Læserbrev af Knud Erik Langhoff (C), Suppleant for Konservative i Region Syddanmark, Mariavej 9, 6091 Bjert.
Errare humanum est.
Ovenstående vil være uforståeligt for mange, men det er latin og betyder ”Det er menneskeligt at fejle”. Og udtrykket har en fortsættelse; ”- perseverare autem diabolicum”, hvilket betyder noget i retning af ”- men at fortsætte er djævelsk”
Nu skal dette ikke være en opfordring til at genindføre latin-undervisning i skolerne, men jeg kan ikke lade være med at tænke på udtrykket og dets rigtighed i forhold til et andet sted, hvor latin stadig anvendes, nemlig i sundhedsvæsenet. Her tænker jeg specifikt på Sygehuse, Flextrafik, og den manglende omsorg, som de begge har været skyld i, i forhold til særligt skrøbelige patienter.
På det seneste har der været omtalt sager, hvor patienter er blevet udskrevet fra sygehuset, uden at de pårørende har fået besked om dette. Derudover har manglende kommunikation – eller måske blot manglende fornuft? – resulteret i, at sårbare borgere er efterladt under åben himmel.
At vi alle kan lave fejl fra tid til anden, er forståeligt, men at gentage de samme fejl, især når de har så alvorlige konsekvenser for vores svageste medmennesker, er ganske enkelt utilgiveligt. Sygehusets ledelse og Flextrafik dækker sig ind under, at de ikke kan kommentere konkrete personsager, men at man heller ikke vil udtale sig offentligt om, hvordan men fremover vil forhindre at dette sker, er mig helt uforståeligt.
Vi skal simpelthen ikke acceptere, at vi som borgere i Danmark ikke får ordentligt besked om, hvad der er sket i sagerne og hvilke foranstaltninger, der er gjort for at undgå gentagelser.
Kan ledelsen på sygehuset og ved Flextrafik ikke tage ansvar, så må det politiske system træde i karakter og sikre, at der indføres rutiner, der forhindrer gentagelser. Det er – for nu at blive i terminologien – god latin. Og alt andet er simpelthen umenneskeligt.