Artikel filtreret på dato: Lørdag, 09 November 2019

Lørdag, 09 November 2019

Vonsild var kortvarigt uden vand

Lørdag aften forsvandt vandforsyningen i Vonsild.

Et brud på hovedvandledningen på Hjarupvej i Vonsild var lørdag aften årsagen til, at borgerne mistede vandet kortvarigt.

Vandet stod op i en høj stråle og vandet fossede ud på Hjarupvej, hvor der hurtigt samlede sig en større vandmængde.

Vonsild Vandværk fik lukket for stedet, hvor bruddet var sket - og så blev forsyningen omdirigeret. Derfor er der atter vand i hanerne i Vonsild.

Nu skal vandledningen repareres her i aften.

Se billederne nedenunder...

Udgivet i Vonsild

I otte uger har elever fra en række skoler arbejdet med temaet "City Shaper", og lørdag kulminerede forløbet med en stor turnering på Hansenberg i Kolding.

De havde ventet på dagen i ugevis, og lørdag kunne i omegnen af et par hundrede elever fra Fjordbakkeskolen, Munkevængets Skole, Erritsø Fællesskole, Specialcenter Vonsild, Løsning Skole, Hældagerskolen og Kolding Realskole rykke ind på erhvervsskolen Hansenberg.

Her deltog de turneringen First LEGO League (FLL), som er en global konkurrence, hvor deltagerne arbejder med innovation, forskning, teknologi, design og programmering. Alt sammen for at øge interessen for naturfag og teknologi blandt unge mennesker.

Og den målsætning faldt i god jord hos Rune Poulsen, der underviser i matematik, geografi, fysik og kemi på Kolding Realskole - og som var holdleder for et af skolens to hold ved FLL:

- Eleverne får nogle kompetencer inden for samarbejde og programmering. De har arbejdet med bæredygtig energi i otte uger, mens vores andet hold har arbejdet med fødevarer. De har kigget på det, de selv syntes, var interessant.

- Jeg har været med ved FLL på Hansenberg de seneste to år, og det er en rigtig god oplevelse for eleverne. De liver op sådan en dag, hvor de er på. De kommer ud og præsenterer og præsterer, fortalte Rune Poulsen.

Turneringen på Hansenberg var kulminationen på et forløb på otte uger, hvor deltagerne har arbejdet med temaet "City Shaper" - et bæredygtigt bymiljø.

Elever løser problemer

Det, at eleverne arbejder med et naturfagligt emne i en længere periode, inden de præsenterer deres projekt foran et dommerpanel, er en af de ting ved FLL, som udviklingschef på Hansenberg Carsten Schmidt fremhæver:

- Deltagerne har fokus på at finde en konkret løsning og på at forstå teknologien. De taler ikke bare om bæredygtighed - de gør noget. De ser, at nogle ting kan gøres anderledes. Det hele kulminerer med, at man møder andre deltagere - og sammen fejrer de flotte projekter. FLL er en rigtig god indgangsvinkel til de naturvidenskabelige og praktiske fag.

Ud over at præsentere flotte projekter, skulle holdene også klare en række opgaver på en bane ved hjælp af en LEGO Mindstorms-robot, som de selv havde designet, bygget og programmeret.

Og foran et begejstret publikum var det et hold fra Erritsø Fællesskole afdeling Højmosen, som blev kåret til First LEGO League Champion 2019.

Holdet er dermed inviteret til at deltage i den skandinaviske finale, der i år finder sted i Roskilde.

Det er fjerde år i træk, at Kolding Kommune/Pædagogisk Center Kolding og Hansenberg i samarbejde udbyder First LEGO League.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 09 November 2019

DMI advarer: -Voldsomt vejr

Kolding-området kan være generet af tæt tåge frem til søndag morgen.

DMI advarer nu om tæt tåge - blandt andet i Kolding-området. Sigtbarheden kan komme under 100 meter, oplyser DMI.

Derfor bør trafikanter være ekstra opmærksomme i trafikken, da tæt tåge kan være medvirkende til en forøget risiko for trafikuheld. Der må påregnes længere transportid end normalt, oplyser DMI.

Der kan være tæt tåge frem til søndag klokken 08.

Udgivet i Syddanmark
Lørdag, 09 November 2019

Nye boliger er på vej i Agtrup

Lokale udviklere vil opføre 30 lejeboliger ved Agtrupgård på Stenderupvej i Agtrup. Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har netop skudt arbejdet med at lave en ny lokalplan for området i gang.

Efterspørgslen på mindre, velbeliggende lejeboliger er stor i Agtrup-området. Derfor ønsker lokale udviklere at bygge rækkehuse ved Agtrupgård på arealet, hvor gårdens tomme driftsbygninger er placeret og på marken øst for gården. Driftsbygningerne er enten ikke bevaringsværdige eller i dårlig stand, så By- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at bygningerne kan rives ned, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Ejendommens nuværende ejer ønsker at beholde stuehuset som bolig, og denne del af gården er ikke en del af planområdet.

- Den nye lokalplan er fint i tråd med vores ønske om at sikre et varieret boligudbud med forskellige boligtyper, også uden for kommunens største byer. Der er lagt op til et projekt med gode rammer for fællesskab, så det passer godt til Agtrup-området, hvor der er et meget attraktivt og engageret lokal lokalsamfund. De nye boliger får også et fint samspil med Agtrupgårds smukke stuehus og det grønne landsbymiljø, fortæller Birgitte Kragh, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.

Fællesskab bliver et nøgleord for det nye boligområde, hvor en del af gårdspladsen mellem de nye boliger og stuehuset bliver til et fælles bilfrit uderum. Derudover bliver der plads til flere fælles indrettede udearealer og mulighed for at bygge et fælleshus.

