Artikel filtreret på dato: Søndag, 31 Marts 2019

Søndag, 31 Marts 2019

Royal fejring af Hjemmeværnet

Dronning Margrethe og Kronprinsesse Mary var søndag i Vestjylland for at fejre Hjemmeværnets 70-års jubilæum. Kronprinsessen blev her udnævnt til kaptajn. Se billederne her.

Hjemmeværnets 70-års jubilæum blev søndag markeret i den vestjyske landsby Nymindegab, hvor Hjemmeværnsskolen har hjemme.

Dronning Margrethe deltog sammen med Kronprinsesse Mary, skriver Varde Kommune.

Kronprinsessen har været medlem af Hjemmeværnet siden 2008 og blev i forbindelse med jubilæet udnævnt til kaptajn.

Se billederne længere nede på siden...

Udgivet i Kendte

Børnefamilien, kunstneren, manden med saven eller måske pensionistparret.

Chili Turèlls Vesterhavs-sommerhus er netop kommet til salg, og dermed er fremtiden for kvadratmeterne åben for nye ejere.

Det skriver boligsitet Boliga.dk.

For sommerhuset skal der betales 998.000 kroner, altså hvad der svarer til en kvadratmeterpris på godt 16.600 kroner. Dermed har RobinHus-mægler Karina Høgholm, der har huset til salg, sat prisen en anelse under de gennemsnitlige kvadratmeterpriser, ejendomsmæglerne i området ellers har med, når til salg-skiltene plantes.

- Det her er mit barndomsland, jeg er født i området, og det er omgivelserne, der gør stedet så vidunderligt. Huset ligger nær en klint med trappe ned til stranden - og så har jeg en lille skov på grunden. Så man er lidt skærmet for vinden, mens man hører havet i det fjerne, siger Chili Turèll til Boliga.

- Det er mine livsomstændigheder, der gør, at jeg sælger det - jeg bor på Frederiksberg til dagligt, så det er blevet for langt at køre - men det er også den eneste grund.

Danskerne vil ha’ have

Bjælkehuset - der er af den traditionelle svenske, rødmalede slags - ligger i Nr. Lyngby nær det store vestjyske ferieområde Løkken og bare ti minutters gang fra havet. Og det er netop omgivelserne, som skuespillerinden tror, kan blive afgørende for, hvem der fremover skal stå nederst på skødet.

- Det kan være børnefamilien med lyst til en masse friluftsliv - og manden med saven, der vil sætte børnene i gang med forskellige projekter. Eller måske en kreativ sjæl som jeg selv, der vil male eller skrive, og som har brug for stilheden. Eller et pensionist-par - der ønsker et mere forenklet liv i synk med naturen - det kan jeg virkelig godt sætte mig ind i, siger Chili Turèll.

- Man hører kun naturens egne lyde, her er den skønneste fuglesang, her ses fasaner og harer og på stille dage måske et rådyr.

Til huset hører der en naturgrund på 1.467 kvadratmeter med gran- og fyrretræer, løvtræer som eg, hyld og ahorn og også et æbletre.

Og tager man et nærmere kig på, hvad danskerne gerne vil have, når de søger efter en ny bolig, er ordet “have” da også blandt de top ti mest søgte gloser i løbet af de seneste fem år. Det viser tal fra Boliga.dk.

Chili Turèll købte selv sommerhuset tilbage i 2004, og har du ikke allerede kendskab til det berømte efternavn, så stammer det fra ægteskabet med forfatteren Dan Turèll.

Skuespillerindens livs-cv tæller en lang karriere på teater og tv, et forfatterskab, en instruktøruddannelse i Qi Gong. Og så stillede hun op for Alternativet til det seneste kommunalvalg i hjemkommunen, Frederiksberg.

Udgivet i Kendte

I Ødis har man planer om at opføre en pavillon ved Ødis Sø.

Og med et tilsagn om 315.000 kroner i støtte fra kommunens landsbypulje, er projektet nu kommet nærmere, skriver netavisen Sebro Press.

Og hvis alt går, som borgerne i Ødis gerne vil, så kan byggeriet gå i gang i løbet af 2020 eller 2021. Pavillonen er på tegnebrættet udført således, at der fra taget bliver udsigt over Ødis Sø.

Her kan landsbyens beboere og andet godtfolk nyde dyreliv og solnedgangen, og skulle der komme en byge forbi, kan de blot trække indenfor og selv varme en kop kakao, te eller kaffe i et lille køkken.

Skitserne er allerede klar

Skitserne er klar. Nu mangler man tilsyneladende bare at få diverse tilladelser til i hus, samt at få restfinansieringen på plads.

Et foreløbigt skitseprojekt er lavet i samarbejde med Tegnestuen Mejeriet i Kolding. Projektet indgår i en samlet plan ved søen, som går ud på at skabe en landsbyfælled som et samlingssted for lokalområdets beboere.

Landsbyens nye sø-pavillon vil få plads til 20 besøgende. Det bliver opholdsrum, et lille køkken, toilet- og en udsigtsplatform på taget, fortælles det fra Ødis om projektet.

Udgivet i Vamdrup

Siden finanskrisen har mange i Koldingområdet sparet testamentet væk. Den gængse opfattelse er, at man arver hinanden, hvis man er gift, men ifølge lokal advokat med speciale i arveret kan det hurtigt blive en dyr fodfejl.

Kærligheden trives i Kolding. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev 923 borgere med bopæl i Kolding Kommune viet i 2018. Men nu advarer en ekspert i arveret, Susanne Vestergaard Andersen, der er advokat og partner i Buch Advokatfirma, områdets mange gifte par om en udbredt myte på det arveretlige område.

