Kolding Netavis

Emil bygger sin fremtid i arktisk kulde

Emil Kjældgaard forlader solen og varmen for i stedet at studere 50 km nord for polarcirklen. Foto: Hansenberg.

Studenterhuen fra Hansenberg Tekniske Gymnasium i Kolding er solidt placeret på Emil Kjældgaards hoved, og karriereplanerne går nu i arktisk retning.

Studenterkørslen i solskin er slut for dette års studenter fra Hansenberg Tekniske Gymnasium, og måske er solbriller og sommertøj pakket til en dejlig sommerferie.

Men 18-årige Emil Kjældgaard fra Kolding er så småt i gang med at planlægge, hvordan han til august skal få plads til vintergarderoben i kufferten. For nu, hvor studenterhuen og eksamensbeviset er i hus, er han – efter planen – klar til at starte på diplomingeniøruddannelsen i Arktisk Byggeri og Infrastruktur på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

-Jeg venter selvfølgelig stadig på at få en bekræftelse, men i de seneste fire år er alle ansøgere blevet optaget på uddannelsen, så chancen er rimelig høj, fortæller Emil Kjældgaard i en pressemeddelelse.

Og når optagelsesbrevet kommer, er det bare med at få bagagen færdigpakket, for fra august – og halvandet år frem – foregår uddannelsen 50 km nord for polarcirklen på DTU Sisimiut Campus i Grønland.

-Blandt andet skal du arbejde med specifikation af byggeri til arktiske forhold, by- og landsplanlægning i områder med spredt befolkning og isolerede samfund, veje på fjeld og permafrost, produktion og distribution af el, vand og varme under arktiske forhold og samarbejde og ledelse i et multikulturelt samfund, skriver DTU på sin hjemmeside om uddannelsen.

Passer til personligheden

For Emil Kjældgaard er der tale om en drømmeuddannelse – både på det faglige og personlige plan:

-Jeg har altid været interesseret i at tage en ingeniøruddannelse, og da jeg så læste om Arktisk Byggeri og Infrastruktur, syntes jeg, at det lød vildt fascinerende. Uddannelsen giver en specialiseret viden – og netop det, at jeg lærer noget, som det ikke er alle og enhver, der ved noget om, er dragende på en eller anden måde.

-Og uddannelsen passer bare til min personlighed. Jeg har altid holdt mest af vinterperioden. Jeg ved, at der er mange, der ville hade at befinde sig i mørke og kulde. Men det, at jeg er isoleret fra omverdenen – og skal fungere alene med mine egne tanker – virker nærmest terapeutisk for mig.

Større jobsikkerhed

I løbet af de tre år på Hansenberg Tekniske Gymnasium har Emil Kjældgaard fået plads til at finde ud af, hvilken retning han ønsker at gå i:

-I min gymnasietid har jeg fået en voksende interesse for det internationale aspekt – og for at komme ud i verden. Jeg er blevet meget mere dedikeret og undersøgende, når det kommer til omverdenen. Jeg har tænkt meget over, hvad jeg gerne vil blive til.

-På Hansenberg Tekniske Gymnasium havde jeg også teknikfaget Byggeri og energi, fordi jeg vidste, at det var den retning, jeg karrieremæssigt ønskede at gå i.

Selv om Emil Kjældgaard satser på at få fast arbejde i de arktiske områder, når han har afsluttet sin diplomingeniøruddannelse på DTU, har han tænkt sig at bygge en kandidatgrad oven på:

-Med kandidaten er der større jobsikkerhed, fordi jeg både vil kunne arbejde som bygningsingeniør i Danmark og i de arktiske områder. På den måde begrænser jeg mig ikke geografisk.

Efter det første halvandet år på uddannelsen, foregår de næste par semestre på DTU’s campus i Ballerup, hvorefter Emil Kjældgaard skal i ingeniørpraktik i eksempelvis en rådgivende ingeniørvirksomhed eller en offentlig forvaltning i Arktis.

Tagget med: ,
Del denne artikel