Artikel filtreret på dato: Torsdag, 07 November 2019

Torsdag, 07 November 2019

Kæmpe hul i jorden på Skamling

I disse dage graves der ud til det nye oplevelsescenter på Skamling, og da størstedelen af bygningen skal ligge inde i Skamlingsbanken, skal der flyttes meget jord.

Skamlingsbanken har lagt jord til flere store folke- og sprogfester. Gennem tiden har mange kendte debattører derfor holdt tale på den gamle talerstol i granit på Højskamling. Det nye oplevelsescenter skal fortælle historien om naturens kræfter på stedet, og ikke mindst om talens og folkets kræfter, der kan samle og i fællesskab mobilisere forandring.

I øjeblikket er det dog mest gravemaskinernes kræfter, der er sat i gang, så byggeriet kan blive en realitet. De næste tre uger er der derfor mulighed for at se et seks meter dybt og 5000 kvadratmeter stort hul, inden kloakarbejdet og støbning af fundamentet går i gang, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse:

- Det ser lidt voldsomt ud lige nu med store jordbunker og udgravninger, gravemaskiner og lastbiler. Men det er kun en periode. Når centret står klar, vil den nye bygning lægge sig naturligt ind i banken og have græs på taget, så det ikke skæmmer den flotte udsigt over banken og Lillebælt, fortæller projektleder Mette List fra Kolding Kommune.

Som en ekstra bonus vil udsigten fra oplevelsescentret være betagende og med mulighed for fra udstillingen og cafeen at kigge ud gennem et kæmpe vinduesparti.

Oplevelsescentret forventes at stå klar i løbet af efteråret 2020.

Fakta

Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt. Skamlingsbanken er et populært udflugtsmål og et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder. Endelig byder Skamlingsbanken, som er skabt af en gletsjer under sidste istid, på en rig og varieret natur, hvor især de store åbne græsningsarealer og overdrev er unikke.

De kommende år skal der investeres store beløb i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Bl.a. har A.P. Møller Fonden skænket 40 mio. kr. til det ambitiøse projekt.

Udgivet i Sjølund

En kvinde fra Kolding blev narret af en mand, der havde annonceret i den lokale avis i Kolding.

En kvinde fra Kolding så for nyligt i den lokale avis, at en mand annoncerede, at han opkøbte pelse, og da kvinden havde nogle pelse, hun ville af med, så kontaktede hun manden.

De aftalte, at han skulle komme hjem til hende for at se og vurdere pelsene. Da det var gjort spurgte han, om hun også havde smykker, hun ville sælge. Kvinden tog sit smykkeskrin og fandt noget frem, hun ville sælge, men mens kvinden besvarede et telefonopkald, lykkedes det manden at snuppe andre smykker fra smykkeskrinet, uden at hun opdagede det, oplyser Sydøstjyllands Politi.

Manden kom derfra ved at undskylde sig med, at han skulle hæve penge, så han kunne betale hende, for det hun ville sælge. Herefter så hun ham ikke igen – og væk var desværre flere af hende smykker. Manden er nu eftersøgt og mistænkt for tricktyveri.

De fleste gange går det godt

Mange af os åbner ofte vores hjem for fremmede, der måske skal købe en lampe, stol, fjernsyn, computer, pels eller andet, vi vil sælge, fordi det nu skal have lov til at leve videre i et andet hjem. Og langt de fleste gange går handler mellem to private jo rigtig godt – og de fleste møder op med gode og ærlige hensigter, når de vil købe ens vare.

Et broddent kar: Tag dine forholdsregler

Men der kan også være et broddent kar imellem, som manden der annoncerede, at han opkøbte pelse, og derfor er det godt lige at tage nogle forholdsregler, når man nu har budt en fremmed ind i sit hjem.

- Foretag handlen uden for dit hjem, eller inviter evt. kun personen ind i entreen

- Sørg for at kunne se personen hele tiden, og er der flere personer, så sørg for, at de står samlet og ikke selv bevæger sig rundt i dit hus. Spørger de efter et glas vand, så bed dem eventuelt om at vente uden for din hoveddør, mens du henter det. På den måde undgår du, at et broddent kar udsætter dig for et tricktyveri, hvor de afleder din opmærksomhed, imens de snupper andre ting fra dit hjem.

- Når du skal gennemføre handlen, så afslut først handlen, når du kan se, at pengene er gået ind på din konto. Skal køber først hæve penge, så lad ikke vedkommende tage din vare med. Og får du besked om, at pengene ’kun’ er på vej, så afslut ikke handlen, før du kan se, at de faktisk står på din konto.

Udgivet i 112

Det er VVS-elev Martin A. Troelsen fra HANSENBERG, der skal repræsentere Region Syddanmark ved DM i Skills i København til januar, og Mikkel Stenkjær Kristensen er reserve.

De var oppe imod seks andre talentfulde VVS-elever fra hele Region Syddanmark, men efter to dages intense konkurrencer kunne Martin A. Troelsen og Mikkel Stenkjær Kristensen fra HANSENBERG tirsdag indtage podiets to øverste pladser ved de regionale mesterskaber i VVS, oplyser HANSENBERG i en pressemeddelelse.

Mesterskaberne foregik på Syddansk Erhvervsskole i Odense, og det er en meget glad Martin A. Troelsen, som nu kan skrive regional mester på sit CV - og dermed også har indløst billet til DM i Skills 2020, der finder sted i København til januar.

