Artikel filtreret på dato: Torsdag, 15 August 2019

Når Kolding inviterer til Kulturnat den 23. august og fyrer op for fest, farver og kulturelle oplevelser, så kan du igen i år tage en stille pause i Søndergade, der vanen tro omdannes til en grøn, hyggelig oase.

For sjette gang trækker Søndergade i grønne klæder og forvandler strækningen mellem Sydbanegade og jernbanebroen til en oase af hyggekroge, hvor du kan nyde synet og duften af de mange træer, blomster og grønne planter og drikke en kold fadøl. Også i år er der fokus på FN’s Verdensmål og bæredygtighed.

- Grøn Søndergade er stedet, hvor man kan gå hen og hvile øjne og ører midt i Kulturnattens fest og larm, men det er også stedet, hvor man kan blive klogere på, hvad vi gør i Kolding for at blive mere bæredygtige og få inspiration til en grønnere hverdag, fortæller Stella Steen Jensen, programleder for cirkulær økonomi i Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.

Helt konkret er der mulighed for at få et gratis eksemplar af et spritnyt hæfte, ’Fra verdensmål til hverdagsmål’ med hjem. Her kan du læse om de mange grønne og bæredygtige initiativer, der spirer frem i hele Kolding kommune. Hæftet rummer også tips og tricks til, hvordan man selv kan komme i gang med at blive mere bæredygtig.

I gaden kan du blandt andet også møde gutterne fra Gro-Lys, som hjælper folk med at komme i gang med at hjemmedyrke spirer og planter og BlueKolding fortæller, hvordan du kan klimatilpasse i din egen have ved at vise forskellige LAR-løsninger frem.

Og endelig kan du få en snak med AOF Kolding om, hvordan du bliver klimaambassadør ved at starte den grønne omlægning i din egen familie.

Klimahelte-kåring, fællesspisning og jazz

Kl. 16.30 kommer borgmester Jørn Pedersen og kårer Årets Klimahelt blandt tre kandidater og bagefter vil kommunaldirektør Thomas Boe hylde et af Kolding Kommunes egne bæredygtige projekter.

Hvis sulten melder sig, er der fællesspisning kl. 18, hvor de første 100 gæster kan få madspilds-suppe lavet af skraldemad fra byens supermarkeder. Det er Re:Food Lab, der står for dette initiativ.

Sidst, men ikke mindst, slutter programmet i Søndergade af med jazz kl. 18.30 med Dan Hjort Kvartet. Resten af aftenen fortsætter hyggen med loungemusik inden gaden lukker kl. 22.

Program

16:00 Gaden åbner
16:30 Årets Klimahelt kåres ved borgmester Jørn Pedersen,
17:00 Årets Bæredygtighedsprojekt kåres ved kommunaldirektør Thomas Boe,
18:00 Bæredygtig fællesspisning
18:30 Jazz på scenen
22:00 Gaden lukker

Udgivet i Kulturnatten

Aftenskolerne og Koldingbibliotekerne går sammen om at tilbyde spændende foredrag og debatter om aktuelle og nærværende emner. Efterårets program er på gaden nu.

Foredrag, borgermøde og samtalesalon er en del af programmet, når Kolding Talks tager hul på efterårets program. Borgerne kan høre om aktuelle emner og diskutere løsninger på tidens udfordringer med hinanden.

- Vi ønsker at skabe stort og bredt varieret tilbud til Kolding Kommunes borgere. Gennem disse arrangementer kan vi i fællesskab blive klogere, når vi lytter til og diskuterer med hinanden. Vi byder ind med forskellige aktuelle emner, og vi udfordrer det traditionelle foredrag, så der også bliver lagt vægt på, at vi taler med hinanden, for eksempel ved en samtalesalon, fortæller Ann-Britt von Seelen, teamleder på Koldingbibliotekerne, i en pressemeddelelse.

