Kolding Netavis

Dyrlæge advarer: Nikotinforgiftning hos hunde er et stigende problem

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Danmark
Nikotinforgiftning hos hunde har indtil for få år siden været et sjældent syn i Danmark. Pressefoto.

Nikotinforgiftning hos hunde har indtil for få år siden været et sjældent syn i Danmark. Men i takt med, at danskere, især de unge, har taget de såkaldte nikotinposer til sig, er det blevet mere normalt. For hunde kan finde på at spise poserne, hvis de finder dem på gaden.

Brugen af røgfri nikotinprodukter er steget de senere år. Mange har nok bemærket de små nikotinposer, som flyder i byerne såvel som i naturen. Det er et problem, for poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning. Det fortæller Vibeke Freiberg, der er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

-For fire-fem år siden havde vi stort set ingen af disse sager. Men i dag er det ikke unormalt, at hunde, som har spist en nikotinpose, kommer til dyrlægen. Og min oplevelse er, at det er et stigende problem med hunde og nikotinforgiftning. Så det er bestemt noget, hundeejerne skal være opmærksomme på, fortæller hun.

Det præcise antal af tilfælde med nikotinforgiftning kendes ikke, men Agria Dyreforsikring har registreret en stigning i antallet af forgiftninger generelt. Fra 2017 til 2021 er antallet af anmeldte forgiftningsskader næsten fordoblet, og Vibeke Freiberg mener, at der kan være en sammenhæng mellem stigningen og udbredelsen af nikotinposerne i samme periode.

Hver tiende ung bruger nikotinposer

Røgfri nikotinprodukter er især udbredt blandt unge. Sundhedsstyrelsen vurderer, at minimum 10 procent af de 15-29-årige stikker en nikotinpose under læben mindst en gang om ugen. Desværre er brugerne ikke så gode til at ramme skraldespanden, når posen har udtjent sit formål. Og det går især ud over de yngste hunde, forklarer Vibeke Freiberg.

-Hundehvalpe spiser det meste, de kan finde, og er typisk mere nysgerrige og dumdristige end de voksne hunde. Samtidig er de mindre i størrelsen og får derfor relativt mere nikotin i kroppen, hvis de spiser en nikotinpose. Forgiftningen rammer derfor hvalpene hårdere end de fuldvoksne, større hunde, siger hun.

Vibeke Freiberg forklarer, at nikotinposerne er tilsat smagsstoffer, der kan virke indbydende for hundene. Hun vurderer, at det giver en større risiko for indtagelse af nikotinposer end fx et cigaretskod.

Ved nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket. Symptomerne er savlen og opkast, og hunden bliver svag og urolig. Syn og hørelse kan blive påvirket, og der kan opstå lammelse, der gør, at hunden ikke kan trække vejret. Hjertestop er også et scenarie ved forgiftning. Typisk vil den forgiftede hund være under observation på hospitalet i flere dage med et vand-drop til at hjælpe med udskillelsen af nikotin.

Narkotika er livsfarligt for hunde

Nikotin er ikke det eneste stof, der kan ende i hundens mave på gåturen og give forgiftning. Går man tur på gaden eller i parken søndag morgen, er det ikke unormalt at støde på rester af narkotika, som nogen har smidt eller tabt. Og her skal hundeejeren være opmærksom.

-Det er meget alvorligt, hvis hunden indtager stoffer. Især hvis der er tale om hårde stoffer, hvor selv en meget lille dosis bringer hunden i livsfare, forklarer Vibeke Freiburg.

Har man mistanke om, at hunden har indtaget narkotika, skal man derfor skynde sig til dyrlægen, hvor hunden kan få modgift og/eller opkastningsmiddel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel