Artikel filtreret på dato: Søndag, 03 November 2019

Søndag, 03 November 2019

Husk den ordentlige tone

Læserbrev af Filip Bekic, fællesledelseformand Socialdemokratiet i Kolding, Borgergade 4, stuen th., 6000 Kolding.

Når jeg sætter mig foran fjernsynet hver torsdag aften for at se mit yndlingsprogram siger værten altid: Husk på, at jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til vedkommende.

Hvis du ikke kender programmet, så er det Debatten på DR2, der bliver sendt hver torsdag aften kl. 20 og det er Clement Kjersgaard som hver torsdag siger de kloge ord, som vi kan lære rigtig meget af. De seneste uger er tonerne gået meget højt. Både i byrådet, på Facebook og i diskussionerne blandt almindelige borgere. Kolding kommunes budget har fyldt rigtig meget i medierne og i borgenes hverdag.

Tonen har været barsk og vi har ikke lyttet nok til hinanden. Jeg skriver ikke for at forsvare nogen politisk, jeg skriver som ganske almindelig borger, som er ked af den hårde tone man specielt finder på Facebook, hvor personlig hetz mod politikerne er blevet ganske almindeligt.

Jeg har stor respekt for at man kan være uenig og sur, fordi vi nu endnu engang skal spare en masse penge i Kolding kommune. Men vi får ikke noget ud af, at komme med personlige angreb på forskellige politikere.

I et demokrati må vi kunne kommunikere sammen og finde løsninger ved at lytte og lære af hinanden. Hvis vi kun bruger tid på at kritisere og være sure, så graver vi så store grøfter, at vi holder op med at lytte til hinanden. Husk på, at politikerne er også mennesker der arbejder ved siden af deres job i byrådet og de har også en familie, som læser mange af de personlige angreb.

Jeg vil gerne rose Betina Damgaard Sørensen, for hendes store engagement og for at huske på, at vi godt kan være uenige og samtidig lave en demonstration, uden at snakke grimt om personer. Stor respekt for det.

Det kan dog undre mig, at Kolding – by & havn i balance, har så stort et behov for at være så personfikseret. Jeg bryder mig ikke om, når man går efter manden og ikke bolden. Fint at man er uenig, så må man jo fremlægge sin egen politik. Men at være efter Søren Rasmussen og skrive at det er beskæmmende at have sådan en politiker i Kolding kommune, det er ikke i orden.

Når Paw Henriksen angriber Jørn Pedersen og siger han ikke er en værdig borgmester, så angriber han også de 12.112 borgere der har stemt på Jørn Pedersen ved sidste kommunalvalg. Jeg er dybt uenig med mange af Søren Rasmussens og Jørn Pedersens beslutninger, men derfor respekterer jeg, at de har et mandat i ryggen og sidder i byrådet, fordi borgerne i kommunen har besluttet det. Vi har de politikere vi fortjener! For vi har selv valgt dem. Er vi utilfredse må vi jo argumentere, diskutere, demonstrere og i sidste ende må vi jo skifte dem ud til næste valg.

Så kære borgere i Kolding kommune. Skal vi ikke se om vi kan huske på Clement Kjersgaards kloge ord: Jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til vedkommende.

Udgivet i Læserbreve

Tusindvis af danskere har søndag været på gaden for at samle ind for Dansk Flygtningehjælp. Det resulterede i lidt over 11 millioner kroner, som nu skal bruges til blandt andet at hjælpe mennesker på flugt fra krigen i Syrien.

Der blev givet både med mønter og mobiltelefoner, da danskerne søndag fik besøg af Dansk Flygtningehjælps mange indsamlere. Flere end 10.000 havde nemlig valgt at bruge tre timer af deres søndag formiddag på at samle ind til verdens flygtninge.

I Kolding Kommune blev der indsamlet 89.081 kroner. Derudover er der kommet 21.158 kroner via Mobilepay her i kommunen.

Tallene fordeler sig således:

Kolding: 66.942 kroner + 15.238 kroner via Mobilepay

Vamdrup:8.820 kroner + 1.415 kroner via Mobilepay

Lunderskov: 9.525 kroner + 3.285 kroner via Mobilepay

Christiansfeld: 3.794 kroner + 1.220 kroner via Mobilepay.