- I aftenskolerne ser vi et stort potentiale i at samarbejde med Koldingbibliotekerne og med hinanden om foredrag. Vi forpligter os hvert år til at bruge nogle af vores kræfter på at skabe en god og levende debat om de emner, der er vigtige i vores samfund, men samtidig må vi også se i øjnene, at der er rigtig stor konkurrence om at fange opmærksomheden hos Koldings borgere. Ved at samarbejde kan vi lave bedre og større arrangementer, så vi når ud til flere og ikke drukner i mængden. Kort fortalt har vi lavet Kolding Talks for at sparke ekstra vitaminer i Koldings foredragstilbud, fortæller Brian Kronborg fra AOF Center Sydjylland.

Køb billetter med rabat

Efterårets arrangementer kan ses på koldingtalks.dk, og på kulturnatten den 23. august kan man købe billetter med 20 % rabat på biblioteket.

På kulturnatten vil der også være række foredrag og prøver på, hvad man kan gå til hos aftenskolerne i den kommende sæson. På biblioteket kan man hente den fulde oversigt over stande, foredrag og prøvetimer.

- Aftenskolerne omdanner biblioteket til et univers af smagsprøver på meningsfyldt læring i fællesskab. I løbet af kulturnatten giver udvalgte undervisere ”prøvetimer” eller fortæller om, hvad du kan få ud af at deltage på et hold sammen med nogen, der deler dine interesser. På aftenskolen dyrker vi nemlig læring i fællesskab og på kulturnatten kan du prøve, lytte og lære – og finde frem til, hvad du vil gå til i efteråret. Den aften er det gratis – og så kan du endda vinde gode præmier, fortæller Ena Pedersen fra FOF Kolding

Bag om Kolding Talks

Kolding Talks er en sammenslutning af FOF Kolding-Vejen, AOF Center Sydjylland, DOF Lillebælt, OK-Koldings dag- og aftenskole, FO Syd, Christiansfeld Kreativ Forening & Aftenskole, Jordrup Sangkor, Teaterskolen Dorothea, Kulturskolen Kolding og Koldingbibliotekerne.

Aftenskolerne har alle øremærkede midler til debatskabende arrangementer, og Kolding Talks giver mulighed for at pulje disse midler sammen til større arrangementer.

I det daglige sørger en styregruppe for udarbejdelsen af et alsidigt program. Styregruppen består af Ena Pedersen, FOF Kolding, Brian Kronborg, AOF samt Ann-Britt von Seelen, Koldingbibliotekerne.

Efterårets program

25. september

Farligt – hvordan de fodrer din frygt, og hvorfor du æder det
Foredrag af Hans Jørgen Nielsen og Steffen Andersen

30. september

Hvor er kolding på vej hen?
Oplæg og debat ved borgmester Jørn Pedersen

16. oktober

Fremtider - samtalesalon
Samtalesalon hvor vi udforsker, hvad vi tror, frygter og ønsker for vores og jordens fremtid

23. oktober

Gmo go eller no-go?
Etisk råd fortæller om deres ændrede holdning til genmodificerede afgrøder

19. november

Ligestilling eller ligeværd?
Et muslimsk ægtepar taler ud af posen

Udgivet i Kolding
Torsdag, 15 August 2019

Klar til X Factor 2020

Allerede om to dage går precasting i gang. Det er stadig muligt at tilmelde sig.

Knap har stjernestøvet lagt sig efter en forrygende første sæson af ’X Factor’ på TV 2, før endnu en sæson af det populære underholdningsformat sætter fra land. Et format, som i den grad stadig trækker seere og brugere til sig.

I seneste sæson blev ’X Factor’ set af op mod 1,2 million danskere i gennemsnit pr. program, og sæsonen blev det stærkeste 'X Factor' blandt de unge siden 2010.

- Vi er meget taknemmelige for, at seerne tog så godt imod 'X Factor' på TV 2, og ikke mindst at det lykkedes os at få de yngre seere med ombord. Vi foretog nogle ændringer, som var vigtige for os, og som blandt andet betød et nyt dommerpanel, hvor Thomas Blachman fik selskab af Oh Land og Ankerstjerne, siger Dorte Borregaard, underholdningsredaktør, TV 2, i en pressemeddelelse.

