Artikel filtreret på dato: Søndag, 24 November 2019

Nynnes kæresteproblemer og stuepigen Agnes' spirende virksomhed.

Det er allesammen klassiske øjeblikke fra danske film og tv-serier, som er blev optaget i ejendomme rundt omkring i landet - og nu har du mulighed for at erhverve dig en af disse “filmkulisser”, skriver boligsitet Boliga.dk.

Der er nemlig flere boliger til salg i øjeblikket, der alle har fungeret som rammerne for scener i alt fra Matador til Nynne.

Der er kort sagt lidt for enhver smag og hjem i vidt forskellige prisklasser og beliggenheder spredt udover det ganske, danske land.

Her er et par stykker:

Film: Nynne (2005)

Nynnes Dagbog var et kæmpe hit og på mange måder den danske pendant til den engelske serie Bridget Jones Diary. Den blev filmatiseret i 2005 med Mille Dinesen i hovedrollen og noget af filmen blev optaget i en stor lejlighed på Holbergsgade midt i København.

Den herskabelige bolig rummer 240 kvadratmeter, der spreder sig over store stuer med dekorerede lofter, høje paneler og et enkelt rum med lædertapet af spansk adel.

Du kan købe lejligheden for lige under 6,5 millioner kroner.

Se boligen her...

Serie: Matador (1978-1982)

Der var nok ikke mange, der ikke heppede på stuepigen Agnes i den populære tv-serie Matador, da hun gik fra at være i familien Varnæs’ tjeneste til at eje sin egen virksomhed.

Huset, hvor hun boede i serien, ligger på Kirkestræde i Køge og er udbudt til salg for 5,4 millioner kroner.

Den 114 kvadratmeter store bindingsværksvilla med de karakteristiske gule og grønne farver blev bygget tilbage i 1802, men fremstår i dag som en gennemrenoveret, moderne bolig.

Se boligen her...

Du kan se billederne nedenunder...

Flere boliger, der har været filmkulisser er til salg:

Film: Klovn - The Movie (2010)

Film: Den Rige Enke (1962)

Udgivet i Kendte

De seneste års milde og snefri vintre har fået bilejere i Kolding til at droppe vinterdæk til fordel for helårsdæk, fortæller lokalt autoværksted. Ekspert i dæksikkerhed kalder helårsdæk et kompromis.

Det er efterhånden mange år siden, at de 32.000 koldingensiske familier med bil har skullet bekymre sig om, at sne og frost har gjort vejene ufremkommelige. Fra 2013 til 2018 havde vintrene en gennemsnitstemperatur, der var 2,45 grader højere end klimanormen, og de milde vintre kan aflæses i vores dækvalg.

Ifølge tal fra autoværkstedskæden QuickPot i Kolding er salget af helårsdæk mere end fordoblet fra 2013 til 2018. I samme periode dalede salget af vinterdæk med næsten 15 procent – hvor virksomhedens vækst er modregnet.

- Med det gode vejr vi har haft de seneste par år, er det helt forståeligt, at helårsdæk begynder at ligne et solidt alternativ, så man slipper for dækudskiftning. Men her skal man bare huske, at man ofrer ekstra sikkerhed for at undgå en smule besvær med dækskift. Rent sikkerhedsmæssigt er den bedste helårsløsning stadig at have dæk, der passer til sæsonen, siger værkstedschef hos QuickPot Kolding, Lars Amtoft Uglebjerg, i en pressemeddelelse.

Han mener, at helårsdæk i visse tilfælde kan være et fint alternativ til vinterdæk. Men det forholder sig helt anderledes med sommerdæk i vinterperioden. Ved frost og sne fungerer sommerdækket så dårligt, at det kan være decideret farligt at køre på i trafikken. Af samme årsag anbefaler han – på lige fod med både Rådet for Større Dæksikkerhed og FDM – at skifte til vinterdæk, så snart gennemsnitstemperaturen er under syv grader.