På landsplan blev der indsamlet godt 11 millioner kroner.

Pengene fra årets landsindsamling går til at hjælpe i nogle af verdens værste kriser lige nu. Det gælder blandt andet i Syrien og nabolandene.

Der er dog her i Kolding Kommune indsamlet færre penge end sidste år, hvor der blev indsamlet 94.299 kroner samt 27.950 kroner via Mobilepay.

Udgivet i Kolding

Marketingbureauet WeMarket åbneren afdeling i Kolding.

Det midtjyske marketingbureau, WeMarket, åbner 1. december en afdeling i Kolding. Baggrunden for åbningen er en stigende efterspørgsel efter WeMarkets kompetencer i Trekantområdet, og den nye direktør, Lasse Winther Jørgensen, vil bevise, at kommunikation i øjenhøjde og lave priser på online markedsføring kan skabe resultater for virksomhederne i Kolding.

Da Thomas Haurum i 2014 stiftede det digitale marketingbureau, WeMarket ApS, var det med et klart mål om at skabe et bureau med kompromisløs service og fuld valuta for pengene.

Seks år senere er det midtjyske bureau vokset til en virksomhed på knap 20 medarbejdere, og det trange kontor er skiftet ud med koncernsamarbejde, frokostordning og et stort lyst kontor på Eli Christensens Vej i Ikast. Og væksten fortsætter. Tidligere på året åbnede WeMarket således en afdeling i Holstebro, og nu kan bureauet altså løfte sløret for endnu en udvidelse. En åbning i Kolding er nemlig en aktualitet, og WeMarket regner med at slå dørene op til den nye afdeling allerede ved udgangen af dette år.

Det bliver Lasse Winther Jørgensen, som skal stå i spidsen for WeMarket Kolding, og han er allerede godt inde i virksomhedskulturen. Han kommer nemlig direkte fra en stilling som VækstPartner på hovedkontoret i Ikast. Og der var ikke megen tvivl om, at det netop var mod syd, der skulle udvides.

- Flere og flere har fået øjne op for WeMarket, og vi oplever en stigende efterspørgsel på vores kompetencer blandt virksomheder i Trekantområdet. Vi stiller store krav til os selv og til kunderne, når vi går ind i et samarbejde, så for os er det yderst vigtigt at være til stede lokalt. Vi tror på, at man har det bedste udgangspunkt for samarbejdet ved at være der, hvor kunderne er - at man kan tage ud til dem og snakke ansigt til ansigt, fortæller Lasse Winther Jørgensen i en pressemeddelelse.

Kunden i øjenhøjde

Netop dét at kunne tale med kunden i øjenhøjde er et af fundamenterne i WeMarket - men prisen skal også være til at forstå for kunderne, forklarer den nye direktør:

- For rigtig mange små og mellemstore virksomheder er det ikke en mulighed at få ekstern sparring fra et digitalt marketingbureau pga. tårnhøje “københavner-priser”, og det kan være svært for dem at gennemskue, hvad de egentlig får for pengene. Hos WeMarket vil vi gerne hjælpe virksomheder i Kolding og omegn med at vækste deres forretning, samt bevise at der kan skabes mærkbare resultater for deres marketingbudget.

Lasse har flere års erfaring fra bureau-markedet, både i Midtjylland og Østjylland og han er sikker på, at WeMarket kan byde ind med netop dét virksomhederne efterspørger i Syddanmark også.

- Forventningerne til WeMarket Kolding er tårnhøje. WeMarket bliver en seriøs spiller i Trekantområdet og vi er allerede blevet taget rigtig godt imod af kunder og potentielle nye kunder, siger Lasse Winther Jørgensen.

WeMarket får til huse på Olaf Ryesgade i Kolding og skal betjene små og mellemstore virksomheder i hele Trekantområdet.

Udgivet i Erhverv

Mens vores madvaner bevæger sig i en mere klimavenlig retning med mindre kød, lider mange af Koldings kvinder af jernmangel. Få ekspertens råd til, hvordan du øger dit jernoptag, uden klimaet lider.

