Artikel filtreret på dato: Lørdag, 11 Januar 2020

Den 34-årige er sigtet for dels tyveri, dels hæleri af en lastvognstrailer med svinekød til en værdi af i alt 420.000 kroner. Manden blev anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark.

En 34-årig mand, rumænsk statsborger, blev fredag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger i en sag om tyveri for over 400.000 kroner. Det oplyser Syd- & Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 34-årige er sigtet for dels tyveri, dels hæleri af en lastvognstrailer med svinekød til en værdi af i alt 420.000 kroner. Traileren med lasten blev stjålet den 18. december 2019 i Holstebro.

Den rumænske mand blev allerede samme dag anholdt i Nordtyskland, mens han sad bag rattet med den stjålne last – og blev den 10. januar udleveret til betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi af tysk politi på baggrund af en europæisk arrestordre.

Den 34-årige nægter sig skyldig, men har ikke kæret varetægtsfængslingen.

Udgivet i Syddanmark

Tilløkke Otto. Det er en hyldest til en baggårdspuma.

- Og hvis ikke det swinger, ja så kan det sgu være lige meget!

Men det garanterer Kolding Teaterforening det kommer til, når man præsenterer forestillingen ”Tilløkke Otto” onsdag den 22. januar på Comwell Kolding Teater.

Her hyldes manden bag dette klare udsagn, nemlig maskinarbejderen fra Stenbroen, Københavnsmester i boksning OG Danmarks første rock´n roll- og popidol – Otto Herman Max Brandenburg. Forestillingen, hvor skuespiller, Jesper Lohmann med orkester, giver liv til Otto Brandenburgs sange.

I en lang karriere, der bød på op- og nedture, mestrede Otto Brandenburg alle genrer. Musikalsk spændte han vidt; fra pop og rock til jazz og visesang. Som skuespiller, i alle de roller han gav liv på film, tv, teater og i revy, efterlod han hver gang en autenticitet og et umiskendeligt præg af ”Otto.”

Men hvem var han egentlig, ham baggårdspumaen? Hvilke kræfter var det, der rumsterede i ham så han med den største lethed kunne gå fra barsk baggårdskat til engleblid storcharmør på ingen tid? I forestillingen dykkes der ned i musikken, sangene, man går på jagt i rollerne han gav liv, og tegner et portræt af en af Danmarks største entertainere.

I forestillingen, ”Tilløkke Otto ”, er publikum til koncert med Otto og her kan alt ske!

Scenen er sat og hans hårdtprøvede lille orkester står klar på scenen – publikum er klar i salen. Men hvor er Otto? Har han endnu en gang taget fejl af både tid og sted? Orkesteret går tøvende i gang… Og så… der står han pludselig med sit drengede smil:

”Godaften – godt at se jer! ”

Hvordan han ubemærket har listet sig ind på scenen og med største selvfølgelighed går i gang med ”Buona Sera,” er noget kun en mand med Ottos charme, frækhed og sans for timing kan mestre. Fra nu af er der ingen vej tilbage.

Den alsidige og mangefacetterede skuespiller og sanger Jesper Lohmann tegner dette musikalske portræt og træder i Pumaens fodspor ind i den Brandenburgske verden og underverden. En musikalsk og rejse gennem 50 år og vel nok mere end ni liv i showbizz.

Velkommen til en swingende aften i selskab med baggårdspumaen over dem alle – Otto Brandenburg.

”Tilløkke Otto” kan opleves den 22. januar på Comwell Kolding Teater klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Udgivet i Det sker...

Daginstitutionen får knap en million kroner fra Børne- og Undervisningsministeriet til at skærpe dens profil.

Hvis du gerne vil have, at dit barn bliver dus med himlens fugle og får en masse jord under neglene, så kan du fremover overveje at skrive dit barn op til Daginstitutionen Palmeallé. Daginstitutionen har netop fået tilsagn om 969.000 kroner fra Børne- og Undervisningsministeriet, der skal være med til at skærpe daginstitutionens profil.

