Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 24 September 2019

Tirsdag, 24 September 2019

Vonsild får igen en bagerbutik

Vonsild får igen en bagerbutik.

Siden 2016 har Vonsild ikke haft en bagerbutik, men Superbrugsen har tilbudt borgerne bagerbrød fra Gertz Danish Bakery på Agtrupvej i Kolding.

Nu udvider Superbrugsen, der vil bygge og udvide brugsen lokaliteter til højre for indgangen, skriver JydskeVestkysten.

Og i følge avisen vil Superbrugsen gøre plads til en filial af Gertz Danish Bakery.

Ansøgningen om byggetilladelse er sendt afsted til Kolding Kommune og går alt efter planen kan borgerne i Vonsild købe friskbagt brød og kager inden sommerferien næste år.

Vonsild har ikke haft en bager siden 2016, da Allans bageri på Vonsildvej drejede nøglen rundt efter gentagne sure smileys efter Fødevarestyrelsens kontrolbesøg. Bageriet havde problemer med rotter.

Men nu ser det altså ud til, at byen atter får en bager, der vil have åbent fra klokken 07 til 20.

Udgivet i Vonsild

Koldings unge vil gerne gøre en forskel for klimaet.

Det er konklusionen efter det arrangement, Kolding Ungdomsråd holdte i torsdags, hvor unge mellem 13 og 30 år fra hele kommunen var inviteret til at udvikle rammerne omkring Koldings nye Ungeklimaråd.

- Det var fedt, at så mange unge mennesker med noget på hjertet mødte op til vores arrangement. Der blev diskuteret på kryds og tværs, og der var en super energi af, at de unge ville ud og faktisk gøre noget for klimaet fremfor bare at sidde og snakke, fortæller Alexander Nørup, formand for Kolding Ungdomsråd, i en pressemeddelelse.

Otte af de fremmødte unge meldte sig til at sidde med i Koldings Ungeklimaråd, men der er plads til mange flere.

- Håbet er at få endnu flere unge med på banen. På den måde kan de unge sikre sig, at deres stemme bliver hørt i klimadebatten, hvilket er vigtigt, når det er vores generation, som faktisk har en mulighed for at gøre en forskel. Der skal nemlig handles nu. Og det skal vi minde vores politikere om, fortsætter Alexander Nørup

Idéen med at etablere et klimaudvalg for de unge kommer fra det nationale ungeklimaråd, som i april måned kom med deres anbefalinger til regeringen. Nu griber Kolding Kommune bolden sammen med Koldings Ungdomsråd, og inviterer de unge ind i klimakampen.

Vil du være med i Ungeklimarådet?

Onsdag den 25. september klokken 19-21 har du igen chancen for at komme og høre mere om Kolding Ungeklimaråd, når vi samler op på resultaterne fra vores workshop. Så er du mellem 13 og 30 år, og brænder du for at gøre en forskel for klimaet og bæredygtigheden her i Kolding, så mød op på Nytorv 11 og bliv en del af en sej gruppe af unge mennesker, der står klar til at gøre en forskel.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 24 September 2019

Prøv kræfter med kulturhistorien

Nu kan du komme til efterårsdage hos Landbomuseet.

Kom og udforsk naturen eller prøv kræfter med kulturhistorien på Landbomuseet, når der arrangeres Efterårsdage på museet.

Naturvejleder Nanna Winbladh sætter arrangementet i gang og du får gode oplevelser.

Du kan også presse din egen æblesaft, lav dit eget reb til sjippetov, eller hvad med at male mel og bage brød over bål. Du kan også tage på jagt efter efteråret, eller låne en GPS og finde skatte på engen og overdrevet. Aktiviteterne er både for store og små.

Medbring selv æbler og beholdere til at bringe saften hjem.

Du kan også prøve at smede i smedjen.

Efterårsdage finder sted den 14. og 15. oktober fra klokken 10-15. Det koster 40 kroner for voksne og 20 kroner for børn. Du finder Landbomuseet på Brødsgårdsvej 52, 6000 Kolding.

Udgivet i Harte
Tirsdag, 24 September 2019

900 deltager i frivilligfest

Onsdag er der frivilligfest indenfor ældreområdet.

900 gæster deltager onsdag i frivilligfesten på seniorområdet, der foregår i Sydbank Arena fra klokken 12-16.

Formand for seniorudvalget, Søren Rasmussen, åbner festen med en velkomsttale. Herefter er der spisning og underholdning med Rebbøl Band og Nicolai Koret.

Klokken 14 er der underholdning med Arne Lundemann og Jan Schou. Herefter er der eftermiddagskaffe og dans til Rebbøl Band.

Formand for seniorudvalget, Søren Rasmussen, slutter arrangementet af klokken 15.50.

Udgivet i Kolding
Tirsdag, 24 September 2019

0-2 årige i Kolding får "bogkanon"

10 udvalgte, spændende billedbøger for 0-2 årige bliver den 30. september præsenteret på Kolding Bibliotek. Bøgerne bliver indkøbt af samtlige vuggestuer i Kolding Kommune, ligesom dagplejen bruger bøgerne i dagligdagen. Bøgerne skal give børn appetit på at se, høre og læse bøger.