- De har alle ekspertisen, engagementet og kampgejsten, og det slog både gnister og bragte smil og latter med sig. Jeg synes, det var en flot første sæson for dem alle tre. To af dem går i den kommende sæson til dommerbordet med en forventning om revanche, for heldigvis har de alle tre sagt ja til endnu en sæson ’X Factor’ på TV 2. Selvfølgelig i selskab med den altid skarpe Sofie Linde som vært, siger Dorte Borregaard.

Casting i fuld gang

Tilmeldingerne til 'X Factor' 2020 er i fuld gang, og det er stadig muligt at tilmelde sig den kommende sæson. Precasting foregår i København og Aarhus med start på lørdag:

- Allerede om to dage står vi klar til at tage imod de første talenter i København, så hvis man vågner op lørdag morgen og får lyst til at melde sig til 'X Factor', så møder man bare op. Der er allerede mange, der har tilmeldt sig, hvilket vi naturligvis er meget glade for på TV 2, og vi glæder os til at tage imod nye, spændende talenter fra på lørdag, siger Dorte Borregaard.

Se her, hvordan du melder dig til X Factor...

Udgivet i Kendte
Torsdag, 15 August 2019

DMI udsender risikovarsel

Torsdag kan blive en ret våd dag og der kan desuden komme torden.

DMI har udsendt et risikovarsel om kraftig regn og torden. Det gælder torsdag mellem klokken 07 og 21 og kan blandt andet ramme Kolding-området.

Med kraftig regn menes der, at der kan falde mellem 25 og 35 millimeter regn på seks timer. Regnen kan være ledsaget af torden. Lavtliggende områder såsom viadukter, kældre og vejbaner kan blive oversvømmet. Det anbefales, at man nedsætter farten, mens du kører, for at undgå akvaplaning. Og det frarådes, at du kører ud i vand, hvor du ikke kan vurdere dybden.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 15 August 2019

Kom til informationsaften om angst

Bliv klogere på, hvordan man hjælper børn og unge med angst.

Angstforeningen og Bedre Psykiatri i Kolding inviterer til gratis Angstaften i Sct. Jørgens Gård i Kolding.

Behovet er stigende

Den lokale psykoterapeut og specialist i behandling af angst Lene Brøndum Madsen har gennem 10 år afholdt informationsaftener om angst i Kolding.

- Behovet for information om angst, som er den mest almindelige psykiske lidelse i Danmark er stadigt stigende, siger Lene Brøndum Madsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg kan slet ikke følge med ift at honorere forespørgsler om foredrag og informationsmøder på skoler og institutioner. Samtidig har jeg en lang venteliste med alvorligt bekymrede forældre, som ønsker hjælp til deres børn helt ned til 6 års alderen og unge mennesker, fordi de ikke kan gå i skole, lege med kammeraterne eller deltage i fritidsaktiviteter - på grund af angst. I stedet er børnene isolerede i hjemmet, og forældrene føler sig magtesløse og mangler viden og værktøjer.

På informationsaftenen fortæller Lene Brøndum Madsen om angst og hvordan man hjælper børn og unge med angst.

Lukas Enemark, 23 år, er en af Lenes tidligere klienter og denne aften fortæller han om sin vej fri af svær panikangst og social fobi.

Lukas var i flere år helt isoleret i hjemmet hos forældrene på grund af angst. Nu har han gennemført uddannelse i en tøjbutik i Middelfart og er samtidig ved at uddanne sig til psykoterapeut. Han vil hjælpe andre ud af angsten.

1 ud af 10 børn lider af angst

350.000 mennesker i Danmark lider lige nu af angst og OCD i en grad, så det begrænser deres livskvalitet og ofte arbejdsevnen eller evnen til at gå i skole eller tage en uddannelse.

Sundhedsstyrelsens rapport fra 2015 om Sygdomsbyrden i Danmark viser, at angst er den hyppigste årsag til førtidspensionering, så det giver god mening at afhjælpe angsten, så tidligt som muligt.

Alle er velkomne denne aften, der foregår i Sct. Jørgens Gård i Kolding den 28. august fra klokken 19-21. Der er gratis adgang, men du skal tilmelde dig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Udgivet i Det sker...
Torsdag, 15 August 2019

Børnene fejrer kulturen i Nicolai

Der er lagt op til en formiddag fyldt med kreativitet, leg, sang og musik, når Nicolai for børn og BørneDesign på Tværs holder kulturfest for børnene i Kolding Kommunes daginstitutioner.

Fredag den 23. august i tidsrummet 9 - 12 kommer Nicolai Gården til at emme af liv, leg og børnestemmer, når BørneDesign på Tværs og Nicolai for børn inviterer Kolding Kommunes daginstitutioner til Børnenes Kulturfest som en forsmag på kulturnatten – med det overordnede teme ”Flyt dig”.

I Nicolai Gården kommer alle sanser på spil, og der bliver rig mulighed for at eksperimentere og lege både alene og i fællesskabet og på tværs af alder: små og store – voksne og børn.

Derudover bliver gården fyldt med musik, sang og meget mere.

- Hvert år glæder jeg mig til Børnenes Kulturfest, siger kulturformidler i Nicolai for børn, Kristina Høier, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det er skønt at se gården blive fyldt med glade børn, der får lov til at fordybe sig i kreativitet, leg og det at være fælles om en oplevelse.

Udgivet i Nicolai
Torsdag, 15 August 2019

Tag dit ansvar, Elvis!

Læserbrev af Andy Pedersen, medlem af Radikale Venstre Kolding, Taksvej 19, 6000 Kolding.

Hvis man ikke var fortørnet over situationen med Kolding Kommunes økonomi, så bliver man det i hvert fald af at læse Elvis Comics seneste skriverier i lokalsprøjterne. Mens de resterende 24 byrådsmedlemmer i Kolding sætter sig seriøst sammen for at finde en holdbar plan, står Elvis og vasker hænder.

For man må tilsyneladende forstå, at Elvis og Socialdemokratiet godt vidste, at det ville gå sådan med Koldings økonomi, for det har han ”forsøgt at fortælle om”, påstår han. Jeg vil godt afsløre hans bluf.

For enten bærer Elvis ansvaret for den dårlige på lige fod med resten af Koldings Byråd, der har vedtaget budget efter budget, eller også har han groft forsømt opgaven med ”at fortælle” om den dårlige økonomi, som han selv har drevet fra Økonomiudvalget. Ingen har i hvert fald gjort det rigtige for at forhindre det, må man konstatere.

Der er ét sikkert parameter, som man altid kan måle politikere på. De er der alle sammen til at bruge pengene, når det går godt, men hvordan agerer de, når det ikke er så sjovt at være politiker og pengene er små eller måske endda slet ikke tilstede?

Der kommer jeg til at huske Elvis som en politiker, der driver politiker-retorik på et meget og dybt seriøst rod, som kommer til at koste mange mennesker jobbet, giver mange mennesker en langt hårdere hverdag og som os almindelige mennesker synes er mere end almindeligt træls for at sige det på jysk.

Han har tilsyneladende mere travlt med at jagte borgmesteren og passe sit image end at gøre det eneste rigtige: At få lavet en ordentlig plan, der én gang for alvor fikser økonomien.

Jeg siger: Drop nu det håndvaskeri og pas dit ansvar. Elvis er en 1/25-del af byrådet. Det er et faktum. Det bør han vise gennem sine handlinger i medierne fremfor at vaske hænder, pudse sin glorie og allerede på forhånd opgive at redde kommunens økonomi. Socialdemokratiet og Elvis har lagt stemmer til mange beslutninger, som har brugt millionvis af kroner.

Udgivet i Læserbreve