Vores madvaner skal blive mere klimavenlige, og ifølge en ny rapport bør vi blot spise 14 gram rødt kød om dagen for at opretholde en klimavenlig diæt. Kød er imidlertid den bedste vej til et effektivt jernoptag for de mere end 20200 kvinder i den såkaldt fødedygtige alder mellem 15 og 49 år i Kolding kommune. Og mens kød udskiftes med bønner og linser, har forskere slået fast, at cirka 40 procent af kvinder især i den fødedygtige alder – i Kolding svarer det til cirka 8080 – døjer med jernmangel, oplyses det i en pressemeddelelse.

- Tilstrækkeligt med jern er med til at vedligeholde en normal koncentrationsevne og indlæring. Derfor er det vigtigt med alternative kilder til jern, hvis man reducerer kødindtaget. Heldigvis kan man selv gøre meget for at skrue op for jernoptaget, siger forskningschef Karl Peter Andersen fra kosttilskudsspecialisten Mezina i pressemeddelelsen.

- Jern fra kød absorberes nemmere i kroppen end jern fra grøntsager, men ved for eksempel at spise en smule kød sammen med vores grøntsager optager vi en større del af grøntsagernes jern. Kosttilskud udvikles, så det ønskede mineral optages så effektivt som muligt, og derfor er der også tænkt over, hvordan forskellige vitaminer påvirker optaget. For eksempel tilsættes der C-vitaminer og frugtsaft i jerntilskuddet Kräuterblut, fordi det virker fremmende for optagelsen af jern, tilføjer Karl Peter Andersen.

Sådan får du nok jern

1. Spis fisk. Selvom det ikke er rødt, består fisk af kød, der indeholder masser af jern, som din krop har nemt ved at absorbere.

2. Ud over at spise en sund og varieret kost, er det en god idé at være opmærksom på, hvilken mad der fremmer og hæmmer jernoptaget fra de ikke-animalske fødevarer som frugt og grønt. C-vitamin og muskelprotein, der findes i kød og fisk, hjælper på jernoptaget, mens fuldkorn, klid og te har den modsatte effekt.

3. Kostvaner kan dog være svære at ændre, og derfor er jerntilskud som tabletter eller i flydende form, hvor jern og næringsstoffer er tilgængelige for fordøjelsen med det samme, også en god løsning for mange.

Udgivet i Kolding
Søndag, 03 November 2019

Julemarked: Udstillere nøje udvalgt

Hvert år tiltrækker Trapholts julemarked udstillere samt besøgende fra hele landet.

Igen i år samles 55 specielt udvalgte kunsthåndværkere og designere med deres unikke produkter.

På Trapholts julemarked i weekenden 30. november og 1. december, udstiller kunsthåndværkere og designere deres produkter og man kan som gæst købe unikke julegaver i tekstil, læder, træ, keramik, smykker, glas og papir. Udstillerne er nøje udvalgt af Trapholt for at sikre høj kvalitet samt variation og det betyder, at man som gæst vil blive mødt af både kunsthåndværkere og designere fra tidligere år samt nye og unge talenter.

- Det der kendetegner vores julemarked er, at man som gæst har mulighed for at møde de forskellige kunstnerne og høre om deres tanker og processer bag produkterne. Der er, som altid, fokus på solidt kunsthåndværk og design og vi oplever en stigende grad af bæredygtige produkter og materialer, fortæller Maria Vallø Strauss, arrangementsansvarlig på Trapholt, i en pressemeddelelse.

Udover kunsthåndværkerne og designerne kan man opleve live stemningsfyldt julemusik og i Café Trapholt serveres der gløgg, æbleskiver og brunch. I juleworkshoppen kan alle – børn såvel som voksne – lave små juleverdner i glas og være med til at skabe en gigantisk julelysekrone, der skal hænge på Trapholt.

Som gæst kan man naturligvis også opleve resten af Trapholt og se den anmelderroste særudstilling SENSE ME, der stiller skarpt på vores sanser og udfordrer os på hvordan vi sanser verden og hinanden.

Hvis man er til flere oplevelser og et særligt indblik i dansk design, er det muligt at krydre dagen med en guidet introduktion til Arne Jacobsens Kubeflex sommerhus.

Julemarkedet hos Trapholt i Kolding finder sted 30. november og 1. december klokken 10-17.

Udgivet i Det sker...
Søndag, 03 November 2019

SANS i Billedskolen

Billedskolen Nicolais elever udstiller på Trapholt.

