Artikel filtreret på dato: Søndag, 17 November 2019

Trapholt præsenterer til januar en stor soloudstilling med en af Danmarks mest markante kunstnere.

Anette Harboe Flensburg udstiller monumentale malerier, der iscenesætter stemninger og følelser i omhyggeligt konstruerede rum og inviterer til en sanselig oplevelse.

Anette Harboe Flensburg (f. 1961) er optaget af rum – som arkitektur, men også som stemningsbærer. Farverige, mennesketomme rum med dybde og illusioner inviterer beskueren til at træde ind i en sanselig verden.

- Anette Harboe Flensburgs værker trækker på traditionen fra Danmarks store maler Vilhelm Hammershøi, hvor maleriets rum og lysindfald skaber en sanselig intensitet. Giver man sig tid til at fordybe sig i hendes malerier, kan man næsten opleve at bevæge sig ind i rummene, høre lyden og mærke temperaturen. Vores indre sansekompas aktiveres, fortæller museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Det synlige og det usynlige

Anette Harboe Flensburg maler på én gang det synlige og det usynlige. Hendes sanselige malerier bevæger sig mellem det abstrakte og figurative, når umiddelbart velkendte arkitektoniske elementer på en og samme tid ligner abstrakte malerier bestående af flader og former. Fascinationen af hendes maleriske univers skyldes ikke kun den tekniske overlegenhed, men også Harboe Flensburgs evne til at male det frem, vi ikke kan sætte ord på.

- Trapholt arbejder med sanselig kunst, der berører os både fysisk og mentalt. Anette Harboe Flensburg er en af Danmarks førende kunstnere og hendes mesterlige håndværk formår netop at skabe rum for den eftertænksomme tilstand, der kan opstå i mødet med kunst, siger Karen Grøn.

Udstillingen In Company with No-one præsenterer en lang række nye samt velkendte malerier. Titlen henviser til det vilkår, at den inderste kerne af vores eksistens ikke kan deles med andre mennesker, og at det bringer os i en tilstand af eksistentiel ensomhed.

- De rum jeg bygger, er som underetagen i et hus, hvor jeg ikke kan fremstilleden øverste etage, men blot henvise til den. Den nederste etage har flerevinduer og døre og kan se ud på uendelig mange måder, mens den øversteer helt lukket, som eksistensen uden vinduer, det indres absolutte autonomi.Som en inderste kerne vi ikke kan dele – men udveksle erfaringer om, fortæller Anette Harboe Flensburg.

Udstillingen er en del af Trapholts serie af soloudstillinger af de mest fremtrædende danske kunstnere lige nu. Serien startede med Michael Kvium i 2017, Kirstine Roepstorff i 2018 og Eske Kath i 2019.

Udstillingen Anette Harboe Flensburg - In Company With No-One åbner den 16. januar og vises frem til 22. november 2020.

Udgivet i Trapholt

Nu kan du høre fortællingen om, dengang ålen fandtes i rigelige mængder langs vore kyster, i søer og vandløb og blev en væsentlig del af vores kulturhistorie.

Du kan også høre forskerens forklaring på nogle af de gåder og mysterier, som ålen gennem flere tusinde år har være omgærdet af.

Det kan du, når Naturpark Lillebælt inviterer til foredrag om den fantastiske åls mysterier. Det sker mandag den 25. november klokken 19-21 på Kolding Uddannelsescenter.

Ålens kulturhistorie

Videns- og samlingschef Søren Byskov fra Fiskeri- og Søfartsmuseet vil fortælle om ålens kulturhistorie. Søren er mag. Art. i etnografi og social antropologi samt ph.d. i historie fra Århus Universitet. Han er koordinator for det Danske netværk af museer, der arbejder med fiskeriets historier, og er desuden medlem af styregruppen for den nordatlantiske fiskerihistorieforening. Søren har adskillige publikationer bag sig både bøger og artikler om fiskerihistorien.

Michael Ingemann Pedersen, forsker ved DTU Aqua fortæller om ålens biologi og de mange gåder, der er omkring ålen. Michael er cand. scient. I biologi fra Århus Universitet. Han forsker især i populationsdynamikken for opdrættede og vilde ål og i, hvordan bestanden af vilde ål kan forbedres. Han har ligeledes adskillige videnskabelige publikationer om ål bag sig.

Naturpark Lillebælt lægger stor vægt på formidling af både kulturhistorien og naturen i og omkring Lillebælt. Naturparken vil gerne vække befolkningens nysgerrighed og interesse for Lillebælts marine og maritime liv – i fortiden, nutiden og fremtiden. De mange historier om Lillebælt fra forhistorien til i dag skal fortælles, så naturparkens særpræg bliver synlig og kendt.

- En af de mange fortællinger, naturparken især har fokus på, er fortællingen om den marine kystkultur – om udnyttelsen af Lillebælts ressourcer i form af fiskeri og fangst fra forhistorien til i dag, fortæller Eea Haldan Vestergaard, Naturpark Lillebælts forretningsudvalg, i en pressemeddelelse.

Ålens tilbagegang

Bestanden af ål er i dag kun en mindre procentdel af, hvad den var tidligere. Årsagen til tilbagegangen kendes ikke præcist. I det hele taget er der megen mystik omkring ålen. Hvor svømmer den hen, hvordan finder den vej, hvordan opfører den sig?

Naturpark Lillebælt fokus på, at mangfoldigheden af levende organisme skal styrkes, og forholdene for en række sårbare dyrearter skal forbedres.

- Derfor bliver det interessant at lære ålens biolog at kende, blive klogere på dens adfærd, og på, hvad der kan gøres, så vi igen får mange ål i Lillebælt, fortæller Eea Haldan Vestergaard.

Naturpark Lillebælt håber på, at mange vil tage imod tilbuddet om at komme til foredraget. Foredraget er for alle, er gratis og der er ikke tilmelding. Naturparken byder på en kop kaffe i pausen.

Udgivet i Det sker...