Connect with us

Kolding

Det kribler og krabler i Geografisk Have

Offentliggjort for

den

Geografisk Have. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Geografisk Have. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Årets tema for naturvejledernes populære Krible Krable-projekt er forskellighed.

I maj og juni gælder det om at få øje på store og små forskelle og ligheder blandt naturens mylder af smådyr og insekter. I Kolding kan børn og deres forældre gå på Krible Krable jagt i Geografisk Have. Det foregår på fredag fra klokken 11- 15.

Myrebladbille, syvplettet mariehøne, blodplet og stribetæge. Alle har de eet tilfælles. For ikke at blive ædt bærer de skræmmefarven rød. Alligevel er de små dyr forskellige.

Nogle har prikker, nogle har striber, andre er giftige og har lange antenner. Alt sammen særpræg for at leve og overleve i den danske natur.

Årets tema i Naturvejledning Danmarks Krible Krable univers er forskellighed. Det betyder, at små forskere i hele Danmark kan blive kloge på forskelle og ligheder mellem alverdens smådyr i nærområdet.

I Kolding kan alle børn i alderen 4- 12 år og deres forældre tage på Krible Krable jagt i Geografisk Have. Her vil en naturvejleder Rune Kjærgaard Lange hjælpe børnene med at forklare om de vilde dyr.

Der findes mere end 40.000 arter af planter og dyr i Danmark, ingen kender dem alle. Men ved at tælle ben, antenner og øjne, se på former, farver og størrelser kan man sammenligne dyrene og se de små forskelle og ligheder der viser, hvilken art det er.

Biodiversitet i børnehøjde

Man behøver ikke kende en masse arter på forhånd, lover projektleder og naturvejleder i Krible Krable universet, Kari Hald. Alle kan være med uanset forudsætninger:

-Start med at opdage de små forskelle, som viser, om det er to dyr af samme art, eller om I faktisk har fundet to forskellige slags. Denne øvelse og evnen til at få øje på forskellige og ligheder er grundlaget for naturfaglig dannelse. Og det er de iagttagelser, som kan lede hen imod svaret på det mest almindelige spørgsmål: Hvad er det?

Kari Hald understreger, at selvom man ikke altid kan få det nøjagtige svar på det spørgsmål, har børnene fået en erkendelse af, at der er mange forskellige dyr derude.

-Vi håber at vi med årets inspirationsmaterialer og aktiviteter kan så et frø hos børnene, der sidenhen kan spire og gro til en forståelse af de store udfordringer i vores verden lige nu med mange truede arter og biodiversitet, der forringes.

Lokal Bioblitz

Naturvejledere over hele Danmark afholder ca. 550 Krible Krable arrangementer til dagtilbud, indskoling og børnefamilier. Det foregår primært i maj og juni, hvor det virkelig kribler og krabler med liv i naturen.

Her gælder det om med net, glas, fælder, rysteduge og andre materialer at finde så mange forskellige dyr som muligt i skolegården, ved den lokale sø, i skoven, på legepladsen, i parken eller måske bare i et enkelt træ.

Naturvejlederne kalder det en Børne-Bioblitz – -et slags øjebliksbillede af, hvor mange smådyr, der er i et bestemt område på et bestemt tidspunkt.

-Vi håber at børnene med en legende tilgang får åbnet øjnene for, hvordan man selv påvirker naturen. Når vi opøver barnets evne til at være opmærksom på detaljer, ligheder og forskelle kan de også undersøge, hvordan dyrene indgår i omgivelserne, hvad vi kan gøre for, at de trives, hvordan vi passer bedst på dem og forstår mangfoldighed og livsformer, siger Kari Hald.

Og selvfølgelig skal man huske at sætte dyrene fri igen, hvor man fandt dem, når man er færdig med at undersøge dem.

Naturvejledning Danmark forventer, at omkring 75.000 børn deltager i Krible Krable aktiviteterne over hele Danmark. Krible Krableprojektet er udviklet af Naturvejledning Danmark i samarbejde med DR Ramasjang, og er støttet af Novo Nordisk Fonden fra 2019-2022 med en donation på 17 mio. kr.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Reklame

Kolding

Stor efterspørgsel efter gældsrådgivning i Kolding

Offentliggjort for

den

Forfatter:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den gratis gældsrådgivning ”På Fode Igen” i Kolding oplever stor efterspørgsel.

