Flere og flere danskere kan ikke få børn. Social- og sundhedsudvalgsformand Karina Lorentzen (SF) vil forebygge, at par og enlige kommer i den situation.
16 til 26 procent af alle, der ønsker at få børn, oplever problemer med at få dem. Hvert 12. barn kommer i dag til verden med hjælp. Det har fået Social- og Sundhedsudvalget i Kolding Kommune til at reagere. Fertilitet skal nu tænkes ind i det forebyggende arbejde, eksempelvis omkring kønssygdomme, rygning og, overvægt, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse:
– Det er synd og skam for de par, som kæmper så hårdt for at blive gravide. Der er skaden sket, og vi vil gerne sætte fokus på, hvad man kan gøre for ikke at komme i den situation, forklarer Karina Lorentzen, Social- og Sundhedsudvalgsformand, SF.
– Samtidig er der en grænse for, hvor meget hjælp man kan få i det offentlige til at blive gravid. Med priser på op mod 70.000 kroner i det private for at fortsætte behandlingen, risikerer vi, at det skaber ulighed i sundhed, fordi det helt automatisk skærer nogle par fra i forhold til at fortsætte behandlingen, fortsætter hun.
80-90 procent af danskerne har ingen viden om fertilitet
Professor og klinikchef ved Rigshospitalet Fertilitetsklinik, Søren Ziebe, har undersøgt danskernes viden omkring fertilitet, og han kalder deres uvidenhed “grænseløs.”
– Der er behov for viden omkring at alder, kønssygdomme, overvægt og rygning betyder noget. Vi har eksempelvis i udvalget netop sat gang i at undersøge, hvordan vi kan bekæmpe klamydia bedre, og det er jo helt oplagt, at vi tænker fertilitet ind i det, når vi alligevel laver oplysningsindsatsen. For klamydia risikerer netop at resultere i ufrivillig barnløshed, forklarer Karina Lorentzen.
I marts præsenteres udvalget for en ny strategi for bekæmpelsen af klamydia, men det er tanken, at fertilitet skal indtænkes i kommunens øvrige arbejde med forebyggelse, eksempelvis i forhold til rygning og overvægt.