Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 02 Juli 2019

Lige nu er det højsæson for vild pastinak, der kan findes mange steder i de statslige naturområder. Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med planten, der kan udløse en allergisk reaktion.

Det er højsæson for pastinak, der er en skærmplante med gule blomster, som blandt andet vokser i grøfter og skovkanter og langs veje og stier. Den op til to meter høje plante er i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet furanocumarim.

Advarer mod giftig plante

Pastinak sætter en dyb rod og kan derfor få fat i vand dybt nede, så grøn og saftig ser den ud. Lige nu har den skærme med karakteristiske gule blomster. Pastinak kan derfor virke fristende at plukke, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Pastinak er giftig, og får man plantens saft på sig, kan sollys udløse en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand. Heldigvis ligner pastinak ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor svær at forveksle med andre vildtvoksende planter.

Når solen skinner skal man passe ekstra meget på, da det er solens stråler, der aktiverer giften, og som kan resultere i et smertefuldt udslæt. Fuldstændig som hvis man får saften af bjørneklo på huden. Heldigvis indeholder saften fra pastinak ikke så meget aktivt giftstof, så reaktionen er ikke så voldsom som ved kontakt med bjørneklo.

Er man uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, er det vigtigt at skylle huden grundigt med vand. Derudover skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge efter for at mindske risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med de væskefyldte blærer. Kontakt eventuelt en læge.

Læs mere om pastinak på Miljøstyrelsens hjemmeside her...

Udgivet i Syddanmark

Isover i Vamdrup vinder trofæ for ambitiøs sundheds- og trivselspolitik.

Isovers fabriksdirektør, Jesper Eeg Knudsen, har været en tur i Paris for at modtoge den prestigefyldte Ruby Award, rubin-prisen, for fabrikkens ambitiøse tiltag for en sundere livsstil og større trivsel blandt medarbejderne.

Prisen blev givet som led i Saint-Gobains årlige, internationale prisuddeling Diamonds, Rubies and Emeralds Awards blandt alle koncernens fabrikker og produktionssteder som led i koncernens fokus på miljø, sundhed og sikkerhed.  Det skriver Isover i en pressemeddelelse.

Isover er en del af Saint-Gobain koncernen, en af verdens største producenter og leverandører af materialer til byggeindustrien med aktiviteter i 67 lande og 180.000 medarbejdere på verdensplan. I Danmark alene har Saint-Gobain 10 fabrikker og 2.150 medarbejdere, heraf godt 200 på Isover-fabrikken i Vamdrup. I Vamdrup fik virksomheden den fornemme rubin-pris, der dækker over kategorien sundhed for sit vedholdende fokus på medarbejdernes trivsel og sundhed gennem næsten et årti.

På Isover har medarbejderne både i arbejdstiden og efter fyraften haft adgang til et bredt sundheds- og trivselsprogram, blandt andet, sund kost i kantinen, rygestop, sportsturneringer, gymnastik, oprettelse af sportsklubber efter fyraften med for eksempel spinning, cykling, badminton og løb som fælles aktivitet, gratis frugt til alle, fælles deltagelse i halvmarathon, DHL stafet og meget andet. Endelig har virksomheden indført rygning forbudt, ligesom de ansatte har mulighed for at bestille tid til massage i arbejdstiden.

Mountainbike og mindfulness

- Jeg er utroligt stolt over prisen og ikke mindst over vores medarbejdere. For uden medarbejdernes engagement kunne vi ikke have så vedholdende og effektivt fokus på sundhed og trivsel – både i arbejdstiden og i medarbejdernes fritid. Sund kost, motion og rygestop skal ikke være noget arbejdspladsen tvinger den enkelte medarbejder til. Men vi har pligt til at gøre det nemt og tilgængeligt at vælge en sund livsstil, siger Jesper Eeg Knudsen, der har været fabriksdirektør på Isover i 17 år og stået i spidsen for den lange række af forskellige sundheds-tilbud til medarbejderne gennem de seneste 9 år.

Eftersom det er helt frivilligt, hvorvidt man som medarbejder vælger at tage imod de sunde tilbud eller ej, er det ikke muligt at måle den konkrete effekt på bundlinjen. Men Jesper Eeg Knudsen er ikke i tvivl om, at adgang til motion, sund kost og andre sundhedsfremmende tiltag gør en forskel, ikke mindst på den menneskelige bundlinje:

- Erfaringen er, at sundhed på arbejdspladsen ’griber om sig’ og det har også en stor social funktion, som for eksempel DHL Løbet, der første gang for 6 år siden kun tiltrak 10 deltagere. Men de efterfølgende 4 år har vi haft over 60 DHL-deltagere fra Isover. Vi har også petanque-turneringer og motionsklubber uden for arbejdstiden, hvor fællesskabet er i centrum. Desuden er adskillige af vores medarbejdere stoppet med at ryge, skiftet til en sundere livsstil, tabt sig og helt generelt kommet i bedre form.

Han understreger, at det langt fra er alle sundheds- og trivselstiltag, der vinder fodfæste blandt medarbejderne. Det er hele tiden et spørgsmål om at evaluere interessen og være klar med nye tilbud – derfor blev der bl.a. i 2017 indkøbt mountainbikes, der bliver brugt flittigt, og i år har Isover forsøgsvist afholdt et 15 ugers kursus i mindfulness på fabrikken, der viste sig at være meget populært.

Isover-fabrikken med godt 200 medarbejdere producerer glasuld til isoleringsbrug. Fabrikken er en af verdens mest moderne af slagsen, da man her producerer glasuld af op til 75 procent genbrugsglas. For Isovers ledelse i Vamdrup har det i en årrække været en naturlig proces at implementere tiltag, der understøtter medarbejdernes muligheder for at vælge en sund og aktiv livsstil ud fra grundfilosofien om, at mennesket bag maskinerne udgør et bærende element i enhver bæredygtig produktion.

Udgivet i Vamdrup
Tirsdag, 02 Juli 2019

Rejsegilde på Madpakkehuset

Tirsdag var der rejsegilde på Madpakkehuset.

Tirsdag kunne man få den traditionelle landbokaffe hos Landbomuseet Kolding.

Bagefter var der rejsegilde på Madpakkehuset, der er et nyt tiltag på Landbomuseet Kolding. Det bliver placeret lige foran indgangen til Tumleskoven.

Bestyrelsesformand Otto Krogh holdt en tale til rejsegildet. Han takkede de dygtige frivillige, som havde støbt fundament til de kraftige træpiller, og samtidig fået pillerne og spirene rejst, så det i dag kunne lade sig gøre at fejre rejsegilde.

Det færdige resultat skal blive et 10 meter langt overdækket madpakkehus, hvor man kan sidde og nyde sin medbragte mad i tørvejr.

Landsbypuljen har givet et beløb så opførelsen har kunnet lade sig praktisere. Madpakkehuset,  møbleret med bord/bænksæt, skal nok blive et populært samlingssted på Landbomuseet Kolding.

- Lige så snart Madpakkehuset har fået tag på, glæder vi os til, at I kommer og benytter det, fortæller Otto Krogh i en pressemeddelelse.

Udgivet i Harte

Fra 6. juli til 1. september bliver det muligt at opleve begyndelsen til det gigantiske gobelinprojekt, der forventes færdigt i 2025. Forlægget til tre af de fire store gobeliner er færdige og udstilles på Koldinghus.

Ny Carlsbergfondet har gennem en stor donation muliggjort et monumentalt kunstværk, skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg. Kunstværket på Koldinghus skal i alt bestå af 17 vævede billedtæpper, også kaldet gobeliner, der er en gammel kunstform, som havde sin storhedstid i 1500- og 1600-tallet.

I alt skal der produceres 117 m2 gobelin fordelt på fire gobeliner på 6x3 meter, en på 3x3 meter og 12 på 1x3 meter. Fra 6. juli til 1. september bliver det muligt at opleve begyndelsen til det gigantiske gobelinprojekt, der forventes færdigt i 2025. Forlægget til tre af de fire store gobeliner er færdige og udstilles på Koldinghus.

Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg har til udstillingen hver skabt en skitse I størrelsesforholdet 1:1 af de største gobeliner på 6x3 meter. Skitserne er malet på karton eller lærred i fuld størrelse. Bjørn Nørgaard har til udstillingen skabt en mindre skitse i størrelsesforholdet 1:10 af den sidste store gobelin på 6x3 meter. Udstillingen i Christian 4. historiske Riddersal på Koldinghus stiller skarpt på projektet og præsenterer de fire kunstnerne, deres værker og tankerne bag. Den besvarer derudover tre vigtige spørgsmål: Hvad er gobeliner, hvorfor fremstilles de til Koldinghus og hvordan bliver de til.

Efter udstillingen på Koldinghus fragtes de farvelagte kartoner til Paris, hvor de anvendes som forlæg for de vævede gobeliner. Koldinghus-gobelinerne væves af de traditionsrige tre franske væverier Manufacture de Gobelins, Manufacture de la Savonnerie og Manufacture de Beauvais.

- Det er et enestående stort projekt, der ikke bare skal udsmykke de unikke historiske sale på Koldinghus, men være med til at bringe historien til live. Gobelinerne er Ny Carlsbergfondets jubilæumsgave til Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018. De fire kreative og visionære kunstnere vækker historien gennem billeder og symboler fortolket i et nutidigt billedsprog i det gamle format og kunsthåndværk. I en tid, hvor billederne flimrer og skifter hastigt, inviterer de til fordybelse og refleksion. Det er levende formidling og kulturarv. Gobeliner er også middelalderens og renæssancens måde at bringe fortiden, verden, ideerne og kosmos til live, der både skulle udsmykke og forme historien, gengive verden og historien, som den burde se ud og iscenesætte magten, siger museumsdirektør Janus Møller Jensen i en pressemeddelelse.

Fakta om Koldinghus-gobeliner

Koldinghus-gobelinerne skal udsmykke Koldinghus’ to store sale, Dansesalen og Riddersalen og være med til trække tråde tilbage til dengang, slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger. Gobelinerne kommer til at skabe en sammenhæng mellem de to store sale, som tidligere var en sammenhængende Dansesal på 57 meter. Koldinghusgobelinerne er en donation fra Ny Carlsberfondet og skabes af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Alexander Tovborg Tal R og Kirstine Roepstorff. Bjørn Nørgaard, der fra 1988 til 2000 udførte en stor gobelinserie til Christiansborg Slot i anledningen af H.M. Dronningens 50-års fødselsdag, er i kraft af sin erfaring på området både kunstner og rådgiver på opgaven.

Udgivet i Koldinghus