Artikel filtreret på dato: Onsdag, 13 November 2019

Det aarhusianske kammerorkester Ensemble Pluma gæster Kolding som en del af deres "Relevans-turné".

Man hører ofte, at ’klassisk musik er ved at uddø’. Især hvis ’man’ er ung, udøvende musiker, der beskæftiger sig med klassisk musik. Og sandt er det, at den klassiske musik typisk udøves i rammer, der ikke forekommer tilgængelige for alle, og at størstedelen af den klassiske musik, der spilles i dag, er flere hundrede år gammel.

Desuden kræver formidlingen af musikken ofte en særlig indsats, for hvad er en ’sonate’ i virkeligheden, og hvorfor er der så mange ’dissonanser’ i ny musik?

Disse udfordringer vil det aarhusianske kammerorkester Ensemble Pluma gerne tage op. De mener nemlig, at der er masser af liv i klassisk musik. Pluma har med midler fra Williamt Demant-, Lemvigh-Müller- og Louis-Hansen-fonden organiseret en koncertturné, hvor ensemblet drager ud til fire mindre jyske byer, hvor den klassiske musik ikke er repræsenteret i lige så høj grad som i storbyerne.

Ensemblet har som mål, at den musik de præsenterer skal appellere til dem, der lytter - at oplevelsen skal fæstne sig, og at musikken skal træde i karakter med en tydelig relevans i samtiden fremfor blot at være et levn fra fortiden.

Derfor arbejder ensemblet sammen med en række nutidige komponister og musikteoretikere. Pluma kan således dels præsentere musik, der er skrevet i nutiden, dels relatere ældre værker til nutiden. Repertoiret på turnéen omfatter bl.a. to nye kompositioner af Frederik Zeuthen og Mads Schang Olsen, tre transskriptioner af klaverstykker af Stravinskij og Tjajkovskij, udarbejdet af musikteoretikeren Daniel Torlop Norstrøm, samt en omskrevet version af Mozarts 25. symfoni, udarbejdet af ensemblets dirigent, Magnus Plejdrup.

Klassisk musik er for alle. Derfor vil Ensemble Pluma ud og møde publikum i øjenhøjde med en ambition om at gøre den klassiske musik mere forståelig, tilgængelig og aktuel.

Ensemble Pluma kan opleves i Nicolai i Kolding den 19. november klokken 19.30. Der er fri entré.

Udgivet i Det sker...

Det økonomiske kaos på det kommunale budget koster nu en række medarbejdere jobbet.

For første gang melder Kolding Kommune nu ud om, hvad det stramme budget for 2020 får af konsekvenser.

Og det koster 141 medarbejdere jobbet. Det fordeler sig mellem medarbejdere, der er varslet afsked og ledige stillinger, der ikke bliver genbesat. Hovedparten er fuldtidsstillinger, men tallet dækker også over eksempelvis ungarbejdere, der arbejder ganske få timer.

De kommende to-tre uger er der partshøring, så det er ikke en endelig opgørelse. Desuden skal forældrebestyrelserne forholde sig til, om de med egenbetaling vil fortsætte med køkkenhjælp i institutioner, ligesom skoleområdet først kommer med planlægningen til januar.

Kolding Kommune har valgt hurtigt at varsle medarbejdere en opsigelse, så det får større effekt for næste års budget.

- Vi har arbejdet hurtigt efter byrådsbeslutningen, hvorfor at medarbejderne hurtigt er blevet varslet. Dels for at sikre at budget 2020 holder, og dels for at skabe tryghed ved de medarbejdere der er tilbage, forklarer kommunaldirektør Thomas Boe i en pressemeddelelse.

Hjælp til medarbejderne

Kommunens HR afdeling holder orienteringsmøder for afskedigede medarbejdere i december 2019 og i jan og februar 2020. De er spredt på flere måneder, fordi medarbejderne har forskellige varsler.

En del af hjælpen er sparring på deres CV, som en hjælp til at komme videre i deres arbejdsliv. Medarbejderne har også mulighed for at få støtte fra Tryghedspuljen til eksempelvis kompetenceudvikling og efteruddannelse, men også karrieresparring, -afklaring og individuel rådgivning.