Kan man drikke af en kop med skruer? Hvordan føles det at sætte læberne til en fjeret kop? Rimer hjerte på smerte? Hvilken farve har smagen af chips og rosiner?

Det er nogle af de spørgsmål, der vil dukke op, når man ser Billedskolen Nicolais udstilling ”SANS”. Ferniseringen finder sted onsdag den 6. november i Rotunden på Trapholt. Der er velkomst, musik fra Kolding Musikskoles MGK og åbningstale klokken 17, hvor der bydes på juice og marengskys til børnene.

Mellem klokken 16 og 18 kan man gå over i Trappergaarden til drop-in workshoppen Breathe with me, hvor man, med rolig musik som baggrund, kan male sit åndedræt.

De udstillende kunstnere i alderen 7 – 15 år kommer fra alle billedskolens hold i Vamdrup, Vonsild, Alminde-Viuf, Lunderskov, Trapholt og Nicolai. Billedskoleeleverne er i løbet af efteråret blevet inspirerede af blandt andre surrealisterne Escher, Dalí og Meret Oppenheim og ikke mindst Trapholts aktuelle udstilling SENSE ME.

- Det er noget helt særligt at udstille på Trapholt. Når billedskoleeleverne oplever deres egne værker ved siden af værker skabt af udøvende kunstnere og designere, giver det en stolthed og et løft på den måde, at de kan se, hvor deres eget arbejde med billedkunsten kan føre hen. Omvendt har vi på billedskolen også ladet os inspirere af de eksisterende værker og afprøvet kunstnernes metoder og tanker ude på holdene, siger koordinator for Billedskolen Nicolai, Liv Grud Vestbjerg i en pressemeddelelse og fortsætter:

- På billedskolens udstilling SANS vil man se eksempler på billedskolelevernes fortolkning af temaet, og måske vil man blive overrasket over, hvor mange tanker og arbejde, der ligger bag ved udstillingens værker.

Udstillingen kan ses i perioden 7. – 17. november på Trapholt i Kolding.

Udgivet i Nicolai
Søndag, 03 November 2019

Højtlæsningsstund for voksne

Den 12. november kan du lytte til en fortælling i stearinlysenes skær, når Maja Juhlin, skuespiller på Mungo Park, giver liv til et af dansk litteraturs største værker.

Det er ikke så ofte, at voksne har mulighed for at lukke øjnene og nyde at få læst højt. Det har du mulighed for til arrangementet Skumringstimen på Kolding Bibliotek. I forbindelse med Nordisk Biblioteksuge er der højtlæsning fra den samme tekst på samme tid på tusindvis af biblioteker og skoler i Norden. På Kolding Bibliotek læser skuespiller Maja Juhlin højt fra Karen Blixens klassiker Babettes Gæstebud, oplyser Kolding Bibliotek.

Det er historien om mesterkokken Babette, der må stille sig tilfreds med at tilberede simple måltider for to gudfrygtige søstre. Men en dag vinder Babette en lottegevinst og beslutter sig for at lægge den og alle sine kræfter i at skabe et overdådigt måltid - det bliver et måltid som alle kommer til at mindes længe…

Skumringstimen foregår i Salene på Kolding Bibliotek den 12. november klokken 16.30-17.30. Arrangementet er gratis for alle, men der skal hentes en billet på biblioteket eller på www.koldingbib.dk.

Arrangementet er et samarbejde mellem Koldingbibliotekerne og Foreningen Norden Kolding. Der vil være en forfriskning til arrangementet.

Maja Juhlin læser også op for flere af kommunens daginstitutioner til et lukket arrangement mandag den 11. november klokken 9.30-10.15.

Nordisk Biblioteksuge

Nordisk Litteraturuge er et projekt under Foreningerne Norden, der finder sted hvert år i uge 46 med det mål at sprede nordisk litteratur, stimulere glæden ved at læse og fremme solidaritet og samarbejde på en anderledes og spændende måde.

Hvert år vælges et tema som udgangspunkt for de udvalgte højtlæsningstekster. I anledning af Foreningerne Nordens 100-års jubilæum i år er temaet ’Fest i Norden’.

Udgivet i Det sker...