Artikel filtreret på dato: Torsdag, 05 December 2019

Nedrivningen af banegårdsbygningen i Vamdrup er udskudt på ubestemt tid. Denne overraskende udmelding kommer til netavisen Sebro Press fra underdirektør Jes Transbøl i DSB ejendomme.

Udmeldingen er overraskende, fordi DSB for længst har meldt ud, at bygningen var klar til nedrivning. Og fordi sagen var så vidt, at Kolding Kommune også for længst har godkendt en ansøgning fra DSB om tilladelse til at rive bygningen ned.

- Vi ved ikke bestemt, hvornår nedrivningen nu vil finde sted, men det sker nok ikke noget før tidligst i 2028, fortæller Jes Transbøl til Sebro Press.

Årsagen til udskydelsen er, at man i farten med at få bygningen fjernet tilsyneladende fuldstændig har overset, at i kælderen findes alle tekniske installationer for Vamdrup stations signalanlæg samt fjernstyringsteknik for dele af strækningen Lunderskov - Vojens:

- Det er jo ikke ting, man bare sådan lige kan flytte med. Det må vente til hele strækningens signalanlæg skal fornyes, og som det ser ud lige nu, står indførelsen af et nyt signalprogram for strækningen hos Banedanmark tidligst til implementering i 2028. Og før kan stationsbygningen næppe fjernes, forklarer Jes Transbøl fra DSB ejendomme.

Station siden 1866

Det er også med lidt blandede følelser nedrivningen af banegårdsbygningen i Vamdrup er modtaget lokalt. Byen har nemlig haft en stationsbygning helt siden 1866, hvor Vamdrup, efter nederlaget ved Dybbøl Banke, blev dansk-tysk grænsestation. Den nuværende stationsbygning blev opført i 1954.

Det skete i forbindelse etablering af dobbeltsporet mellem Lunderskov og Vamdrup, og hvor jernbanesporene blev hævet for at komme over Østergade på den nuværende bro. Tidligere spærrede hejsebomme for vejtrafikken på Østergade, når der passerede tog.

Teknikken har taget over

Nu har teknikken gradvist overtaget alle menneskelige funktioner på stationen, blandt andet gennem fjernstyring og billetsalg fra en automat.

Hærværk

Det har medført, stationsbygningen stort set i nogen tid har stået ubenyttet hen. Det sidste der blev brugt, var ventesalen, men den måtte også på et tidspunkt lukkes på grund af gentagne hærværk.

Nu må DSB’s passagerer som benytter Vamdrup station nøjes med at søge ly mod vejret i et opsat glas venteskur på perronen. Banegårdsbygningen i Vamdrup er modsat til stationen i Lunderskov - der er fra 1874 - ikke omfattet af fredningsbestemmelser, og kan derfor uden varsel rives ned.

Udgivet i Vamdrup
Torsdag, 05 December 2019

Haller vil være demensvenlige

I en tid, hvor antallet af ældre stiger markant, vil antallet af mennesker med en demenssygdom ligeledes stige.

I 2019 er cirka 6% af borgerne over 60 år i Kolding Kommune ramt af demens. Det tal forventes at stige i årene fremover, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Den udvikling kalder på forandring, derfor går hallerne i Kolding Kommune forrest for at blive demensvenlige. I slutningen af november måned var størstedelen af halinspektørerne fra de selvejende haller til en workshop om at blive demensvenlige.

I spidsen for workshoppen stod Pernille Poulsen, der er demenskonsulent ved Kolding Kommune, og Mette Hjuler, der er udviklingskonsulent ved DGI. Efter deltagelse i workshoppen kan halinspektørerne samtidig kalde sig demensvenner. Det betyder, at man nu kender til de mest typiske symptomer ved demens, ved hvad et demensvenligt miljø er, og hvordan man skaber tryghed og sikkerhed for den demensramte.

At hallerne fremover vil tænke i et demensvenligt design er vigtigt, idet tilpassede omgivelser kan støtte den demensramte til at klare sig bedst muligt med de ressourcer, vedkommende har.

Man vil gerne have demensramte til at fortsætte i foreningslivet og dyrke motion. Motion er nemlig godt for mange ting. Det har blandt andet en forebyggende effekt på forskellige sygdomme, og hvis man dyrker motion sammen med andre, øges ens sociale netværk.

Derfor er det vigtigt, at hallerne tager højde for de symptomer, der følger med en demenssygdom. Et demensvenligt miljø har særligt fokus på, at det skal være let at orientere sig visuelt – det kan blandt andet gøres ved maksimering af farvekontraster, skiltning, indretning og belysning.

Næste skridt mod en endnu mere demensvenlig hal er, at medarbejderne i hallerne tilbydes samme workshop i starten af det nye år.

Demensvenlige haller og faciliteter

Arena Syd, Vamdrup
Bjerthallen
Bramdrupdam Sports- & Mødecenter
Cuben, Christiansfeld
Fynslundhallen, Jordrup
Kolding Ketcher Center
Lunderskov Hallen
Pulzion, Kolding
Sdr. Stenderup Aktivitetshus
Slotssøbadet, Kongeåbadet og Sct. Jørgens Gaard
Sydbank Arena, Vonsild

Udgivet i Kolding