Kolding Netavis

Dyk ned i Aksel Olsens forunderlige univers

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding

Dyk ned i Aksel Olsens forunderlige univers – i det Historiske Værksted.

I 2018 markeres 100-året for Aksel Olsens planteskole på Brændkjærhøj.

Mandag den 17. september kan man derfor besøge det historiske værksted i Bryggeriet og dykke ned i Aksel Olsens spændende liv og virke. Her kan man høre mere om plantemanden selv, se et par af hans originale akvareller, male sine egne eller se familiefotos og andet godt fra hans store plantefaglige samling – og Stadsarkivar Lene Wul vil ligeledes oplæse et udvalg af familiens breve.

Historien om det 20. århundrede på arkivet

De fleste kender Aksel Olsen (1887-1982) som planteskoleejer, planteforsker og grundlægger af Den Geografiske Have i Kolding. Hans livsværk og samling var omfattende og efterlader et stærkt vidnesbyrd om en dybt dedikeret mand. En mand dedikeret til sin gerning, men også til sin familie og ikke mindst sin by.

Mindre kendt er det, at han også privat udmærkede sig med en særlig dybsindighed, der kom til udtryk gennem kunstnerisk udfoldelse og en årelang brevveksling med familie, venner og kollegaer. Hans akvareller er i sig selv fantastiske. Ligeså er hans tanker om hans forhold til Gud og det 20. århundredes menneskeliv og begivenheder, der giver os et enestående blik ind bag ved den store fortælling om Danmark.

Fremtidens hybride samlingssted om fortiden

Det historiske værksted er stedet, hvor Kolding Stadsarkiv inviterer alle borgere ind i historien. I det historiske værksted kan man undersøge, tale om, undres og lege med historien. Værkstedet er åbent for alle – store som små – og finder fysisk sted i Bryggeriet på Kolding Bibliotek.

I forbindelse med salget af Aksel Olsens hus i 2016 fik Kolding Stadsarkiv doneret hele hans arkivalske samling, der bl.a. har gjort det muligt at fortælle en del af Aksel Olsens historie i jubilæumsbogen ”IVÆRKSÆTTERNE – da Kolding blev moderne”, men vi har også påbegyndt digitaliseringen af en lille del af den omfattende samling.

Det er ikke kun historien om en familie, planteskolen og Kolding by. Den arkivalske samling afslører en hel generations syn på livet, skolen, barndommen, verdenskrigene, Genforeningen, byfornyelse, fremtidens Kolding og ikke mindst dybere eksistentielle spørgsmål som tro, håb og kærlighed.

Historisk værksted finder sted mandag den 17. september kl. 12-18 på Bryggeriet på Kolding Bibliotek.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel