Connect with us

Danmark

Det skal du gøre, hvis du finder en hjemløs kat

Offentliggjort for

den

Det vigtigste er at gøre noget og ikke ignorere de hjemløse katte, du møder i dit nærmiljø. Pressefoto.

Har du fundet en kat, som du ikke ved hvor hører til? Eller kommer der jævnligt en kat og besøger din bolig, som du tror er hjemløs? Agria Dyreforsikrings direktør fortæller dig her, hvad du skal gøre, hvis du finder en potentiel hjemløs kat.

Katte er frie dyr, og de fleste katteejere giver deres kat lov til selv at bestemme, om den vil være ude eller ej, og hvor den går hen. Nogle gange kommer kattene for langt væk hjemmefra, fordi de går på opdagelse, eller fordi de bliver jaget væk af andre katte i nabolaget. Der er dog også katte, som er hjemløse, enten fordi de er født vilde, eller fordi de er blevet efterladt af deres ejer.

Nu, hvor den kolde vinter har meldt sin ankomst, er der desværre en større sandsynlighed for, at en frysende og svækket kat fanger dit blik eller flytter ind i haveskuret eller garagen. Men hvad skal du stille op med den?

Er katten hjemløs, eller har den en ejer?

Det vigtigste er at gøre noget og ikke ignorere de hjemløse katte, du møder i dit nærmiljø. Det første, du skal gøre, hvis du finder en kat, du mener har brug for hjælp, er at finde ud af, om den er hjemløs eller ej, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring:

-Der er tre måder, hvor man kan se, om en kat har en ejer: Et halsbånd med kontaktinformationer, et øremærke bestående af en tal og bogstavkombination eller via en chip. De to første kan du selv se, mens det kræver en særlig scanner at finde og aflæse chippen, som en dyrlæge for eksempel er i besiddelse af.

Hvis katten er øre og/eller chipmærket og registreret i Dansk Katteregister, er det muligt at finde frem til kontaktinformation på ejeren. Du kan selv søge på øretatoveringer på Dansk Katteregisters hjemmeside. Det er dog ikke alle katteejere, der får registreret deres katte.

Derfor er der også en række andre metoder, du kan prøve, for at finde frem til en evt. ejer:

Sæt sedler op med billede og beskrivelse af katten i nærområdet, samt dine kontaktinformationer, så en ejer kan få fat i dig.

Efterlys ejeren på Facebook, både i dedikerede grupper eller i dit lokalområdes gruppe, hvis der findes sådan én.

Efterlys ejeren på Dyreværnets hjemmeside.

Der findes mange katteorganisationer i landet, der hjælper ejerløse katte. Kontakt dem, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Led efter katten på de samme Facebook- og hjemmesider for at se, om den er meldt savnet.

Er det en kat, der vender tilbage til dit hjem?

Hvis der er tale om en kat, som bliver ved med komme til din bolig, og som hverken bærer halsbånd eller er øremærket, så kan du forsøge at finde ejeren ved at sætte et kattehalsbånd på katten med dine kontaktoplysninger og en anmodning om, at ejeren ringer til dig.

Vender katten så hjem til sin ejer, vil vedkommende opdage det nye halsbånd og ringe til dig for at høre, hvad der foregår. Bliver halsbåndet i stedet på katten i længere tid, uden at du hører noget, så har katten med al sandsynlighed ikke været hjemme, og du kan i stedet forsøge at bruge de tidligere nævnte råd til at finde en evt. ejer.

Hvis katten viser sig at være hjemløs

Viser katten sig at være hjemløs, og vil du gerne beholde den, så få den mærket og registreret i dit navn. Det skal gøres af en dyrlæge, og er enten noget, du selv kan arrangere, eller også kan du tage kontakt til en af de katteorganisationer, der hjælper hjemløse katte, som så kan vejlede dig. Vælger du at tage en hjemløs kat til dig, er det ofte en stor glæde både for dig og katten.

Du bør få den tilset af en dyrlæge og arrangere, at den neutraliseres, så den ikke kan lave killinger. Det betyder også, at det er mindre sandsynligt, at den løber væk.

