand idømt 3½ års fængsel og udvisning for bestandig. Han er dømt for at føre kniven mod forurettede og anses for at være hovedmanden i overfaldet.

18-årig mand idømt 3 års fængsel og udvisning i 6 år. I dommen indgår overfaldet på pædagogmedhjælperen i den institution, hvor han arbejdede.

22-årig mand idømt 2½ års fængsel og udvisning for bestandig

19-årig mand idømt 1½ fængsel

23-årig mand idømt 1 års fængsel samt advarsel om udvisning.

De tre førstnævnte ankede på stedet deres dom. De blev alle tre ført tilbage til varetægtsfængsling efter dommen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112-stof

Dømt for voldtægt, besiddelse af skydevåben samt indbrud

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: Dreamstime.com (Modelfoto)

29-årig mand fra Grindsted er blevet idømt fem års fængsel for voldtægt, besiddelse af skydevåben samt indbrud.

En 29-årig mand fra Grindsted blev tirsdag ved et nævningeting ved Retten i Esbjerg idømt fem års fængsel for voldtægt af særlig farlig karakter, besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder samt indbrud. Det oplyser Sydøstjyllands Politi.

Voldtægten fandt sted den 30. oktober 2020 i Holsted, hvor en 40-årig kvinde, italiensk statsborger, blev voldtaget ved vold/trusler om vold. Og den 40-årige kvinde blev i denne sammenhæng truet med et haglgevær.

Indbruddet blev begået i foråret 2020 i Bogense Kommune, hvor der blev stjålet indbo for 133.000 kroner.

Den tiltalte nægtede sig skyldig og ankede på stedet.

Den 29-årige mand blev varetægtsfængslet efter dommen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Seneste

Reklame

Tags

september 2021
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Populære artikler