Årets tema for naturvejledernes populære Krible Krable-projekt er forskellighed.
I maj og juni gælder det om at få øje på store og små forskelle og ligheder blandt naturens mylder af smådyr og insekter. I Kolding kan børn og deres forældre gå på Krible Krable jagt i Geografisk Have. Det foregår på fredag fra klokken 11- 15.
Myrebladbille, syvplettet mariehøne, blodplet og stribetæge. Alle har de eet tilfælles. For ikke at blive ædt bærer de skræmmefarven rød. Alligevel er de små dyr forskellige.
Nogle har prikker, nogle har striber, andre er giftige og har lange antenner. Alt sammen særpræg for at leve og overleve i den danske natur.
Årets tema i Naturvejledning Danmarks Krible Krable univers er forskellighed. Det betyder, at små forskere i hele Danmark kan blive kloge på forskelle og ligheder mellem alverdens smådyr i nærområdet.
I Kolding kan alle børn i alderen 4- 12 år og deres forældre tage på Krible Krable jagt i Geografisk Have. Her vil en naturvejleder Rune Kjærgaard Lange hjælpe børnene med at forklare om de vilde dyr.
Der findes mere end 40.000 arter af planter og dyr i Danmark, ingen kender dem alle. Men ved at tælle ben, antenner og øjne, se på former, farver og størrelser kan man sammenligne dyrene og se de små forskelle og ligheder der viser, hvilken art det er.
Biodiversitet i børnehøjde
Man behøver ikke kende en masse arter på forhånd, lover projektleder og naturvejleder i Krible Krable universet, Kari Hald. Alle kan være med uanset forudsætninger:
-Start med at opdage de små forskelle, som viser, om det er to dyr af samme art, eller om I faktisk har fundet to forskellige slags. Denne øvelse og evnen til at få øje på forskellige og ligheder er grundlaget for naturfaglig dannelse. Og det er de iagttagelser, som kan lede hen imod svaret på det mest almindelige spørgsmål: Hvad er det?
Kari Hald understreger, at selvom man ikke altid kan få det nøjagtige svar på det spørgsmål, har børnene fået en erkendelse af, at der er mange forskellige dyr derude.
-Vi håber at vi med årets inspirationsmaterialer og aktiviteter kan så et frø hos børnene, der sidenhen kan spire og gro til en forståelse af de store udfordringer i vores verden lige nu med mange truede arter og biodiversitet, der forringes.
Lokal Bioblitz
Naturvejledere over hele Danmark afholder ca. 550 Krible Krable arrangementer til dagtilbud, indskoling og børnefamilier. Det foregår primært i maj og juni, hvor det virkelig kribler og krabler med liv i naturen.
Her gælder det om med net, glas, fælder, rysteduge og andre materialer at finde så mange forskellige dyr som muligt i skolegården, ved den lokale sø, i skoven, på legepladsen, i parken eller måske bare i et enkelt træ.
Naturvejlederne kalder det en Børne-Bioblitz – -et slags øjebliksbillede af, hvor mange smådyr, der er i et bestemt område på et bestemt tidspunkt.
-Vi håber at børnene med en legende tilgang får åbnet øjnene for, hvordan man selv påvirker naturen. Når vi opøver barnets evne til at være opmærksom på detaljer, ligheder og forskelle kan de også undersøge, hvordan dyrene indgår i omgivelserne, hvad vi kan gøre for, at de trives, hvordan vi passer bedst på dem og forstår mangfoldighed og livsformer, siger Kari Hald.
Og selvfølgelig skal man huske at sætte dyrene fri igen, hvor man fandt dem, når man er færdig med at undersøge dem.
Naturvejledning Danmark forventer, at omkring 75.000 børn deltager i Krible Krable aktiviteterne over hele Danmark. Krible Krableprojektet er udviklet af Naturvejledning Danmark i samarbejde med DR Ramasjang, og er støttet af Novo Nordisk Fonden fra 2019-2022 med en donation på 17 mio. kr.