Udgivet i Kolding

Det østjyske pengeinstitut med afdeling i Kolding strøg tirsdag aften til tops ved Great Place to Works årlige kåring af Danmarks Bedste Arbejdspladser. Sparekassens i alt 700 medarbejdere er i særklasse glade for deres arbejdsplads.

Ordentlighed er en vigtig dyd for Sparekassen Kronjylland. Ordentlighed karakteriserer Danmarks 8. største pengeinstitut både i forholdet mellem ledelse og medarbejdere, og ikke mindst i forholdet til kunderne. Noget tyder på, at konceptet virker; På ni år har Sparekassen Kronjylland mere end fordoblet kundetallet til 165.000.

Sparekassen, der har 13 medarbejdere i afdelingen på Vejlevej i Kolding, kunne tirsdag føje endnu en landvinding til rækken. Analyse- og konsulentvirksomheden Great Place to Work kårede Sparekassen Kronjylland som Danmarks Bedste Arbejdsplads i kategorien flere end 500 medarbejdere. Det skete tirsdag aften ved en stor prisoverrækkelse i Cirkusbygningen i København.

Kåringen bygger på en omfattende, anonym måling af medarbejdertrivslen og en kulturevaluering, som Great Place to Work har foretaget blandt alle deltagende arbejdspladser. Og her har Sparekassen Kronjyllands medarbejdere givet arbejdsmiljøet topkarakter, inklusive medarbejderne i Kolding. Ikke mindre end 98 procent af de godt 700 medarbejdere mener, alt taget i betragtning, at deres arbejdsplads er et rigtig godt sted at arbejde.

- Det er imponerende, at oplevelsen af arbejdsmiljøet er så konsistent positiv i så stor en organisation. Det vidner om en stærk kultur, der når helt ud i krogene i de 50 filialer, der er spredt ud over hele landet, siger adm. dir. i Great Place to Works danske afdeling, Liselotte Sloth Jensen, i en pressemeddelelse.

Ikke kun finanser

Sparekassen Kronjyllands ledelse mener, at de gode resultater blandt andet hænger sammen med medarbejdernes daglige glæde over at rådgive deres kunder og, at medarbejderne oplever, at de har mulighed for at udvikle sig.

- Vi driver nok mere vores virksomhed som nogle af de større familieejede virksomheder. Det er ikke nok for os at skrabe flest mulige penge sammen. Der skal være et større formål med virksomheden end det rent finansielle. Vores større formål er at skabe og fastholde balancen mellem vores fire interessenter; kunderne, samfundet, medarbejderne og sparekassen, siger bankens adm. dir. Klaus Skjødt.

Fællesskabet og tilliden i den helt særlige sparekassefamilie smitter også af på kunderelationen. Det handler om at få skabt en personlig relation i lighed med den, mange har til deres læge, tandlæge eller frisør. Der bliver dog aldrig sat salgsmål op for den enkelte medarbejder.

- Vi tror ikke på, at individuelle performancemålinger skaber bedre resultater eller flere tilfredse medarbejdere, siger Klaus Skjødt.

Det nære manifesterer sig blandt andet ved, at mens andre pengeinstitutter lukker filialer, går Sparekassen Kronjylland den modsatte vej og har åbnet ni nye lokalafdelinger i løbet af de senere år, senest i Odense. Kunderne er private og mindre og mellemstore erhvervskunder, og de er ifølge den seneste måling af kundetilfredsheden sektorens mest tilfredse. I år forventer sparekassen desuden et overskud på en halv milliard kroner.

Fælles temperaturmåling

Det er 19. gang, at analyse- og konsulentvirksomheden Great Place to Work kårer Danmarks Bedste Arbejdspladser blandt de virksomheder, der har valgt at deltage og dermed at få taget temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø og trivslen blandt medarbejderne.

I år har 56 arbejdspladser opnået placering på Great Place to Works liste med Danmarks Bedste Arbejdspladser. Det er alle virksomheder, der aktivt vælger at satse på arbejdspladskulturen som en forudsætning for trivsel og bundlinjevækst.

