Artikel filtreret på dato: Fredag, 15 November 2019

Tænker du nogensinde over, hvordan din yndlingsost har fået sin smag? Den gode smag kan du blandt andre takke Hans Erik Andersen for. Han har været ostemager i 36 år og har igennem årene testet smagen og kvaliteten af millioner af oste.

Vi danskerne spiser i gennemsnit 16 kg ost om året. Men hvor ofte stopper du op ved køledisken og overvejer, hvem der har udviklet smagen og udseendet på din favoritost? Måske det er Hans Erik Andersen.

For selvom Arla er Danmarks største fødevarevirksomhed, er osteproduktionen langt fra automatiseret til en række maskiner på et lager. Tværtimod møder en flok passionerede ostemagere dagligt ind på Arlas mejerier for udvikle, passe, testsmage og forbedre kvaliteten af vores ostemadder. En af disse passionerede ostemagere er Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen kom i lære som ostemager i år 1983 og er trukket i sin hvide ostemagerkittel hver dag siden da. De sidste 19 år har han haft sin faste gang på Taulov Mejeri ved Fredericia.

- Jeg har lavet ost hele livet, og det er et fantastisk alsidigt arbejde, siger han, mens han går rundt blandt mejeriets tårnhøje hylder fyldt med tusindvis af oste.

Forskellige opgaver

For med jobbet som ostemager følger mange forskellige opgaver. Deriblandt opgaven med at præsentere udvalgte oste til det årlige International Food Contest, som han netop har vundet 11 medaljer med hjem fra. Derudover testsmager og kvalitetstjekker han de 200 tons Arla-oste, som Taulov Mejeri producerer hver eneste dag. Regnes de 200 tons ost i skiver, svarer det til mere end 13 millioner ostemadder – om dagen. Heldigvis påtager Hans Erik Andersen med stor glæde opgaven med at testsmage mejeriets produkter.

- Jeg synes, det er en rigtig sjov opgave at gå rundt og testsmage vores oste. Og så er det vigtigt for mig at være med til at sikre, at vores produkter er i højeste kvalitet, fortæller Hans Erik Andersen.

Opfylder danskernes osteønsker

Udover at testsmage og kvalitetstjekke mejeriets store osteproduktion, er Hans Erik Andersen også en del af den særlige gruppe af ostemagere, der opfinder nye opskrifter, eller recepter, som det hedder på fagsprog, til Arlas sortiment. På den måde er han dagligt med til at opfylde danskernes osteønsker.

- En vigtig del af mit job er at udvikle nye oste, der matcher danskernes ønsker, og det er især den opgave, der holder min passion i live, siger Hans Erik Andersen og fortæller, at det kræver både tålmodighed, justeringer og en god portion erfaring at udvikle nye opskrifter.

- Vi starter altid med at studere gamle recepter og finde på nye sammensætninger ud fra dem. Derefter vurderer vi, hvordan og hvor længe den nye ost skal lagres, og vigtigst af alt testsmager vi osten undervejs i modningsprocessen, fortæller han og forklarer, at han bedømmer de nye produkter med 14 dages interval for at finde frem til præcis hvornår, modningsprocessen skal stoppes.

Dette afhænger af, hvilken type ost, de ønsker at producere. Men ifølge Hans Erik Andersen er det ikke til at tage fejl af, om osten er klar:

- Der er ikke noget som følelsen af at have ramt den perfekte opskrift, siger Hans Erik Andersen og tilføjer:

- Det er virkelig fedt.

Måske du har smagt de nye økologiske Riberhus Mesterstykker, som Hans Erik Andersen har været med til at udvikle? De to økologiske oste fås i to varianter: En Gouda-ost samt en Gouda-inspireret ost. Hvis du ikke allerede har smagt dem, kan du finde dem i supermarkeder landet over.

Udgivet i Syddanmark
Fredag, 15 November 2019

Flere Seniorboliger

Læserbrev af Birgitte Kragh (V), formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Søren Rasmussen (DF), formand for Seniorudvalget.

Det glæder os, at der er flere projekter med seniorbofællesskaber og seniorboliger på vej, i Kolding Kommune.

Der er projekter i Skovparken i Christiansfeld, på Holbergsvej i Seest og i Agtrup.

Vi er ikke i tvivl om, at boligerne vil blive eftertragtet, for vi ved fra den store undersøgelse blandt seniorerne, at særligt seniorbofællesskaber er et meget stort ønske.

Vi er heller ikke i tvivl om, at der er brug for flere end disse projekter. Derfor vil vi blive ved med, at inspirere boligselskaber, byggefirmaer, investorer m.v. til, at etablere seniorbofællesskaber.

Der er også nedsat en arbejdsgruppe på tværs af By- og Udviklingsforvaltningen og Seniorforvaltningen i Kolding Kommune, som samler viden, rådgiver og hjælper med kontakter til relevante parter. På baggrund af den store undersøgelse blandt seniorerne, har vi en helt unik indsigt i ønsker og behov her lokalt.

Vi arbejder fortsat målbevidst for etableringen af seniorbofællesskaber og glæder os, til de første står klar til indflytning.

Udgivet i Læserbreve