Og hvis du ikke ved, hvad du skal stille op, hvis du finder en hjemløs kat, så er der altid hjælp at hente, forklarer Tine Antvorskov:

-Finder du en kat, og er du i tvivl om, hvad du skal gøre, eller er katten tydeligt i nød, så ring til en af landets katteorganisationer, f.eks. Dyreværnet, Kattens Værn eller Inges Kattehjem. De kan hjælpe dig med råd og vejledning i din konkrete situation, slutter Tine Antvorskov .

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Danmark

Her er de mest populære kattenavne

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Korte kattenavne, som er lette at udtale, er populære hos danskerne. Foto: Agria Dyreforsikring.

Kært barn har mange navne. Det samme kan man sige om vores katte. Agria Dyreforsikring har i år samlet en liste over de mest populære navne givet til katte, der blev født i 2021. Læs med her, og se om din kats navn er blandt de populære.

Agria Dyreforsikring har lavet en liste over de mest populære navne givet til killinger forsikret hos selskabet i 2021. De mest populære navn hos hankattene var Simba, Milo og Felix, mens de hos hunkattene var Luna, Mille og Molly.

-Korte kattenavne, som er lette at udtale, er tydeligvis populære hos danskerne, fortæller Tine Antvorskov direktør hos Agria Dyreforsikring.

-Det sjove er, at ser vi på Norge og Sverige, så er der flere navne der går igen landene imellem. F.eks. er Simba i top to blandt hankattene i alle tre lande, mens Luna og Molly indtager hunkattenes første- og tredjeplads i både Danmark og Norge. Men vi har også en række unikke navne i Danmark, som vi ikke ser på de andre landes top ti-lister, blandt andet Aslan, Charlie, Mille og Coco.

Står du overfor at udvide familien med en ny killing? Så er der inspiration at hente her:

Top ti over de mest populære navne blandt hankatte

 1. Simba
 2. Milo
 3. Felix
 4. Aslan
 5. Charlie
 6. Leo
 7. Melvin
 8. Gizmo
 9. Bowie
 10. Findus

Top ti over de mest populære navne blandt hunkatte

 1. Luna
 2. Mille
 3. Molly
 4. Nala
 5. Coco
 6. Daisy
 7. Lilly
 8. Fria
 9. Lulu
 10. Ellie

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Ny kampagne: Hvis dette sker på motorvejen, skal du ringe 112

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Grafik: Vejdirektoratet.

En ny kampagne fra Vejdirektoratet og politiet skal få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et uheld og holder stille på motorvejens vognbaner.

Hvem skal man ringe til, hvis bilen pludselig får motorstop midt på motorvejen og ikke vil køre længere, mens de andre biler suser i høj hast forbi en? Svaret er 112.

Alvorlig situation

Når en bil går i stå og holder stille i en af motorvejens vognbaner, er det en alvorlig situation, for det øger risikoen for følgeuheld. Nu skal en ny kampagne, ”Ring 112”, fra Vejdirektoratet og politiet sætte fokus på problemet og få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et mindre uheld i en vognbane på motorvejen. Den nationale kampagne løber i tre måneder.

At trafikanter skal ringe 112, hvis de havarerer på motorvejen, er en helt ny anbefaling, der kun gælder for uheld på motorvejen, hvor bilen holder stille i en af motorvejens vognbaner. Formålet med kampagnen er at øge både trafiksikkerheden og fremkommeligheden på motorvejene.

Transportminister Benny Engelbrecht siger:

-Et uheld på motorvejen er altid alvorligt, hvis man holder stille i en vognbane, og dét kræver hurtig hjælp. Det er vigtigt, at bilen kommer af vejen så hurtigt som muligt, så der ikke opstår følgeuheld. Det er sådan, vi skal til at tænke fremover, og derfor skal man ikke tøve med at ringe 112 for hjælp. Det er et spørgsmål om at få trafikken til at flyde sikkert og hurtigt, men det er altså også et spørgsmål om at redde menneskeliv, for det er farligt at opholde sig midt på en motorvej.

Livsfarligt at befinde sig på motorvejen

Den nye anbefaling kommer, da det kan være livsfarligt at befinde sig i en af motorvejens vognbaner, hvis man af den ene eller anden årsag holder stille og ikke kan køre videre. Også ved mindre uheld som motorstop og punktering er anbefalingen, at trafikanterne ringer 112, hvis bilen ikke er nået ud i nødsporet, men holder stille i en af motorvejens vognbaner. Et mindre uheld kan være alt fra en punktering til et motorstop eller et lille sammenstød.

Vicepolitiinspektør John Jensen, Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling, siger:

-På motorvejene er der ofte meget trafik, og den høje hastighed, der køres med, gør, at det hurtigt kan gå gruelig galt, hvis en bil holder stille i en af motorvejens vognbaner, og der ikke er tale om kø. Vi skal have trafikanterne til at ringe 112, hvis de enten selv har en bil, som ikke vil køre længere, eller hvis de ser en medtrafikant, der holder stille i motorvejstrafikken og ikke er kommet ud i nødsporet, så vi hurtigt kan få den rette hjælp frem.

Den landsdækkende kampagne vil blandt andet være synlig på plakater, roll ups og bordmenuer på landets rastepladser, på billboards på landets 10 største rastepladser, på online medier, i kommerciel radio og på de sociale medier.

Sådan gør man, hvis man strander i en vognbane på motorvejen

 1. Tænd havariblink.
 2. Tag din gule vest på (hav den altid liggende inde i bilen – ikke i bagagerummet).
 3. Bring dig selv i sikkerhed med den største forsigtighed på den anden side af autoværnet. Nogle gange kan det være mere sikkert at blive i bilen, hvis du for eksempel holder stille i den midterste vognbane.
 4. Ring 112.
 5. Afvent hjælp.

  ”Ring 112”-kampagnen kan ses i perioden fra mandag den 17. januar til og med søndag den 17. april.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Nyt frimærke markerer Magrethes 50-års regeringsjubilæum

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: BlumePress (Arkivfoto)

Frimærket kan allerede købes nu.

PostNord har udgivet et jubilæumsark med tre frimærker, der viser Dronning Margrethe som ung og nytiltrådt regent, der har blikket rettet mod sit nutidige jeg, og vice versa. Mellem de to versioner ses Kongevåbnet som symbol på riget, hun regerer over.

-Vores ide er at vise dronningen som en spejling, så vi får tidsspændet på de 50 år med. Med Kongevåbnet imellem sig kigger den unge dronning fremad mod den kommende opgave, mens den erfarne dronning kigger tilbage på 50 år, der er gået, fortæller Martin Pingel, designchef hos PostNord.

Afbilledet på frimærker flest gange

Dronning Margrethe er den danske monark, der har været afbilledet på frimærker flest gange.

Første gang var i 1941, da hun som ganske lille sad på armen af sin mor, daværende Kronprinsesse Ingrid. Når alt tælles med, løber det foreløbig op i 162 danske frimærker med hendes motiv, der er skabt på grundlag af 28 forskellige malerier, tegninger og fotos.

-Hendes Majestæts tilstedeværelse på frimærkerne viser, at hun er et centralt omdrejningspunkt for vores land. Gennem hendes 50-årige regeringsperiode har mange ting ændret sig, men dronningen har hele vejen igennem repræsenteret Danmark udadtil og været et samlingspunkt indadtil. Hun har en vigtig plads at udfylde, og i den forstand er de nye frimærker endnu et lille stykke danmarkshistorie, siger Martin Pingel.

Billedet af den unge dronning er det første officielle fotografi af hende som regent i 1972. Det er taget af hoffotograf Rigmor Mydtskov, mens det nye billede af taget af fotograf Tine Harden.

Fotografierne er rentegnet af gravør Martin Mörck, der ved flere lejligheder har tegnet dronningen til frimærker.

Frimærkerne fines i et ark af tre frimærker med en værdi af 3 x 12 kr. De kan købes hos udvalgte posthuse og i PostNords netbutik.

PostNord Danmark har udgivet et miniark i forbindelse med Dronning Margrethe II’s 50-års regeringsjubilæum. Foto: PostNord.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Nu bliver det dyrere, at køre for stærkt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Når vi skriver 2022, så stiger bødetaksterne med 20 procent. Foto: FDM/pressefoto.

Fra nytår, den 1. januar, stiger bødetaksterne, oplyser FDM.

Når vi skriver 2022 bliver det dyrere, at trykke hårdt på speederen. Bødetaksterne stiger nemlig med 20 procent. Bødetaksterne er ikke steget siden 2012, fortæller FDM i en pressemeddelelse.

