Kolding Netavis

En festdag, når det nye Oplevelsescenter åbner

Buer bliver gennemgående i det 500 kvadratmeter nye oplevelsescenter, som får græs på taget og gemt ind i banken. Foto: Palle Peter Skov.
Skamlingsbanken 20210202 07
Buer bliver gennemgående i det 500 kvadratmeter nye oplevelsescenter, som får græs på taget og gemt ind i banken. Foto: Palle Peter Skov.

Når Oplevelsescentret på Skamlingsbanken åbner, bliver det en festdag.

Den 12. maj åbner det nye Oplevelsescenter på Skamlingsbanken.

Det er en kulmination af flere års arbejde med at revitalisere hele området omkring den ikoniske Mindestøtte, der blev rejst i 1863 til minde om kampen for det danske sprog. Det samlede projekt er gjort mulig gennem generøse donationer fra blandt andet A.P. Møller Fonden, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Plan Danmark og Region Syddanmark.

skamling 20200122 25
Her ses projektleder Mette List foran Talerstolen fra 1903, som også er blevet nænsomt restaureret, og fået granitbænke omkring sig. Foto: Palle Peter Skov.

-Et højt ambitionsniveau og vilje til at finde en fælles vej hos projektets parter, er det vi nu kan fejre. Et resultat vi kan være mega stolte af, fortæller projektleder Mette List i en pressemeddelelse.

Tilpasset Skamlingsbankens natur

Det nye oplevelsescenter er tilpasset Skamlingbankens skønne natur, og har med sin placering ind i det bakkede terræn en helt unik udsigt til Lillebælt. Oplevelsescenteret rummer både udstilling og cafe.

I udstillingen bliver de besøgende gennem interaktiv formidling og brug af nye digitale formidlingsgreb introduceret til de kræfter, der har været med til at forme stedet og give det betydning – både naturen og stemmens kraft, hvor mænd og kvinder gennem tiden har talt for en sag.

-Vi har længe glædet os til at kunne åbne det nye oplevelsescenter, og selvom Corona lægger en del restriktioner ned over festlighederne, så er vi så heldige at have et landskab på 128 hektar at boltre os på, siger direktør for Museum Kolding, Rune Ottogreen Lundberg, der opfordrer folk til at holde afstand, men forsikrer at afstandskrav og sprit er på plads.

Udsigt over Lillebælt

Kolding Kommune har i samarbejde med Skamlingsbankeselskabet og Fonden til opretholdelse af Klokkestablen stået i spidsen for det samlede projekt, hvor der blandt andet også er blevet opkøbt yderligere 92 hektar jord, så det samlede projektområde nu udgør hele 128 hektar.

Her er der udsigt over Lillebælt fra Syd- og Sønderjyllands højeste punkt 113 meter over havets overflade skabt af naturens kræfter under den sidste istid.

-Skamlingsbankeselskabet er jo stiftet i den ånd, at alle har ret til at blive hørt, og at modersmål betyder noget. Højskamling er et nationalt samlingssted og et arnested for demokrati, hvor mænd og kvinder har talt for en sag, og nu fører vi gæsterne i det nye oplevelsescenter gennem fortællingen, og inspirerer dem til selv at tale for en sag, siger Nis Jørgen Steffensen, Formand for Skamlingsbankeselskabet.

Med revitaliseringen kommer Skamlingsbanken dermed nok engang til at danne ramme for taler, fællesskab og demokrati.

Drone byggeplads
Foto: Palle Peter Skov.

Gratis adgang

På åbningsdagen vil der være gratis adgang til centret fra klokken 15-19, dog vil COVID 19 restriktionerne desværre sætte begrænsninger for hvor mange gæster, der kan få adgang på dagen.

I samme tidsrum vil der være aktiviteter for både børn og voksne i hele området omkring det nye oplevelsescenter.

Programmet opdateres løbende på www.museumkolding.dk.

Tagget med:
Del denne artikel