Læserbrev af Marc Perera Christensen, regional underdirektør, Dansk Erhverv og Carl Andersen, skattepolitisk konsulent, Dansk Erhverv.
Dækningsafgiften er en ekstra grundskyldsbeskatning på erhvervslivet. Kolding er blandt de 6 kommuner vest for Storebælt, der stadig opkræver afgiften. Ifølge Dansk Erhverv vil virksomheder i Kolding forventes at betale 60 mio. kr. årligt i 2024. En stor ekstra byrde for virksomhederne der skaber vækst og job.
Usikkerheden omkring afgiftens reelle størrelse er en stor udfordring.
Beskatningsgrundlaget blev omlagt i 2021 med 30 pct. stigning i provenu. De manglende nye ejendomsvurderinger betyder, at virksomheder siden 2022 har betalt skatten aconto, og senere skal efterreguleres. Acontobetalinger er mindst som før omlægningen og højst 30 pct. mere. Virksomheder kan ende med at betale markant mere eller mindre afhængigt af ejendomsvurderingen.
Usikkerheden kan føre til store efterreguleringer og år med forkerte skattebetalinger. Provenuet for 2022 ligner 2021, og derfor er de 30 pct. i merprovenu stadig uopkrævet hos de fleste. I Kolding steg dækningsafgiften fra 5,0 til 9,6 promille. En virksomhed, der før betalte 5.000 kr., betaler nu 5.000-6.500 kr. i aconto. Grundpriserne forventes at stige 125 pct. i gennemsnit.
Dansk Erhverv anbefaler, at kommunalpolitikerne reducerer afgiften med 30 pct. til 6,72 promille for at begrænse usikkerheden for erhvervslivet. Ansvarlige politikere opfordres til at planlægge lavere dækningsafgift og økonomisk sikkerhed for Koldings virksomheder.