Det betyder, at den laveste bødetakst på 1.000 kroner stiger til 1.200 kroner. Kører du f.eks. 80 km/t. i en zone, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t., risikerer du nu en bøde på 4.200 kroner.

-Det er længe siden, man sidst har justeret bødetaksterne, og det giver kun god mening, at de følger med tiden, også hvis de skal have en præventiv effekt. Men merindtægten fra bøderne bør naturligvis gå til bedre trafiksikkerhed og mere synligt politi på vejene. Hvis det bare handler om at få penge i statskassen, risikerer vi at miste befolkningens opbakning til fartkontrol, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Udover at bødetaksterne stiger, så træder en ny købelov i kraft.

Den reviderede lov indeholder en række ændringer, der stiller bilkøberne bedre på flere områder. Mest konkret forlænges den såkaldte formodningsregel fra seks til tolv måneder.

I korte træk betyder det, at hvis der viser sig at være noget galt med bilen, vil man nu de første 12 måneder formode, at fejlen også har været til stede, da man købte bilen, og så skal sælger udbedre den.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Danmark

Sådan hjælper du din hund gennem nytårsaften

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Det er ikke for sjov, når hunden går i panik og gør alt hvad den kan, for at komme væk fra de endeløse affyringer. Pressefoto.

Nytåret står for døren, og rundt omkring i landet er folk allerede begyndt at fyre fyrværkeri af. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig derfor her en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe din hund bedst gennem nytåret.

En sagte hvislen af noget, der bevæger sig hurtigt gennem luften, efterfulgt af en pause af total stilhed. Pludselig kommer et øresønderrivende brag, der får himmel og jord til at skælve. Så kommer den næste salve. Og endnu én.

Det vækker minder om krig, når almindelige danskere har lov til at fyre fyrværkeri af fra den 27. til og med den 1. januar. Derfor er det heller ikke for sjov, når hunden går i panik og gør alt hvad den kan, for at komme væk fra de endeløse affyringer.

Men hvad kan du gøre for at hjælpe hunden, når den frygter for sit liv?

Fem gode råd til nytåret

Det bedste er at forebygge angst hos hunden ved at træne den til at lære, at fyrværkeri ikke er farligt, så den ikke går i panik ved bulder og brag. Men det tager tid, og det er heller ikke alle hunde der kan lære at bevare roen. Derfor giver Agria Dyreforsikrings hundeekspert Lotte Evers her en række råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem nytåret:

1: Masser af motion – Hvis du trætter din hund med gåture og hjernegymnastik, har den mindre energi og falder derfor hurtigere til ro. Derudover kan du med fordel gå en ekstra lang tur tidligt på nytårsaftensdag, så den er særligt træt selve nytårsaften.

2: Husk altid snor i nytårsdagene – Man kan aldrig vide sig sikker på, hvornår der lyder et brag. Unge og børnefamilier kan f.eks. ofte finde på at skyde af midt på dagen. Er din hund ikke i snor, når den går i panik, er der en al for stor risiko for, at den stikker af. Det kan desværre ske for selv de mest veltrænede hunde, så snoren er et must i de her dage.

3: Lad ikke hunden være alene hjemme – Du bør aldrig efterlade hunden alene hjemme, når der bliver skudt af udenfor. Især nytårsaften! Er du alene med din hund, så klar dine gøremål tidligt på dagen, hvor der er færre brag, men er der nogen der kan passe din hund i mellemtiden, er det at foretrække. Du bør aldrig efterlade den, mens ragnarok bryder ud udenfor.

4: Indret en sikker zone til hunden – Bliver hunden bange, er det smart at have et sted til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan for at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for, at hundens tæppe/kurv er sat frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt. Går hunden alligevel i panik, er det bedst at sidde roligt sammen med hunden, indtil den falder ned igen. Din tilstedeværelse alene vil give den en vis tryghed midt i kaosset.

5: Pas på nedfaldet fyrværkeri, fusere og smadrede flasker – Det flyder med affald særligt efter nytårsaften, og det er ikke altid lige til at se, hvad der er fyret af, og hvad der ligger tilbage af fusere. Så hold hunden i kort snor, og hav et ekstra øje på, hvad der ligger og flyder, så hunden ikke forsøger at smage på noget af affaldet. Derudover er der ofte smadrede flasker og andre skarpe genstande på fortovene efter nytårsaften, så pas på, hvor I går.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler