De kommende uger står på hovedrengøring af kommunens veje og cykelstier.
Sand, blade, henkastet affald, osv. skal væk. Den årlige efterårsrengøring bidrager bl.a. til at forebygge, at regnvandsristene stopper til, så vand ikke kan løbe væk fra vejene.
– Vi fejer og vasker vores veje både forår og efterår for at holde regnvandsristene langs kantstenene åbne, så regnvandet kan løbe bort. På den måde reducerer vi risikoen for oversvømmelse og vand på vejene, fortæller skov- og landskabsingeniør, Lars Barsballe, i en pressemeddelelse.
– Samtidig bidrager den løbende rengøring til, at vi holder vores omgivelser pæne. Ved efterårsrengøringen plejer vi at fjerne omkring 300 tons affald, og fejningen er faktisk også med til at holde ukrudtet nede, så det ikke ødelægger belægningen.
Tidsplan
Efterårsrengøringen går i gang i den kommende uge.
– Vi fejer og vasker alle kommunale veje og cykelstier med kantsten. 9. november begynder vi i Viuf, og de følgende uger tager vi resten af kommunen, oplyser Lars Barsballe.
Vis hensyn og hold afstand
På de større veje består rengøringsholdet af et såkaldt ”tog” bestående af to små fejemaskiner og to store maskiner, der både fejer, suger og vasker.
– Vi fylder godt på vejene, når vi kommer med vores fejemaskiner, så jeg håber, at trafikanterne vil vise hensyn og holde afstand, når de møder rengøringskaravanen, siger Lars Barsballe.
Ingen garanti
Selv om kommunen to gange årligt sender feje- og vaskemaskinerne ud på de kommunale veje og cykelstier, så er det ikke noget garanti for, at regnvandsristene aldrig stopper til.
– Vi forsøger selvfølgelig løbende at holde øje med ristene. Men hvis man opdager, at risten uden for ens hus er stoppet til, så er man meget velkommen til at tage en kost eller en rive og fjerne materialet. Alternativet kan man give kommunen besked via funktionen Giv et praj, hvis det altså drejer sig om en kommunal vej, siger Lars Barsballe.
Grundejernes ansvar
Mens kommunens sørger for rengøring af kommunale veje og cykelstier, så er det grundejernes ansvar at holde fortove og private fællesveje rene.
– Som grundejer har man ansvaret for at renholde fortovet ud for egen grund. Ansvaret for private veje og private fællesveje er placeret hos grundejerne, der ofte vil være organiseret i en grundejerforening eller et vejlaug. Den allervigtigste opgave, når man gør rent, er at sørge for at holde regnvandsristene rene, så vandet kan løbe bort, slutter Lars Barsballe.