Derfor er der behov for flere frivillige rådgivere med en baggrund inden for økonomi, socialrådgivning eller lignende.

-Corona-krisen har ramt nogle mennesker hårdt økonomisk. Samtidig har vores gratis økonomi- og gældsrådgivning været lukket for fysisk rådgivning i perioder. Så nu oplever vi et stort behov for hjælp, siger Hanne Høy, projektmedarbejder i gældsrådgivningen På Fode Igen, som er en del af KFUM’s Sociale Arbejde.

-Det kan være socialt ødelæggende at have dårlig økonomi. Vi møder mange ulykkelige, gældsramte mennesker i en svær situation. Heldigvis oplever vi også det glædelige, at mennesker, som får gældsrådgivning, er meget tilfredse. De giver udtryk for, at de får mere ro og større overskud i deres hverdag – og selvfølgelig bedre styr på pengene, siger Hanne Høy.

Gældsrådgivningen i Kolding hjælper gratis og anonymt socialt udsatte mennesker med bl.a. at få et overblik over deres økonomi og kontakte kreditorer med henblik på fornuftige afdragsordninger.

Bliv frivillig rådgiver

Hvis man vil være frivillig gældsrådgiver, kan man kontakte projektmedarbejder Hanne Høy på mobil 2134 5979 til en uforpligtende samtale. Ønsker man økonomi- og gældsrådgivning kan man booke rådgivning på telefon 2922 3762. Man kan læse mere om gældsrådgivningen På Fode Igen her.

-Vi afsætter en time til hver rådgivning, og man kan komme lige så mange gange, det er nødvendigt. Dermed kan vi komme omkring hele sagen i ro og mag, hvilket ofte er nødvendigt for vores udsatte målgruppe, fortæller Hanne Høy.

Hjælp til knap 2000 årligt

På Fode Igen har siden 2009 ydet gratis økonomi- og gældrådgivning til udsatte mennesker. Rådgivningen findes i dag knap 30 steder landet over og årligt ydes hjælp til 1500-2000 mennesker.

Gældsrådgivningen På Fode Igen drives af KFUM’s Sociale Arbejde, som hjælper børn, unge og voksne i udsatte livssituationer – fx ensomme, hjemløse, psykisk sårbare, mennesker i misbrug og fattigdom, sårbare familier og andre, som står udsat.

Med knap 1.000 ansatte og over 2.600 frivillige er KFUM’s Sociale Arbejde en af Danmarks største sociale diakonale organisationer med 173 institutioner og sociale tilbud.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Bæredygtige ambitioner i Kolding skal løftes af nyt sekretariat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Bæredygtighedssekretariatets faste stab består af projektleder for DK2020 Torsten Zink Sørensen, leder Stella Steen Jensen, klima- og miljømedarbejder Karin Raaby og projektleder for Food2030 i Kolding Helle Vilsbøll. Foto: Kolding Kommune.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kolding Kommune styrker sin bæredygtige indsats med et nyt sekretariat, der skal samarbejde tæt med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og borgere.

Sekretariatet kommer også til at huse Kommunens største bæredygtighedsprojekter, som f.eks. FOOD2030 og DK2020.

FOOD2030 er et stort EU-projekt, der skal skubbe vores fødevaresystem i en mere bæredygtig retning, mens DK2020 handler om at gøre Kolding klimarobust og CO2-neutral.

-FOOD2030 og DK2020 er to af Kommunens flagskibsprojekter, men Bæredygtighedssekretariatet er også godt i gang med en lang række andre små og store projekter, der alle skal bidrage til at nå målene i vores bæredygtighedsstrategi og der kommer hele tiden nye til. Vi kan ikke løbe med alle boldene selv og opfordrer alle, der vil bidrage til den bæredygtige dagsorden, til at melde sig på banen, siger Merete Dissing, der er ansvarlig direktør for Kolding Kommunes bæredygtighedsindsats.

Det nye bæredygtighedssekretariat er fysisk placeret i Bæredygtighedshuset på Jernbanegade 3 i Kolding og består af en fast stab, der bakkes op af fagmedarbejdere fra Kommunens forvaltninger. Leder af sekretariatet er Stella Steen Jensen, som har stået i spidsen for arbejdet med at udvikle Kommunens bæredygtighedsstrategi.