Historisk allé og grønt område bevares

De lokale udviklere har planer om, at de 30 nye boliger kommer til at bestå af både lejligheder og seniorvenlige rækkehuse. Adgangen til det nye område skal etableres med en ny blind boligvej fra Stenderupvej til områdets østlige del. Fra Engløkke bliver der adgang til et mindre parkeringsområde.

Den nuværende historiske allé til Agtrupgård bliver bevaret, men omdannes til en stiforbindelse fra Stenderupvej gennem den nye bebyggelse til gårdspladsen. Også områdets øvrige beplantning fastholdes, og suppleres med nye udearealer med fokus på grønne uderum.

Det nye byggeri skal opføres i tegl i en arkitektur, der indpasser sig i det historiske landsbymiljø, men som samtidig har et moderne udtryk. Bygningerne bliver opført i 1, 1½ eller to etager afpasset terræn og nærmiljø.

Forventningen er, at et udkast til den nye lokalplan kan præsenteres for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget i juni 2020 og herefter kommer lokalplanen i seks ugers offentlig høring.

Udgivet i Kolding

En op til ni meter høj stor gylletank bliver placeret i Vamdrup.

Det er nok ikke helt rigtigt, når det ofte høres blandt folk i Vamdrup – ”vi aldrig noget. Kolding tager det hele” - for nu får byen da en stor grim gylletank, skriver netavisen Sebro Press.

Og oven i købet bliver det med en placering som nabo til en af byens helt store virksomheder, Auto Logik, på Koldingvej.

Det er landmand og svineavler Flemming Damgaard fra Ferup ved Lunderskov, som er kommet i tanke om, at gyllen fra hans store svineproduktion i Ferup skal køres til Vamdrup og opbevares der på hans mark i kæmpe stor beholder.

Men hverken beholderen eller gyllen er velkommen i Vamdrup. Og da slet ikke af firmaet Auto Logik, som også har indgivet klage over placeringen i hørringsfasen. Også det socialdemokratiske byrådsmedlem, Poul Erik Jensen, Vamdrup, har været på barrikaderene i kampen mod gylletanken.

Men lige meget har det hjulpet. Et flertal i kommunens udvalg, som hedder Plan, - Bolig –, og Miljøudvalget - alle er bosiddende langt fra stedet, hvor tanken skal placeres - har besluttet, at lytte efter embedsmændenes indstilling for en placering, tanken, og det er lige præcis der, hvor landmanden fra Ferup ønsker den skal ligge.

Lokal socialdemokrat kæmpede imod

I udvalget prøvede Poul Erik Jensen forgæves bare at få tanken placeret lidt længere væk fra Auto Logik. Men flertallet i udvalget fulgte indstillingen fra embedsmændene. Og så har Poul Erik Jensen oven i hatten også måttet en slags insinuation fra Birgitte Kragh fra Venstre - bosiddende i Skanderup - om at han ved at kræve sagen behandlet politisk har haft interesse i at pleje egne politiske interesser.

Hun har også bebrejdet Poul Erik Jensen, at han fik sagen optaget politisk, idet hun er af meningen, at det udelukkende handler om en administrativ sag og afgørelse.

Poul Erik Jensen fik dog opbakning til sit forsalg i udvalget til flytning af tanken længere væk fra Auto Logik af venstremanden Jacob Ville og DF’eren Molle Lykke Nielsen. Men det var ikke nok idet der skulle mindst fem medlemmer til et flertal i udvalget.

Flertallet der stemte for landmand Flemming Damgaards ønske for placeringen af tanken er (V) Birgitte Kragh, formand, Hans Holmer SF, Eea Haldan Vestergaard (V), Simon Rømer (V) og Benny Dahl, (Ø) og Jesper Elkjær (R).

Med flertalsbeslutningen får Vamdrup nu den omstridte tank og gyllen fra Ferup. Og efter det oplyste bliver tanken op til ni meter høj og får en diameter på 35 meter, så det handler altså ikke om en af de små af slagsen.

Udgivet i Vamdrup
Lørdag, 09 November 2019

Bager uddeler gratis surdej

GuldBageren Bramdrupdam fejrer Homemade Bread Day og uddeler derfor gratis hvedesurdej til alle, der har lyst til at prøve kræfter med at bage surdejsbrød derhjemme.

Vi spiser fuldkorn som aldrig før, og ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at de fleste af os får mere end de anbefalede 75 gram om dagen. Det er en tendens, som kan mærkes hos GuldBageren Bramdrupdam, hvor de rustikke brødtyper ofte vælges frem for de klassiske hvide franskbrød.

For at sætte fokus på kvalitetsbrød og markere den internationale Homemade Bread Day den 17. november uddeler bageren i Bramdrupdam hvedesurdej til alle.

- Flere og flere af brødene på hylderne er i dag grove, fordi det især er den brødtype, som vores kunder efterspørger. Vi ønsker at skabe opmærksomhed om kvalitetsbrød, og derfor håber vi, at kunderne tager godt imod initiativet med en gratis surdej og har mod på at bage deres helt eget surdejsbrød, siger Kaj Bonde, bagermester hos GuldBageren Bramdrupdam, i en pressemeddelelse.

Gratis hvedesurdej til spirende bagere

Alle, der har lyst til at bage deres eget surdejsbrød, kan bestille et glas hvedesurdej, der kvit og frit kan afhentes i GuldBageren på Vejlevej torsdag den 14. november. Sammen med surdejen kommer opskriften på SesamDrøm, der sidste år blev valgt til årets brød hos GuldBageren. For at bestille en gratis surdej skal man ringe til GuldBageren Bramdrupdam eller møde op i butikken.

Udgivet i Bramdrupdam