Et kompromis

Hver vinter foretager Rådet for Større Dæksikkerhed en optælling af tusindvis af danske biler, hvor det undersøges, hvilke dæk der køres med. Seneste vinter kørte 7 procent på helårsdæk, mens 10 procent havde sommerdæk på.

- Helårsdæk er blevet populære, men det vil altid være et kompromis – som at bære den samme jakke hele året rundt. Helårsdæk er ikke et reelt alternativ til vinterdæk, men en alternativ løsning for de, der ikke kører langt og kan lade bilen stå, når der er sne og is. Den eneste rigtige løsning er i mine øjne at bruge vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren, forklarer Volker Nitz, der er direktør i Dækbranchen Danmark.

Ifølge de markedsførende, uafhængige tests gennemført af den tyske bilistforening ADAC, når ingen helårsdæk en rating af vinteregenskaberne, der er lige så god som vinterdæk.

Udgivet i Kolding

Trapholt præsenterer et spændende program for dette års Kolding Light Festival.

Under Kolding Light Festival inviteres Trapholts besøgende til at male med solens lys i Olafur Eliassons kunstinstallation Sunlight grafitti 2012. Besøgende inviteres til at lave et kunstværk ved at danse, hoppe eller skrive med en Little Sun (solenergilampe) i hænderne, oplyser Trapholt i en pressemeddelelse.

Den interaktive installation giver deltagerne mulighed for at skabe deres egen solgrafitti og kan mærke, på en kreativ og legende måde, hvilken indvirkning de kan have på deres umiddelbare omgivelser ved at aktivere solens lys. Alle billederne indfanges og uploades til en hjemmeside, hvor det bliver vist som del af en større sammenhæng med andres solgrafitti. Sunlight grafitti 2012 er del af et kunstnerisk forskningseksperiment ved Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet.

- Vi har virkelig lagt os i selen for at Trapholt kunne bidrage med noget helt særligt til Light Festivalen i år. Olafur Eliassons lysinstallation er på Trapholt i de tre dage festivalen forløber, og her vil man sammen med forskere fra Aarhus Universitet kunne eksperimentere med solens lys. Vi er meget stolte over, at det lykkedes at lande denne ekstraordinære oplevelse til Kolding Light festival, fortæller museumsdirektør Karen Grøn i pressemeddelelsen.

Sunlight grafitti 2012 finder sted den 5.,6. og 7. december kl. 11-13 og 14-16. Tilmelding på selve dagen efter først til mølle princippet. Man deltager to personer ad gangen, det varer cirka 20 minutter og deltagelse er gratis for alle med billet til Trapholt.

Vær med til at skabe en gigantisk julelysekrone

Lyset har også en stor betydning for Trapholts fantastiske juleprojekt, der inviterer alle børn og deres voksne til at være med til at skabe en kæmpe julelysekrone bestående af hundredevis af glas med små juleuniverser og lys. Julelysekronen udstilles i Trapholts rotunde og spreder lys og glæde over december måned.

I forbindelse med Kolding Light Festival er der julelysekrone-workshop på Trapholt lørdag den 7. december fra kl. 10-13. Der er ingen tilmelding til workshoppen – mød bare op. Deltagelse er gratis for alle med billet til Trapholt. Børn under 18 år har fri entré på Trapholt. Den Gigantiske Julelysekrone er udviklet i samarbejde med to studerende fra Designskolen Kolding og Duralys.

- Pernille Grøhn og Amalie Bergholdt fra Designskolen inviterer børn og barnlige sjæle til at være med til at skabe et fælles lysværk, som vi afslører med en stor fernisering den 18. december. Herefter vil det kunne opleves helt frem til januar. Jo flere bidrag – jo flottere en lysekrone kommer vi til at opleve. Og så kan man i øvrigt nemt kopiere ideen hjemme og lave sin egen lille lysinstallation til spisebordet, siger Karen Grøn.

