Artikel filtreret på dato: Lørdag, 10 August 2019

Lørdag, 10 August 2019

Koldings økonomi i krise igen

Et voldsomt overforbrug er årsagen til, at kommunaldirektør anbefaler, at der spares omgående.

Kolding Kommune har på nuværende tidspunkt et overforbrug på budgettet på omkring 190 millioner kroner, skriver TV Syd.

Kolding Kommunes budget for 2019 er samlet set på knap 5,5 milliarder kroner. Derfor forekommer 190 millioner kroner måske ikke af meget, men det er det, siger næstformand i Kolding Kommunes økonomiudvalg:

- Det overrasker mig, at det er så voldsomt. Det er ikke almindeligt, siger Søren Rasmussen, 1. viceborgmester, (DF), til TV Syd.

Forklaringen på en stor del af det markante skred i overforbruget er akkumulerede overforbrug over flere år på især social- og handicap-området, men også på skole- og børneområdet - og kassetræk i den størrelse får kommunens likviditet til at styrtdykke, skriver JydskeVestkysten.

Kommunaldirektør Thomas Boe råder i følge avisen politikerne til straks at lave spareindgreb.

Tirsdag er der møde i byrådet, hvor situationen skal drøftes.

Udgivet i Politik

De kommende uger er lig med skolestart og dermed mange små og nye trafikanter på vejene. Politiet gennemfører igen i år målrettede kontroller i forbindelse med skolestarterne.

Politiet landet over gennemfører til og med 30. august målrettede indsatser på skolevejene i forbindelse med skolestart, hvor mange tusinde børn har første skoledag, hvilket betyder at mange små, nye og urutinerede trafikanter bevæger sig rundt i trafikken.

- Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på skolevejene, hvor tusindvis af børn færdes hver dag. Hvert år stopper vi desværre alt for mange bilister, der kører for stærkt, som har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn eller som undlader at respektere diverse forbudsskilte ved skolerne. For sikkerhedens skyld gennemfører vi også kontroller i år, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse.

Nogle bilister har for travlt med at bringe deres egne børn sikkert i skole. De udviser ikke hensyn overfor andres børn, der som fodgængere eller cyklister er på vej til skole. Derfor vil politiet igen i år ved anvendelse af manuelle kontroller og Automatisk Trafik Kontrol sætte ind for at medvirke til sikring af skolevejen og skride ind over for trafiksyndere.

Politiindsatserne vil blive koncentreret om skoleveje, hvor der især vil blive fokuseret på:

- bilernes hastighed
- om børnene er fastspændt i bilerne i sikkerhedssele
- om førerne selv husker at anvende sikkerhedssele
- skolepatruljernes arbejde
- forældrenes trafikale adfærd, herunder parkering, i forbindelse med aflevering af børn ved skolerne.

Trafiktræn med dit barn

Der er heldigvis få børn, der kommer til skade i trafikken, og det skyldes blandt andet, at forældrene er gode til at passe på deres børn, når de skal ud på vejene, hvor forældrenes indsats betyder meget.

Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik har udarbejdet en række gode råd sammen.

Træn skolevejen til fods

- Vælg en sikker rute. Det er den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik.

- Gå ruten mange gange sammen og aftal enkle regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder.

- Gentag reglerne, I har øvet før: Stop ved kantstenen, se dig for til begge sider, tjek at bilerne stopper, før du går over for grønt.

- Lær dit barn at lægge mobiltelefonen væk, når I går i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

Træn skolevejen på cykel

Selv om dit barn ikke er klar til at cykle alene endnu, kan I bruge skolevejen til at cykle sammen, hvis trafikken er egnet til det - og dit barn er klar. Det er dig, der bedst kan vurdere det.

- Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange og hvor der er cykelsti.

- Lad dit barn køre inderst eller forrest - så kan du holde øje med det.

- Sig til i god tid, før I skal dreje.

- Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.

- Stop og se jer godt for, før I krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.

- Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.

Pas på de små, når du kører i bil

Transporterer du dine børn i bil, når de skal til og fra skole skal du blandt andet:

- Være opmærksom og udvise hensyn overfor de andre trafikkanter på vejen.

- Være opmærksom og udvise agtpågivenhed overfor de mange nye og usikre trafikkanter.

- Sørge for at dine børn og du selv er fastspændt.

- Overholde hastighedsgrænsen.

- Koncentrere dig om at køre bil, når du kører bil.

- Respektere skiltningen omkring skolerne, indkørsel forbudt og parkeringsforbud m.m.

Indsatserne bakker op om Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunernes kampagne skolestartskampagne.

Udgivet i Syddanmark

Fregatten Jylland bliver udfordret af kunstner fra Christiansfeld.

I sommeren 2019 er verdens længste træskib gået nye veje i formidlingen af en af perlerne i Danmarks kulturarv. Nu har Fregatten Jylland inviteret den anerkendte kunstnersammenslutning ’Jylland’ ombord og bedt dens medlemmer om at fortolke det gamle skibs historie i form af nye værker, der supplerer oplevelserne og forståelsen af kulturarven med nye aktuelle indfaldsvinkler.

Ét af værkerne er skabt af kunstneren Leif Kath (f. 1945, red.) bosat i Christiansfeld, som har ladet sig inspirere af fregattens særegne og smukke skibskonstruktion.

Med sine linoleumssnit i sort/hvid ophængt i udstillingsbygningen har han reduceret skibets indre skibskonstruktion til skarpe grafiske linjer og mønstre. Med deltitlen Skitser til den lille bådebygger giver værket mindelser til de legetøjssæt man engang kunne købe med navne som Den lille fysiker, hvor børn kunne prøve kræfter med små fysikeksperimenter. Her omsat til bådebyggeri.

- Vi glæder os meget til at give vores gæster oplevelser ud over det sædvanlige, når vi med kunsten som katalysator beriger besøget på Fregatten Jylland med nye visuelle ud- og indsigter, fortæller udstillingsleder Karen Louise Juhl Christensen i en pressemeddelelse.

’Jylland på Jylland – Kunsten går ombord’ kan opleves frem til 20. oktober på Fregatten Jylland.

Udgivet i Christiansfeld

Uddannelsesmiljøet på HANSENBERGs brancheskole Vitia og HANSENBERG Tekniske Gymnasium får et markant løft.

Torsdag eftermiddag skete det, man på erhvervsskolen HANSENBERG i Kolding havde set frem til længe.

Det var nemlig blevet tid til at tage første spadestik til en ny bygning, der kommer til at indeholde en multihal til både sport og arrangementer, et undervisningskøkken til kokkeeleverne samt en restaurant til tjenereleverne. Det skriver HANSENBERG i en pressemeddelelse.

Det var direktør på HANSENBERG Morten Kaj Hansen og næstformand i bestyrelsen Grethe Andersen, der sørgede for at få spaden i jorden.

- Jeg glæder mig over beslutningen om at få mere kapacitet, for det er der brug for. Der kommer et køkken, som kan fungere i forhold til den virkelighed, der venter kokke- og tjenereleverne, siger Grethe Andersen med henvisning til, at der lige nu bliver bygget mange nye hoteller og restauranter i Syddanmark og resten af landet.

- De nye faciliteter kommer til at højne kvaliteten af undervisningen, og det bliver endnu mere attraktivt at uddanne sig. Samtidig skaber vi de rigtige rammer til at møde den efterspørgsel, der er på kvalificeret arbejdskraft i restaurationsbranchen, tilføjer hun.

Positiv udvikling fortsætter

Inden for de senere år er undervisningsmiljøerne på HANSENBERGs øvrige adresser blevet opgraderet, og Morten Kaj Hansen glæder sig over, at turen nu er kommet til Skovvangen:

- Det er ønsket om at opkvalificere vores uddannelsesmiljø inden for HANSENBERG Tekniske Gymnasium og brancheskolen Vitia, der nu går i opfyldelse. Restaurationsbranchen oplever markant vækst i disse år, og vi positionerer os som en erhvervsskole, som med faglært arbejdskraft og elever kan bidrage til, at den positive udvikling fortsætter.

Gastronom- og tjeneruddannelserne er begge fordelsuddannelser. Det vil sige uddannelser inden for fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for medarbejdere.

Kokke- og tjenerelever har derfor rigtig gode karrierekort på hånden.

Eleverne på fitnessuddannelsen, fra skolehjemmet og på HANSENBERG Tekniske Gymnasium kan især se frem til at tage den nye multihal i brug.

Historisk spade

Første spadestik var et symbolsk et af slagsen i forbindelse med et stort fællesmøde for alle HANSENBERGs medarbejdere, for gravemaskinerne har allerede været i gang i nogle dage på matriklen.

Spadestikket blev taget med den samme spade, som blev anvendt i 2000, da man ved et lignende arrangement satte gang i byggeriet af skolebygningen på Skovvangen.

Efter planen rykker eleverne ind i den nye bygning i efteråret 2020.

Udgivet i Skole