Den lokale afdeling af Dansk-Cubansk Forening holder sammen med SF i Kolding et offentligt møde på Kolding Bibliotek.
Her vil to cubanske sundhedsarbejdere, lægen Nilda López og sygeplejersken Maribel González, som begge selv har været udsendt på Cubas internationale sundhedsbrigader, fortælle om brigadernes arbejde. Under Corona-epidemien har Cuba således udsendt over 4000 læger og sygeplejersker til 30 forskellige lande over hele verden – ikke kun fattige udviklingslande, men blandt andet også til Italien, da dette land i starten af epidemien var ét af de hårdest ramte lande.
I forhold til sammenlignelige lande i blandt andet Latinamerika har Cuba et veludviklet sundhedsvæsen, og Cuba er det eneste land i Latinamerika, som har udviklet sin egen vaccine – og den deler de med andre fattige lande i den tredje verden.
Det gør Cuba på trods af, at landet i årtier har været udsat for en voldsom økonomisk blokade fra USA, en blokade hvor amerikanerne også har gjort deres til at lægge hindringer i vejen for, at europæiske firmaer kan handle og lave finansielle transaktioner med Cuba.
Byrådsmedlem deltager i mødet
Ved det offentlige møde i Kolding vil byrådsmedlem og tidligere udenrigsminister for SF, Villy Søvndal også komme med et kortere oplæg om, hvorfor han mener det er vigtigt, at den amerikanske blokade af Cuba ophæves, og at Cuba bliver en ligeværdig del af samarbejdet i verden. Han vil også kort sige nogle ord om dansk sundhedspolitik.
Den cubanske læge og sygeplejerske, som besøger Kolding har begge været udsendt på de internationale sundhedsbrigader fra Cuba, med navnet Henry Reeve-brigaderne. De har været udsendt til lande som Honduras, Haiti og Qatar, og det vil de også fortælle om på mødet i Kolding.
Disse brigader har i øvrigt modtaget verdenssundhedsorganisationen WHO’s hæderspris og ligeledes været indstillet som modtager af Nobels Fredspris.
Det offentlige møde foregår mandag den 2. maj fra klokken 19-21.30 på Kolding Bibliotek.