Kolding Netavis

Ditte og Julias lokumsrevolution hædres: -Strit med numsen – så er der fri afgang for pøllen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding

For tredje år i træk hædres Kolding-designere ved Danish Design Awards online show. I år i hele to kategorier.

Det var på en Hærvejs-vandretur, at design-duoen Ditte Marie Fog og Julia Sand fik en skidegod ide: et re-designet toilet, der automatisk får kroppen til at indtage en optimal pølle-position. Siden moderne sanitet blev opfundet for 244 år siden, har vi nemlig skidt forkert.

– Omkring 1990 opdagede man den puborektale muskel, som går fra kønsbenet om til halebenet. Den fungerer som en slags elastik, der holder på den nederste del af tarmen. Hvis man stritter med numsen, så strækker man musklen og så er der fri afgang for pøllen. Men det toilet, vi kender i dag, gør det stik modsatte, forklarer de i en pressemeddelelse.

Duoen løb med sejren i kategorien ’Young Talent’ og ’Visionary Concepts’, da Danish Design Award 2020 løb af stablen, for deres designløsning ’Poo-sition’. Et 360 grader-designkoncept, bestående af et toilet med ergonomiske og anatomiske forbedringer samt bogen ’Leo og Lorten’, der skal fjerne tabu omkring toiletbesøg og afføring. Fra juryen lyder det:

– Dette er et marked og et område med desperat behov for innovation, og det bør her i det 21. århundrede ikke længere være tabubelagt at tale om afføring. 13.000 børn i Danmark alene er påvirket af forstoppelse. Denne løsning kan skabe en reel transformation i både hygiejne og sundhed.

For Designskolen Koldings rektor, Lene Tanggaard, har de seneste tre års vindende projekter en særlig fællesnævner:

– Det viser vores mod til at designe med et nøgternt blik for menneskers behov og liv. Det viser også, at vi har kant og tør bryde tabuer. Og at vi har nogle enormt dygtige studerende, der har haft gavn af et uddannelsesmiljø på en skole i verdensklasse, siger hun.

Flere nomineringer i spil

Med i opløbet var også designstuderende fra Designskolen Kolding Mona El-Qut, der var nomineret i kategorien ’Young Talent’ for sit utrættelige arbejde med at hjælpe libanesiske flygtningebørn med at holde varmen. En tre-i-en løsning med kombineret sovepose, jakke og buksedragt. Juryen siger:

– Med ResQKid viser denne designer, hvordan en humanitær designløsning kan skabe reel social forandring i en højaktuel krisesituation. Mona demonstrerer samtidig forretningssans, da hun har udviklet en omfattende forretningsplan for at sikre, at denne løsning bliver til virkelighed.

En solid finaleplads fik også Designskolen Koldings kandidatuddannelse ’Design for Play’ i kategorien ’Better Learning’. Uddannelsen så dagens lys og første hold studerende i efteråret 2017. Juryen siger:

– Hvordan træner vi folk til at være mere kreative? Denne kandidatgrad opfylder det mål. Designskolen Kolding fokuserer på samarbejdsevner og på at styrke de studerendes potentiale. Design for Play-uddannelsen har potentiale til at ændre hele uddannelsesfeltet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel