Artikel filtreret på dato: Søndag, 07 Juli 2019

Den anerkendte forfatter Kim Leine gæster Christiansfeld Bibliotek i Festugen.

Festugen byder på en helt særlig gæst. Den prisbelønnede forfatter Kim Leine kommer forbi Christiansfeld Bibliotek og giver et spændende foredrag om sit forfatterskab og seneste roman Rød mand/Sort mand. Det oplyser Christiansfeld Centret i en pressemeddelelse.

Leine fortæller om sin baggrund som Jehovas Vidne i Norge, om at blive misbrugt af sin far og uddanne sig til sygeplejerske. Om at flytte til Grønland, blive misbruger og miste det hele. Og om genfødslen som forfatter. Han læser op af sine romaner, med særlig inddragelse af Rød Mand/Sort Mand, og han svarer gerne på spørgsmål fra publikum i løbet af foredraget.

Leine har taget de danske læsere med storm med udgivelsen af flere skæbnesvangre fortællinger. Rød Mand/Sort mand udkom 1. marts 2018 og er fortællingen om det ulykkelige møde mellem grønlandsk og dansk kultur under koloniseringen af Grønland i 1728. Der er vældige kræfter på spil i bogen, når præsten hans Egede og åndemaneren Appaluttoq krydser veje og død, druk, tro og ondskab bliver sat i spil.

I 2007 udgave Leine sin første bog Kalak, en selvbiografisk beretning om at være misbruger på flere forskellige planer. Siden er det blevet til seks romaner og tre børnebøger. Leine er i øjeblikket en af de mest markante danske forfattere, og han har blandt andet modtaget Nordisk Råds Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Kronprinsparrets Kulturpris.

Foredraget foregår på Christiansfeld Bibliotek den 23. august klokken 15-17. En billet koster 100 kroner og skal købes forinden på Christiansfeld Bibliotek eller koldingbib.dk.

Foredraget er et samarbejde mellem Christiansfeld Bibliotek og Christiansfeld Centret.

Udgivet i Christiansfeld
Søndag, 07 Juli 2019

Farverig sommer på Trapholt

Denne sommer er farverig på Trapholt i Kolding.

"Man sidder bedre på en farve, man godt kan lide” var Verner Pantons grundsætning.

Farver er også helt centrale i Trapholts Verner Panton præsentation, der henover sommeren viser et udsnit af Pantons ekspressive, skulpturelle og farverige designs fra Trapholts samling, skriver Trapholt i en pressemeddelelse.

Du kan opleve Panton på Trapholt frem til 18. august. Besøgende kan bl.a. opleve multimøblet Wohnturm, hængestolen Flying Chair, farverige lamper og tekstiler samt prøve at sidde i designikonet Panton Chair.

Verner Panton tænkte anderledes end datidens andre danske designere. Stærke farver og geometriske former var gennemgående træk i hans iøjnefaldende og provokerende designs, der brød med den skandinaviske traditionen med håndlavede træmøbler. Han var en pioner inden for brugen af plastik, fiberglas og andre syntetiske stoffer og anses som en af de mest toneangivende designere og kompromisløse designere.

På balkonen i salen kan man selv eksperimentere med hvordan farver og former påvirker ens sanser, og teste om man selv er synæstet – dvs. om man eksempelvis ser bogstaver i farver.

Præsentationen leder op til årets store udstilling SENSE ME, hvor gæster med hele kroppen gennem installationer og kunst af blandt andet Olafur Eliasson og Wassily Kandinsky vil kunne dufte, smage, røre og lytte sig ind i kunsten. SENSE ME åbner 12. september.

Udgivet i Trapholt

SF har fordelt ordførerskaber, og det giver det nyvalgte syd- og sønderjyske folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt flere tunge poster.

Den 45-årige SF’er Karina Lorentzen Dehnhardt er ny formand for udvalget for øer og landdistrikter og dermed sætter hun sig i spidsen for et udvalg, hvor der kommer til at være markante sager på dagsordenen i den kommende regeringsperiode. Ifølge et forståelsespapir mellem S, SF, Rad. V og EL skal der bl.a. ske et opgør med centraliseringen af Danmark og sikres adgang til lån i hele landet.

- For mig som SF’er ligger der en klar ulighedsdagsorden gemt her. Det skaber en voldsom utryghed, når køb og salg af bolig og erhverv er usikkert, fordi der ikke er ydes lån i visse dele af landet. Det duer ikke, og det skaber en skævvridning af levevilkårene for danskerne med udgangspunkt i deres postnummer, og det skal bekæmpes, forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt i en pressemeddelelse.

Karina Lorentzen Dehnhardt udviklede SF’s første politik for yderområder og fremsatte det første forslag i Folketinget om et statsligt realkreditinstitut for yderområder efter inspiration fra Norge, som skulle sikre lån til erhverv og bolig på landet.

For Karina Lorentzen Dehnhardt bliver Folketinget også et gensyn med retsordførerskabet, som hun havde frem til valget i 2015, hvor hun også var udvalgsformand. Dertil kommer, at hun også sætter sig i det særlige kontroludvalg, der har indseende med efterretningstjenesterne.

Udgivet i Kolding

Skuespiller fra Kolding får rolle i ny krimiserie på TV2. Alexander Christian Bryld Obaze, der er aktuel i Teater Malstrøms Liva Weel Kabaret, ser frem til sin første professionelle rolle som skuespiller.

Det er søndag eftermiddag. Temperaturen er oppe omkring de 32 grader. Det er sidste sangprøve med sangcoach Sofie Karoline Sørensen inden Teater Malstrøm går på en velfortjent ferie. På trods af, at alle vinduer står åbne og plaffer larmende er temperaturen ulidelig. Hele holdet er storforbrugere af is og sodavand, som prøvesalens hårdtarbejdende køleskab er godt fyldt op med. Men humøret er i top.

Holdet er ved at forberede forestillingen ”Kabaret Liva Weel og de Andre”, som har premiere 12. september 2019 på Det Bruunske Pakhus i Fredericia. Den sidste gennemspilning før sommerferien er i hus, og den overbeviste alle elleve medvirkende om, at det bliver en flot opsætning. Nu skal de sidste toner sættes på plads inden alle drager ud i ferielandet.

Særligt Alexander Christian Bryld Obaze fra Kolding sprudler af humør og spænding. Efter en nervepirrende castingrunde er det lykkedes ham at få en pæn stor rolle i den nye krimiserie ”Dan Sommerdahl”, som TV2 Charlie har premiere på til februar 2020. Serien, der er inspireret af bestseller forfattere Anna Grues krimier om ”Den skaldede detektiv”, bliver Alexanders første professionelle skuespillerrolle.

Medvirker i TV2s første krimiserie

Alexander starter kostumeprøverne onsdag 3. juli og ser frem til en periode med mange oplevelser under professionelle rammer. Alexander må ikke røbe så meget, men han tør dog godt fortælle, at han skal spille en stjerneangriber fra Lyngby Fodboldklub. En populær fyr blandt venner, fans og alle omkring ham. Rollen, som også hedder Alexander, har stjernestatus på grønsværen. Mere vil Alexander ikke røbe på nuværende tidspunkt.

Teater Malstrøm har nydt godt af Alexanders store talent af flere omgange på teatret. Dels var han elev på Malstrøms talentudviklingsprogram Talentfabrikken og han har medvirket i teatrets opsætninger af Kvindernes hævn, Burlesque 2018 samt hovedrollen som Othello i Shakespeares klassiske drama Othello.

Stolt instruktør

Instruktør Michael Hansen udtaler følgende om Alexander:

- Man ved med Alexander, at det er nu man skal nyde at have ham på teatret, fordi han er på vej op ad stjernevejen, og det kommer til at gå hurtigt for ham. Det fint nok, fordi Teater Malstrøms fornemste formål er jo netop at give unge talenter muligheder for at blive prøvet af i professionelle rammer for så derefter at komme videre med karrieren. Han har et sjældent talent, som skinner langt ud over scenerampen. Han er både gennemmusikalsk, stærk i sit karakterarbejde og har et klædeligt ydmyg tilgang til faget. Alexander er super groundet og arbejder meget professionelt med sig selv og sit talent, og det er i den grad en stor fornøjelse at opleve ham i prøvesalen. I Liva Weel forestillingen oplever jeg, at han ikke blot synger en sang, men fortolker den, så den nærmest træder frem som en monolog. Fantastisk at opleve en ung fyr på 20 år arbejde så professionelt med et sangmateriale fra 30’erne.

Alexander har allerede været til tre tredjeprøver på de statslige skuespillerskoler i Danmark. Det er sidste optagelsesprøve for at komme igennem nåleøjet. Det, at han er kommet så langt, har givet ham en stærk tiltro til, at det kun handler om tid, før han bliver optaget. Alexander fortsætter derfor med at søge ind og tager også Oslo Skuespillerskole med i næste omgang.

Alexander påstår selv, at Teater Malstrøm har en stor del af æren for gøre ham ”groundet”. Efter Talentfabrikken tog han på Rødkilde Teaterhøjskole og arbejdede med ”sig selv”. Som han selv siger:

- Jeg fik lært kunsten at spille teater og det at være groundet på Teater Malstrøm, og nu skulle jeg så ud og lære at være menneske. Mit vigtigste mål var at finde den bedste version af mig selv, og altid huske Ja-hatten. Jeg føler, at jeg nærmer mig målet i den rigtig retning og glæder mig rigtig meget til alle de oplevelser og udfordringer, som forhåbentlig ligger og venter på mig. Jeg har oplevet, at det er megasvært at spille teater, men jeg føler mig mere og mere rustet til opgaverne.

Alexander glæder sig til at spille ”Liva Weel og de andre” og hans vurdering er, at castet på forestillingen er det bedste, han har oplevet på Teater Malstrøm indtil nu.

Udgivet i Kolding

De seks historiske mindesmærker på toppen af Skamlingsbanken syd for Kolding har fået ny belægning i form af pigsten hentet fra egnens marker.

Efter sommerferien lægges samme belægning rundt omkring den store mindestøtte og talerstolen på Højskamlingen, oplyser Kolding Kommune.

- Med den nye belægningen afslutter vi renoveringen af de seks mindesmærker, der historisk står som stærke symboler på vores trang til at samles på Skamlingsbanken for at markere vigtige folkelige sager eller for i fællesskab at fejre glædelige begivenheder, fortæller projektleder Mette List, Kolding Kommune.

Tidligere er mindesmærkerne blevet grundigt renset, og inskriptionerne er malet op. Som prikken over i’et har de seks mindesmærker nu fået en ensartet pigstensbelægning som erstatning for de granitsten i forskellige størrelser og farvenuancer, som tidligere lå omkring statuerne.

- Med pigstenene får vi en mere ensartet og naturlig belægning, som knytter forbindelse til de omkringliggende gårde og kulturlandskabet, der omkranser Skamlingsbanken. Flere af egnens landmænd har samlet pigsten på deres marker og doneret dem til formålet, hvilket vi er meget taknemlige for, ligesom et bidrag fra Foreningen Plan-Danmark har gjort det muligt at gennemføre renoveringen, siger Mette List.

Også den slidte græssti mellem mindesmærkerne har fået ny belægning. Her er der lagt slotsgrus, som giver et jævnt og fast underlag.

Udgivet i Kolding