- Jeg kunne ret hurtigt se, at Mikkel var min nærmeste konkurrent - og jeg tænkte, at han stak af, for han er virkelig dygtig. Så jeg er meget overvældet og glad, fortæller Martin A. Troelsen, som er i lære hos Jens Kristiansen VVS.

Træning i topklasse

De to dygtige elever har - med faglærer ved HANSENBERG Lars Jørgensen på sidelinjen - trænet sammen i skolens VVS-værksteder op til mesterskaberne.

Og den træning har altså bogstaveligt talt været guld værd for Martin A. Troelsen:

- Mikkel og jeg har sparret med hinanden og hjulpet hinanden, og Lars Jørgensen var vores fantastiske træner. Han er erfaren, og han har mange gode idéer og tips, så det har bare været træning i topklasse.

Martin A. Troelsen, der kommer fra Vamdrup, er derfor super glad for hele oplevelsen i forbindelse med de regionale mesterskaber.

Det samme er Mikkel Stenkjær Kristensen fra Gesten, som er i lære hos EgKris Smedie & VVS:

- Det har været spændende, lærerigt og sjovt at være med. Man udfordrer sig selv, og man er under tidspres. På forhånd havde jeg ikke alt for høje forventninger til, hvordan jeg ville klare mig, for man ved jo ikke, hvor gode de andre er. Men jeg gjorde bare mit bedste hele vejen igennem uden at tænke over, hvad de andre gjorde. Og en andenplads er flot, og jeg er meget tilfreds.

Med sin flotte andenplads er Mikkel Stenkjær Kristensen reserve ved DM i Skills 2020.

Under tidspres

Under konkurrencerne skulle de otte deltagere hen over to dage løse en række opgaver. For eksempel skulle de installere en gaskedel (attrap), gasmålerramme med rørtilslutninger - samt installere en gulvvarmeslange.

Til DM i Skills venter der Martin A. Troelsen endnu større opgaver, forklarer han:

- Ved DM i Skills bliver man noget mere tidspresset, og der kommer noget mere teknisk ind over. Jeg skal også træne op til den konkurrence, så jeg er bedst muligt forberedt.

Ud til hr. og fru Danmark

Martin A. Troelsen er godt i gang med uddannelsen til VVS-energispecialist, og han brænder for sit fag:

- Der er mange ting, der er fedt ved mit fag. Arbejdet er meget alsidigt, og jeg er god til at få ting til at sidde lige. Og så er det dejligt at se, at kunden bliver glad, fordi noget ser lækkert ud. Kundekontakten er vigtig for mig. Jeg ville aldrig kunne arbejde på en byggeplads i længere tid ad gangen. Jeg vil hellere ud til hr. og fru Danmark.

Målrettet indsats

På HANSENBERG er skolechef ved Teknia, Designia og 10. klasse Dan Zielke meget glad for de imponerende præstationer ved de regionale mesterskaber:

- Det er med stor glæde, at vi nu kan se, at vores store fokus på gode rammer, dygtige undervisere og målrettet udvikling af vores undervisningsmateriale viser sig fra smukkeste side: To elever, der klarer sig så suverænt ved de regionale mesterskaber, er det synlige billede på noget, vi er meget stolte af.

- Vi arbejder også meget målrettet på at få mestre og svende ind på skolen til efteruddannelse for om muligt at bidrage til de faglige miljøer, som vi sender eleverne ud til. Vekseluddannelsens styrke er, at både virksomheder og skole i fællesskab lykkes med at hjælpe eleverne med at udfolde deres talent, tilføjer skolechefen.

VVS-energi er en såkaldt fordelsuddannelse. Fordelsuddannelser er uddannelser inden for fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft.

Udgivet i Skole
Torsdag, 07 November 2019

Ægteskabsdrama: Dødsdansen

Ægteskabsdramaet "Dødsdansen" kan opleves i Kolding.

Skuespillerne Waage Sandø, Pia Jondal og Ole Lemmeke besøger Kolding Teaterforening med August Strindbergs klassiske ægteskabsdrama, ”Dødsdansen”. Det sker på Comwell Kolding Teater mandag den 11. november. Forestillingen er produceret af Teater 2 og Nørregade Teatret.

”Dødsdansen” er verdensdrammatikkens ultimative ægteskabsdrama. Det har uden tvivl været inspirationskilde til senere stykker, som Hvem er bange for Virginia Wolff og Scener fra et ægteskab. Siden Strindberg skrev ”Dødsdansen” i 1901, har stykket været spillet utallige gange i hele verden.

Strindberg skrev sit drama ud af selvhad, fortvivelse og raseri mod kvindekønnet, men ikke uden selvironi og morbid humor.

Om handlingen:

- Edgar og Alice bor isoleret ved havet og står overfor at fejre deres sølvbryllup. Ægteskabet er stormomsust, solskin har der ikke været meget af igennem årerne, men masser af uvejr og tordenskyer. Jo mere de kan håne og genere hinanden jo bedre. Edgar er militærmand og Alice skuespillerinde og ingen af dem har haft succes i deres karrierer eller held i pengesager. Dialogen imellem dem er båret af seksuel tiltrækning og frastødning, had og selvhad. Ondskabsfuldhederne flyver imellem dem, ofte vittigt og med morbid humor. Efter mange års fravær ankommer pludselig Alices fætter Kurt. Alice kan ikke lade være med at indlede en livsfarlig flirt, Kurt bider på og ægteskabsdramaet udvikler sig til et trekantsdrama. En stærk klassiker, en kamp til stregen.

Dødsdansen kan opleves på Comwell Kolding Teater den 11. november klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Udgivet i Det sker...