Hvad gør lyset ved dig?

Kolding Light Festival afholder torsdag den 5. december Kolding Light Talks, hvor museumsdirektør Karen Grøn vil fortælle om, hvorfor farver og lys påvirker os, som de gør og hvordan lys bruges i samtidskunsten og design og trækker tråde tilbage til starten af det 20. århundrede, hvor kunstnere og tænkere som Rudolf Steiner og Wassily Kandinsky så en direkte sammenhæng mellem farve, lys og trivsel.

- Efter denne talk vil man måske se ideen i at male sit badeværelse lyserødt. I talken introduceres nogle af de mest interessante tænkere fra det 20. århundrede, som allerede i starten af 1900-tallet eksperimenterede med lys og form ud fra et holistisk verdenssyn, hvor lys og farver blev set som afgørende for det menneskelige sind og velbefindende. Det er ikke ligegyldigt, hvilke farver vi omgiver os med i dagligdagen, slutter Karen Grøn.

Kolding Light Talks finder sted på Kolding Bibliotek torsdag den 5. december klokken 9.30-16.30 og klokken 10 går Karen Grøn på. Der er gratis adgang.

Udgivet i Trapholt
Søndag, 24 November 2019

Talende tornado rammer Kolding

Vil du høre nogle forstandige, men sikkert også provokerende bud på, hvordan fremtiden sætter krav til Kolding som en kreativ og bæredygtig by? Så mød op torsdag 5. december og lyt til fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen, der kalder sig selv for en talende tornado.

Anne Skare Nielsen er keynote speaker ved en designevent med titlen ”Exploring the Sustainable Creative City”, der er arrangeret af Kolding Kommune, Business Kolding, D2i og Designskolen Kolding i regi af EU Interreg-projektet VekselWirk.

En enkelt del af eventen er åben for alle, der har lyst, nemlig foredraget med fremtidsforsker Anne Skare Nielsen. Hun bydes velkommen af borgmester Jørn Pedersen og holder sin keynote speach hos IBA Erhvervsakademi i Kolding, torsdag den 5. december klokken 13.15-14.45. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig, oplyser Kolding Kommune.

En af verdens bedste

Anne Skare Nielsen sætter fokus på fremtidens krav til den kreative og bæredygtige by. Hun zoomer ind på, hvordan vi som borgere og virksomheder kan bidrage til og forberede os på en transformation af byen, så den bliver mere bæredygtig. En forvandling, hvor vi måske kan udnytte kreativiteten på nye måder.

Og der er både fart over feltet og kolorit på sproget, når Anne Skare Nielsen går på scenen. Hun betegner sig selv som en af verdens bedste fremtidsforskere og noget af det skarpeste fra videnskabens verden - mikset med intuitive og empatiske superkræfter og et ordentligt vognlæs humor. Hendes favoritcitat er: ”Du kan altid gå i panik senere.”

- Jeg ser frem til at byde Anne Skare Nielsen velkommen med sit syn på, hvordan vi kan bygge videre på vores kreative og bæredygtige by. Det er altid godt med et friskt pust udefra, og jeg forventer, hun kommer til at ruske godt op i os med sine skarpe iagttagelser, påpeger borgmester Jørn Pedersen.

Tilmelding

Tilmelding til Anne Skare Nielsens foredrag skal ske senest 1. december. Der er et begrænset antal pladser, så først til mølle-princippet gælder.

Udgivet i Det sker...

Angstforeningen gentager succesen med informationsaften om Aspergers Syndrom og angst.

Den lokale psykoterapeut Lene Brøndum Madsen indbyder i samarbejde med Angstforeningen til en gratis informationsaften om Aspergers Syndrom og angst. Lene har udover sit speciale i angst også fagligt speciale i Aspergers Syndrom, som beskriver menneskesker med højtfungerende autisme.