Målet er, at det bliver en certificeret natur-daginstitution, der er ude i naturen mange timer om ugen. Pengene fra ministeriet skal være brugt inden udgangen af 2023, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Kolding Kommune, Kristina Jørgensen (DF), er meget glad for den økonomiske håndsrækning fra ministeriet. Hun mener, det kan være med til at få flere forældre til at vælge Palmeallé til deres barn.

- Palmeallé får nu for alvor mulighed for at skærpe sin profil og tiltrække flere børnefamilier, der ikke bor i udsatte boligområder. Desuden vil den økonomiske håndsrækning også være med til at fastholde Palmeallé til at være en af de 20 daginstitutioner på landsplan, der har den største løfteevne, siger Kristina Jørgensen i pressemeddelelsen.

Derfor får Palmeallé pengene

Tilbage i 2018 blev en såkaldt ghettoaftale vedtaget i Folketinget. Aftalen betyder, at der fra 1. januar 2020 højst må nyoptages 30 % børn fra udsatte boligområder om året i hver daginstitution.

Palmeallé er en af de daginstitutioner i Kolding Kommune, der har den højeste andel af børn fra udsatte boligområder. Derfor fik de – sammen med to andre daginstitutioner i Kolding Kommune – inden jul 2019 dispensation fra Børne- og Undervisningsministeriet, så de får indtil udgangen af 2024 til at få andelen af børn fra de udsatte boligområder ned på 30 %.

I erkendelse af at det kræver en solid økonomi at kunne rekruttere og gøre sig attraktiv over for en ny målgruppe af forældre, har ministeriet altså øremærket de knap 1 million kroner til at skærpe Palmeallés profil, så børnefamilier fra andre boligområder vælger daginstitutionen.

Forældre vil køre langt for at få barn i en god institution

Kristina Jørgensen er overbevist om, at når Palmeallés skærpede profil kommer op at køre, vil forældre være villige til at køre dertil, selv om de i givet fald vil skulle tilbagelægge flere kilometer.

- Vi kan se på kommunens andre profil-daginstitutioner, at forældre er villige til at køre langt, hvis deres barn kan gå et godt sted med en klar profil. Med disse ekstra penge kommer Palmeallé ikke kun til at kunne kalde sig en af landets bedste daginstitutioner på løfteevne, men også den første daginstitution i Kolding Kommune med et så massivt fokus på natur og udeliv.

I Kolding Kommune er der i alt fem daginstitutioner med over 30% børn fra udsatte boligområder (fra 33% til 78%). De fem daginstitutioner er Daginstitutionen Palmeallé, Nordstjernen, Pinjevejens Børnehus, Tusindfryd og Skovbrynet.

Ministeriet havde stillet som krav, at en daginstitution kun kunne søge penge fra puljen, hvis daginstitutionen er placeret direkte i et udsat boligområde. Og det er Palmeallé.

Udgivet i Kolding

Ewii Koncernen er i fuld gang med fiber-udrulningsprojektet ”Fiber i alt til alle.”

Formålet med projektet er at rulle fibernet ud til samtlige husstande, erhverv som privat, så Trekantområdet bliver helt i front på internethastighed i Danmark.

Siden projektet gik i gang i efteråret, har interessen været stor – og derfor melder Ewii sig nu klar til at offentliggøre nogle af de områder, der vil blive dækket med fibernet i det første halve år af 2020.

- Det er rigtigt, der har været mange spørgsmål, og vi er meget glade for, at det er blevet taget så godt imod, siger Pernille Johannessen, der er direktør for koncernudvikling i EWII Koncernen, i en pressemeddelelse.