Fart på den interne bæredygtige omstilling

Udover at sætte handling på bæredygtighedsstrategien, skal Sekretariatet også sætte fart på den interne bæredygtige omstilling af kommunens kerneopgaver.

-Hvis vi skal lykkes med at skabe et bæredygtigt samfund skal vi have alle med ombord og det indebærer selvfølgelig også os selv som virksomhed. Vi skal med andre ord selv gå forrest og tage opgaven på os. Det nye bæredygtighedssekretariat skal derfor i gang med den vigtige opgave, det bliver at bistå og understøtte den bæredygtige omstilling i hele kommunen, fortæller Stella Steen Jensen.

Eksempler på initiativer, der allerede er sat i gang i Kommunen, er affaldssortering, bæredygtige kantiner og køkkener og en ny indkøbspolitik, der blandt andet sætter fokus på at fremme cirkulær økonomi.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

“Tættere på” hjemmehjælpsmodtagere i Kolding Kommune

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Projekt ”Tættere På’ er finansieret af puljemidler der udløber i juli 2022. Foto: Kolding Kommune.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Når man som ældre borger får hjemmehjælp er det vigtigt, at man har et godt og tæt samarbejde med de rådgivere der visiterer til hjemmehjælpen og de hjemmehjælpere der kommer i ens hjem.

Kolding Kommune har derfor siden december 2020 haft et projekt der hedder ’Tættere På’. Formålet med projektet er, at rådgiverne og hjemmehjælperne i endnu højere grad sætter sig i borgerens sted og sammen med borgeren og dennes pårørende finder den rette form for hjemmehjælp eller andre ydelser borgeren har brug for.

Seniorudvalget i Kolding Kommune har den 30. november fået en status på projektet:

-Vores udgangspunkt skal altid være de konkrete behov den enkelte hjemmehjælpsmodtager har. I projekt ’Tættere På’ er ambitionen, at vores sagsbehandlere og hjemmehjælpere skal være tæt på borgeren og have en god forståelse af den enkelte borgers situation og aktuelle behov. Vi skal sætte paragraffer og systemer i baggrunden og i stedet tage endnu mere udgangspunkt i hvilken type hjælp der giver mening for borgeren. I Seniorudvalget følger vi derfor spændt den videre udvikling i projekt ’Tættere På’, fortæller seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) i en pressemeddelelse.

Projekt ”Tættere På’ er finansieret af puljemidler der udløber i juli 2022.

Seniorforvaltningen har, på baggrund af de gode erfaringer med nuværende projekt, dog allerede ansøgt om yderligere puljemidler til at fortsætte arbejdet med at komme ’Tættere På’ borgerne, herunder at oprette selvstyrende teams i hjemmehjælpen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112

Røveri: Genkender du den formodede gerningsmand?

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Politiet offentliggør her billeder af den formodede gerningsmand. Foto: Sydøstjyllands Politi.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Politiet beder borgere om hjælp i en røverisag i Kolding.

Den 27. november omkring klokken 09 blev der begået et røveri mod en 7-Eleven-butik på Banegårdspladsen i Kolding. Sydøstjyllands Politi søger nu gerningsmanden.

Ved røveriet truede gerningsmanden personalet med vold til at åbne butikkens pengekasse. Den maskerede gerningsmand tømte derefter pengekassen og løb så fra butikken, hvorefter han satte sig ind i en taxa. Taxaen satte ham efterfølgende af på Svalevej i Kolding, oplyser Sydøstjyllands Politi.

Signalement

Den formodede gerningsmand beskrives som mand, ca. 175-180 cm høj og som værende mellem 30-40 år. Han var iført sort tøj. Under røveriet var han også iført en sort hue og maskeret med halstørklædet på billederne. Han talte dansk.

På billederne ses den formodede gerningsmand i taxaen på vej væk fra banegården, hvor røveriet blev begået. Han var iført sort tøj, selvom det på billederne fremstår grønt.

Kan du genkende den formodede gerningsmand, eller har du andre oplysninger, som kan hjælpe politiet med at finde gerningsmanden og opklare sagen, så ring til Sydøstjyllands Politi på 1-1-4.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Corona: Nu åbner nyt kviktest-center

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Den ene af kviktestcentrene i Region Syddanmark bliver placeret på Vejlevej 139 i Kolding og åbner torsdag den 2. december. Foto: Region Hovedstaden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Torsdag åbner et nyt kviktestcenter i den nordlige del af Kolding.