Mennesker med Aspergers Syndrom er oftest godt eller endog særdeles godt begavede, og de ofte har helt særlige talenter, som vi andre kun kan drømme om. Til gengæld har Aspergere udfordringer ifm kommunikation og sociale samvær og reagerer med fysisk og psykisk overvældende ubehag, hvis ikke deres særlige behov imødekommes. Mange børn og unge lider under en uerkendt diagnose, og de kan ikke møde op i skole, på uddannelse eller på job.

Asperger eller Angst?

Symptomerne på mistrivsel og overlastning hos mennesker med Aspergers Syndrom ligner til forveksling symptomerne hos mennesker med angst, og de forveksles og mistolkes derfor ofte.

Imidlertid er hjælpen til mennesker med Aspergers ofte direkte modsat hjælpen ved angst og derfor er rette diagnose afgørende for rette hjælp.

I inklusionens navn er mange børn med syndromet nødsaget til at skulle være i klasse med op til 28 elever, ligesom mange unge mennesker i Fremdriftsreformens navn oplever større og større pres i uddannelsessystemet. Disse ændrede krav vil de færreste med Aspergers Syndrom være i stand til at honorere, og derfor har mange af dem stort fravær fra skole og uddannelse. I værste fald må disse børn og unge mennesker måtte opgive at gå i skole eller at tage en uddannelse.

Lene Brøndum Madsen vil på informationsaftenen fortælle om syndromet samt de kendetegn ved aspergere, som aspergeren selv samt pårørende, lærere, pædagoger og andre professionelle kan være opmærksomme på.

Gæst: Mie Larsen – om livet med Aspergers Syndrom

Mie Larsen, 25 år, og kandidat i samfundsfag og dansk fra Syddansk Universitet kommer og fortæller sin historie. Mie har afsluttet sit studie i år og er nu ansat som underviser på FGU i Haderslev. Mie fortæller denne aften om udfordringer og fordele ved syndromet, og hvordan hun på grund af en uerkendt diagnose gentagende gange forgæves forsøgte at deltage i undervisningen på universitetet. Mie valgte efter at have fået diagnosen at gennemføre sit studie via selvstudie, ligesom at hun havde særlige vilkår under sine eksaminer.

Mie deler ud af sine erfaringer om den måde at være i verden på, som passer til netop hende.

Aftenen foregår onsdag den 27. november 19 – 21 i Sct. Jørgens Gård i Kolding. Det er for alle interesserede. Dog er tilmelding via mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. nødvendig af hensyn til begrænset antal pladser.

Udgivet i Det sker...
Søndag, 24 November 2019

Satspuljepenge bliver fordelt

Læserbrev af Karina Adsbøl (DF), Social- og ældreordfører, Koldingvej 17, 6580 Vamdrup.

Ældre- og handicapområdet blev prioriteret.

Det er resultatet af den aftale om fordeling af satspuljereserven, som et bredt politisk flertal landede torsdag den 21. november. Et økonomisk løft af netop ældre- og handicapområdet har været en af forhandlingsforløbets hovedprioriteter for Dansk Folkeparti. Derfor er jeg selvfølgelig rigtig glad for, at det også lykkedes os at kæmpe for dette.

Socialdemokratiet ønskede eksempelvis at afsætte 100 millioner kroner til at videreføre initiativer fra demenshandlingsplanen, men det fik vi forhandlet op, så der bliver øremærket 244 mio. kr. til formålet. Det er jeg rigtig godt tilfreds med.

Samtidig fastholdes den pose penge, der skal skabe mere hjemlige og hyggelige plejehjem landet over. Også det var en mærkesag for DF, og derfor er det yderst positivt, at puljen består.

I aftalen har forligspartierne også afsat penge, der skal støtte unge med handicap i overgangen fra barn til voksenliv, og så glæder jeg mig over, at en række vigtige sociale indsatser som Livslinien, Idræt for Sindet og Ombold fortsat vil modtage støtte.

Udgivet i Læserbreve