Melder løbende ud

Det hyppigste spørgsmål fra Trekantområdets borgere er, hvordan de kan vide, hvornår fibernettet bliver rullet ud deres eget område. Til det siger Pernille Johannessen:

- Vi melder løbende nye områder ud, både her i pressen og på hjemmesiden. Men vi har planlagt udrulningen detaljeret, så der er ingen tvivl om, at der nok skal komme fibernet ud til alle, siger hun.

Udrulningen bliver foretaget i etaper for at sikre den bedste logistik i projektet med at rulle fibernettet ud. Herunder er en oversigt over de veje i Kolding, der i løbet af første etape vil blive berørt af projektet:

I Kolding: Bredgade, Tøndervej, Haderslevvej, Ottosgade, Stejlbjergvej, Clemensgade, Bjerggade, Bjælderbæk, Munkensdam, Sct. Michaels Gade, Warmingsgade, Rosengade, Grønnegade, Vejrupsgade, Østergårdsvej, Vestre Ringgade, Sydbanegade.

Områderne er også at finde på selskabets hjemmeside på www.ewii.com/fibernettildig.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 11 Januar 2020

Mennesker eller mursten?

Læserbrev af Merete Due Paarup (R), Kolding Byråd (R), Uhrevej 11, 6064 Jordrup.

Den kommunale økonomi er under pres. Alle prognoser viser, at det bliver endnu sværere fremtiden - på grund af demografi og fordi vi ganske enkelt som borgere forventer høj kvalitet i den kommunale service fra antal af pædagoger i dagtilbud til færre huller i vejene, fra værdig ældrepleje til ventetider i byggesager.

Vi vil stadig have mere og bedre. Det kan ganske enkelt ikke hænge sammen, hvis vi ikke tænker og handler anderledes.

Varm luft og masser af mursten

Et område kunne være at se på den kommunale bygningsmasse. Vi har rigtig mange kvadratmeter (ca 1/2 million m2) i Kolding Kommune og hver kvadratmeter koster ca 600 kr i årlig drift. Vi har fået udarbejdet rigtig mange analyser, der viser at vi har rigtig meget bygningsmasse, der kun bliver brugt få timer om dagen eller endda om ugen. Vi har fået masser af tal, der viser, at vi bør samle os på færre kvadratmeter på tværs af alle områder fx skole, fritid, kultur, senior... og det kan give rigtig god mening.

Kloge kvadratmeter

Ja, det kan betyde, at forskellige foreninger, frivillige, faggrupper skal rykke sammen og bruge fælles rammer - men på forskellige tidspunkter (eller samtidig fordi det faktisk kunne give mere mening).

Det giver mulighed for nye fællesskaber, nye måder at samarbejde på eller mulighed for at flere kan bruge de samme faciliteter. Fx I Lunderskov har det gamle rådhus plads til de nye faglokaler til design og skolen har brug for mere plads her kunne både skolebørn, seniorer og foreninger bruge det samme værksted/faglokale. Fx Kunne Ungdomsskolen rykke ud i andres rammer og dermed styrke samarbejdet til lokale foreninger og være med til at få flere ind i foreningslivet. Fx kunne koret øve på det lokale plejecentre og på samme tid give de ældre en oplevelse.

Eksempel: Hvis vi sparer 5% bygningsmasse, giver det en gevinst på 15. mio. hvert år fremover. Plus det vi kunne få ved frasalg af bygninger. Minus til retning af lokaler til mere fleksibilitet. Det betyder kroner til ekstra varme hænder og flere aktiviteter.

Det kan ses som “træls” eller “spændende mulighed”. Men hvis vi går i åben nysgerrig dialog med alle, der adgang til lokaler og lytter til hvem de kunne have plads til eller hvor de ellers kunne bruge lokaler sammen med, så er jeg sikker på at vi kan forvandle mursten til mennesker - især hvis de får pengene, der spares til aktiviteter eller nye medarbejdere. Fælles brug af lokaler kan give grobund for nye fællesskaber og mere nytænkning på tværs. Tør vi. Kan vi.

Udgivet i Læserbreve