Der er pres på teststeder, hvor borgere vil testes for coronavirus. Region Syddanmark vil i løbet af denne uge have åbnet 18 nye kviktestcentre. Den ene af disse centre bliver placeret på Vejlevej 139 i Kolding og åbner torsdag den 2. december.

Borgerne i Region Syddanmark kan altså vælge mellem en PCR-test eller en hurtigtest, hvis de skal testes for covid-19.

PCR-testen er gyldig som coronapas i 72 timer. Hurtigtesten er gyldig i 48 timer.

I Kolding kan du få foretaget en PCR-test i testcentret på Kokbjerg i Bramdrupdam.

Kviktestcenter – Vejlevej 139

Åbningstiderne er:

Mandag
08:00 – 19:00

Tirsdag
08:00 – 19:00

Onsdag
08:00 – 19:00

Torsdag
08:00 – 19:00

Fredag
08:00 – 19:00

Lørdag
10:00 – 18:00

Søndag
10:00 – 18:00

Sydbank Arena, Vonsild

Åbningstider:

Mandag
08:00 – 19:00

Tirsdag
08:00 – 19:00

Onsdag
08:00 – 19:00

Torsdag
08:00 – 19:00

Fredag
08:00 – 19:00

Lørdag
10:00 – 18:00

Søndag
10:00 – 18:00

PCR-test, Kokbjerg 1A, Bramdrupdam

Åbningstider:

Mandag
08:00 – 19:00

Tirsdag
08:00 – 19:00

Onsdag
08:00 – 19:00

Torsdag
08:00 – 19:00

Fredag
08:00 – 19:00

Lørdag
10:00 – 18:00

Søndag
10:00 – 18:00

PCR-test: Arena Syd, Vamdrup

Åbningstider:

Søndage klokken 9-17 (Lukket mellem 12:30-13:10)

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

På Ødis Kroge Vej ved Ødis finder du det hus, hvor det er absolut billigst, at blive husejer. Foto: Nybolig Kolding.
Ødis1 uge siden

Bliv husejer for en slik: Her er Danmarks billigste hus

Kirkeibyen har rejst en ny bygning med 2.400 kvadratmeter, Samværket, på bakken i Seest ved siden af højskolen. Foto: Kirkeibyen.
Seest2 uger siden

Kirke- og kulturcenter med plads til 1.000 står klar

Den ene af kviktestcentrene i Region Syddanmark bliver placeret på Vejlevej 139 i Kolding og åbner torsdag den 2. december. Foto: Region Hovedstaden.
Kolding2 dage siden

Corona: Nu åbner nyt kviktest-center

Karina Adsbøl (DF) modtog tirsdag Ridderkorset. Her viser hun Ridderkorset frem. Privatfoto.
Hjarup1 uge siden

Folketingsmedlem fra Hjarup modtog Ridderkorset

South City Gospel Choir, kirkens musikere og sangere sørgede fr underholdningen. Foto: BlumePress.
Kolding4 dage siden

Omkring 1.000 deltog i åbning af nyt kirke- og kulturcenter

-Det er jo altid rart at få at vide, at der er nogen, der værdsætter alle de frivillige timer, vi lægger i arbejdet, siger Jens Erik Lind (t.h.). Allan Gram ses til venstre i billedet. Foto: GF Forsikring.
Christiansfeld4 dage siden

Brandmænd modtager ildsjælepris

Foto: Pixabay (Modelfoto)
Kolding1 uge siden

Dødsfald – 23. november 2021

Udstykningen består af 23 byggegrunde tæt ved Dollerup Sø. Foto: Kolding Kommune.
Lunderskov2 dage siden

Attraktiv udstykning: 23 nye byggegrunde til salg

Vamdrup6 dage siden

I bidende kulde blev juletræet tændt: Nyvalgt borgmester holdt tale

Kolding Kommune udbyder en storparcel på 17.000 kvadratmeter. Foto: Kolding Kommune.
Kolding6 dage siden

Sælger stor byggegrund til boligfællesskab

Reklame

Tags

december 2021
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Populære artikler