Myten går på, at ægtefæller arver alt efter hinanden, så længe de bor under samme tag, skriver Buch Advokatfirma i en pressemeddelelse.

Ifølge Susanne Vestergaard Andersen er det kun en brøkdel af koldingenserne, der er klar over, at børnene arver en fjerdedel af formuen, når den første ægtefælle dør.

Økonomisk stormvejr

Det kaster hvert år mange lokale familier ud i økonomisk stormvejr, og ofte må huset sælges, hvis den efterladte ikke har råd til at skifte med børnene.

Kvalerne kunne have været undgået, hvis mange af Koldings gifte par ikke havde sparet testamentet væk i kølvandet på finanskrisen.

- De efterladte står i forvejen i en meget svær situation. Her sikrer testamentet, at familien stort set kan beholde det samme økonomiske grundlag som hidtil, og børnene vil først få den fulde arv, når begge forældre er gået bort. Det er en god måde, som ægtefæller, at passe på hinanden, siger Susanne Vestergaard Andersen i pressemeddelelsen.

Har man et testamente, kan børnenes arv i første omgang begrænses til tvangsarven, der udgør 1/16 af familiens aktiver. Så har alle råd til at skifte med børnene, og den efterladte rammes ikke nær så hårdt.

- Mange ægtefæller tænker bare, ”vi kan bare sidde i uskiftet bo, når den første af os dør”, men det er bestemt ikke en god idé, da den efterladte kan blive stillet til regnskab for eventuel misrøgt af det uskiftede bo. Og så skal der betales erstatning, advarer Susanne Vestergaard Andersen.

Beskyt børnene

Ifølge advokaten bør Koldings gifte par desuden oprette et testamente af hensyn til børnenes arv, der med fordel kan gøres til deres særeje, hvilket betyder, at arven ikke vil indgå i bodelingen, hvis barnet senere skal skilles fra sin ægtefælle.

- Har man børn, der for eksempel arver et sommerhus, kan man i testamentet sikre sig, at svigerbørnene ikke har krav på halvdelen af sommerhusets værdi i tilfælde af en skilsmisse. Det er en måde at beskytte børnenes arv på, påpeger Susanne Vestergaard Andersen.

Der er ifølge advokaten flere grunde til, at testamentet fortsat nedprioriteres. Det kan være ubehageligt at forholde sig til livets afslutning, og andre ting står ofte højere på familiens shoppingliste.

Udgivet i Kolding
Søndag, 31 Marts 2019

SF bakker op om forældreoprør

Læserbrev af Karina Lorentzen (SF), folketingskandidat, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

Den 6. april går forældre landet over på gaden for flere voksne i deres daginstitutioner – også i Kolding. Reaktionen kommer oven på DR2-dokumentaren ”Hvem passer vores børn?”, som viste manglen på tid og hænder til omsorg for vores børn.

I SF ønsker vi, at alle børn - uanset hvor de kommer fra og hvem deres forældre er – skal have lige gode muligheder for at vokse op, få et godt liv og udleve deres drømme. Sådan et liv starter med gode vuggestuer og gode børnehaver med nok voksne, fordi det er vigtigt for os som forældre, at der er tryghed omkring vores børn, når vi hver dag går på arbejde.

En pædagog har altså kun to arme. Jo flere børn de skal tage sig af – jo mindre tid er der til leg og omsorg. SF har flere gange foreslået en grænse for hvor mange børn, der må dele en voksen. Da vi senest gjorde det, ville regeringen ikke bruge 2 milliarder kroner på vores børn, mens den dagen efter afsatte 112 milliarder kroner til masser af ny asfalt og motorveje. Det er en skæv prioritering.

Vores børn er vigtigere end asfalt. De oplever historisk dårlige normeringer, og vores børnehaver og vuggestuer mangler ca. 4800 voksne, til at tage sig af vores børn. Det duer ikke.

For SF er valget mellem flere pædagoger og skattelettelser klart. Vi vælger flere pædagoger og bedre omsorg til vores børn. Pædagogerne har sagt fra. Nu gør forældrene det. God demonstration.

Udgivet i Læserbreve

Læserbrev af Hans Erik Adsbøl, Lucernehaven 20, Vonsild, 6000 Kolding.

Mit indtryk er, at kommunen driver rovdrift på de frivillige. Da jeg sad i byrådet, kan jeg huske, at en af mine kollegaer fra SF holdt et længere indlæg vedr. ovenstående.

Jeg kan huske, at vedkommende satte tryk på ordet FRIVILLIG.

Der gik ikke mange år, før det væltede ind med opgaver for de frivillige, det er jo en generation, som ikke siger nej, godt vi har dem, for hvis ikke vi havde dem, så det godt nok skidt ud for de ældre, de ville kun få maden serveret, og så engang imellem blive vasket.

Jeg gad nok vide hvad kommunerne ville gøre for alle disse super frivillige, hvis de en dag sagde nej, et nej som de selv er skyld i fra kommunernes side. De mener det er en "selvfølge", men det er ikke en selvfølgelighed, ordet frivillig skal tages alvorligt, det skal ikke være sådan, at man lægger et skema. hvornår kan du.

En skønne dag bliver de frivillige træt af det, og det har kommunerene kun sig selv, at takke for. Jeg tror denne generation, bliver den sidste der tager sig af frivillighed.
Stor tak til de frivillige.

Udgivet i Læserbreve