Den forkerte bog af den danske streetartkunstner HuskMitNavn og Lili elsker mad af Kim Fupz Aakeson er to af de bøger, som Kolding Kommune har udvalgt til Børnenes Bedste Bøger for 0-2 årige. Bøgerne er nøje udvalgt for deres høje kvalitet i både ord og billeder.

- Vi har valgt 10 bøger, der giver råstof til både leg og snak. Vi har forsøgt at ramme bøger, der ikke hopper ned i kurven af sig selv, men som pædagoger, dagplejere og forældre alligevel kan være sikre på indeholder stærke historier og billeder. Så altså bøger, der formidler fantastiske læseoplevelser for børn, fortæller Bente Bruun, børnebibliotekar på Kolding Bibliotek, i en pressemeddelelse.

Læseglæde bliver til sprogudvikling

Læsning sætter gang i sprogudviklingen, det er videnskabeligt bevist. Samtidig viser undersøgelser, at læseglæden skal stimuleres helt fra børn er ganske små, samt at mødre eller nære voksne er gode læse-rollemodeller for børn. Der skal simpelthen være en god og tryg stemning, når børn læser, for det giver lyst til at læse mere.

Ofte vælger pædagoger, forældre eller børn de samme, velkendte bøger. Andre gange falder det ikke naturligt at læse. De 10 udvalgte bøger skal gøre det nemmere at få læst noget godt og skabe trygge rammer omkring læsningen.

- Vi kan se, at Børnenes Bedste Bøger er et slags kvalitetsstempel, der inspirerer pædagogerne til at læse bøgerne. Det er positivt, for det er så væsentligt, at børnene bliver nysgerrige på bøger, får ro til fordybelse, arbejder med det æstetiske i bøgerne og føler glæde ved at læse i en tidlig alder. Det er nemlig svært at indhente sproglige udfordringer i skolen og senere i livet, siger Mona Lisa Willads Pedersen, der er pædagogisk konsulent i Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Kolding Kommune.

Præsentation og bog-sang på biblioteket

Den officielle præsentation af bøgerne sker på Kolding Bibliotek mandag den 30. september kl. 9.30-10.15.

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen, klipper den røde snor, og alle fremmødte børn fra Kolding Kommunes dagtilbud synger en sang om Børnenes Bedste Bøger sammen med børnebibliotekar Bente Bruun, der agerer ʻDronningen af Kolding Bibliotek’.

Derefter fordeler børnene sig ud i 10 læsehjørner og får læst højt af Børnenes bedste Bøger 0-2 år. Her vil Ninna Klarlund Kramer, der er pædagog ved Børnehaven Ved Åen, være klar til at svare på spørgsmål om, hvordan de arbejder med ’Børnenes Bedste Bøger’ i Børnehaven Ved Åen.

Fakta

Børnenes Bedste Bøger er et samarbejde mellem Kolding Bibliotek og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Sidste år lancerede kommunen Børnenes Bedste Bøger for de 3-5 årige. Listen blev hurtigt en succes, som både børnehaver, forældre og børn benytter flittigt.

Bøgerne er indkøbt af samtlige dagtilbud i kommunen og er også købt ind i et pænt tal på biblioteket. Næste skridt i projektet er at udvikle en liste med Børnenes Bedste Klassikere samt at revidere listerne løbende.

Udgivet i Kolding

Det har været en udfordrende sæson for Dankemi Racing og Lukas Staub.

Teamets Fiat Abarth 500 har drillet med alverdens tekniske problemer - men nu ser det endelig ud til at være fortid.

Under denne weekends afdeling af Yokohama 1600 Challenge på Ring Djursland kunne Lukas først konstatere at bremseproblemerne så ud til at være løst. En stor forløsning - lige indtil en defekt intercooler betød at motoren ydede langt fra hvad den burde. Det kostede en god placering i tidtagningen.

- Pludselig var der bare ikke noget power i bilen, og efter en længere fejlsøgning fandt vi ud af, at intercooleren var færdig, fortæller Lukas Staub, der heldigvis havde en reserve liggende - hjemme i Kolding.

Den blev monteret og klar inden søndagens løb, og Lukas kunne konstatere at der er fart nok i bilen, når den ellers gør som befalet. Fra en startplacering på 18. pladsen avancerede han hurtigt op gennem feltet til en syvendeplads, før en defekt kobling tvang ham til at sætte tempoet ned.

- Det var virkelig træls! Især efter den start på heatet ville jeg gerne have fulgt den helt til dørs. Vi fandt heldigvis fejlen og fik lavet en nødløsning, så jeg kunne køre det sidste heat også, fortæller Lukas, som til gengæld kunne starte fra 10. pladsen.

Og så kom successen for alvor. Bilen kørte som den skulle i hele heatet, og Lukas kunne køre sig op til femtepladsen allerede efter to omgange. Den placering holdt dog ikke til det ternede flag, da en kombination af overmodige konkurrenter og en let uforståelig dommerkendelse sendte Lukas ned på syvendepladsen. Stadigvæk et ganske fint resultat, omstændighederne taget i betragtning:

- Det er mega fedt at have fået bilen gennem et helt heat uden bøvl med teknikken! Vi har godt nok kæmpet noget med den, så nu skal vi bare have det til at holde fremover, fortæller Lukas.

- Jeg håber at jeg får chancen for at være med i kampen om de sjove placeringer i finaleløbet om to uger, slutter Lukas Staub.

Udgivet i Motorsport