Virksomhederne på listen har da også øget deres omsætning med gennemsnitligt 15 pct. i løbet af det seneste år og har tilsammen skabt 764 nye jobs, svarende til 6,4 pct.

I alt har 29.267 medarbejdere på 141 danske virksomheder deltaget i Great Place to Works undersøgelse. Som nummer et på listen med arbejdspladser med 50 – 499 medarbejdere finder man medicinalvirksomheden Roche Pharmaceuticals, og på listen med arbejdspladser med 20 – 49 medarbejdere er vinderen i 2019, IT-virksomheden, IIH Nordic.

Udgivet i Erhverv
Onsdag, 13 November 2019

Koldingbogen 2019: Samlingssteder

Koldingbogen udkommer for 49. gang og er en visuel rejse gennem vores helt nære lokalhistorie.

Med temaet samlingssteder sætter bogen i år fokus på det, der samler os – både før og nu. Ikke blot som idé eller sag, men også som et helt konkret fysisk sted.

Kolding Kommune er hjemsted for utallige steder, foreninger og hyggelige afkroge, hvor mennesker forsamles. Her har mennesker gennem tiden mødtes, her er nye fællesskaber opstået, udviklet og styrket.

Koldingbogen 2019 samler en buket af farvede fortællinger, der alle taler ind i og omkring fællesskabet og mødestedet. Både når det gælder familie, fritid, tro, mad, underholdning eller mærkesager. Flere forfattere har også grebet muligheden for at sætte fokus på nogle af de samlingssteder, som måske er mindre kendte om deres by eller lokalområde.

Fælles for alle er, at de på forskellig vis bidrager med facetter af et broget hverdagsliv. Alle har de en plads i historien.

Reception

Bogen præsenteres ved en festlig reception, der foregår i Nicolai Scene i Nicolai-komplekset fredag den 15. november klokken 15-17, hvor alle er velkomne. Formanden for Kulturudvalget Jesper Elkjær holder tale og musikken leveres af Musikskolen, der byder på flere musikalske indslag hen over eftermiddagen.

Koldingbogen 2019 udkommer for 49. gang, og den udgives af Kulturudvalget og Kolding Stadsarkiv. Bogen, der er på 258 sider, er redigeret af Malene Mygind-Elmann og Lene Wul.

Den sælges for 150 kroner. Både til præsentationen og efterfølgende er det bl.a. muligt at købe den hos byens boghandlere, Liva, Koldinghus og Nicolai Kultur.

Udgivet i Kolding

Schou Company A/S er blevet fast forankret i Kolding, efter virksomheden har købt yderligere jord omkring sit hovedsæde på Nordager.

Samtidig har Schou Company A/S overtaget bygningen på Nordager 31, så der ikke længere er tale om lejede lokaler, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

- Købet af ejendommen og den tilstødende jord giver os sikkerhed for at hovedkontoret er placeret samme sted også i fremtiden, ligesom der er mulighed for ekstra plads til den fremtidige vækst. Det er en god nyhed for både Schou Company A/S og alle medarbejderne, forklarer Jørgen Schou hovedaktionær bagved Schou Company A/S.

Schou Company A/S blev grundlagt i 1963 og med opkøbet af HP Værktøj og Osjord AS i 2007/2008 er virksomheden nordens største engrosvirksomhed inden for non-food produkter, og lagerfører et bredt og dybt sortiment inden for områderne bolig & isenkram, havemøbler, have & fritid, auto & cykel samt værktøj og maskiner. Schou Company A/S er ca. 140 medarbejdere på Nordager, og alene det sidste år er der kommet 25 nye medarbejdere.

Schou Company A/S har investeret i 63.000 m2 jord i Kolding Nord ved Nordager, hvor virksomheden nu er rustet til fremtiden.

- Som mange andre af vores virksomheder, hvor det også går godt, investerer Schou Company. Det gavner mange, at et velrenommeret Kolding-firma udvider sine aktiviteter. Og det er et fast fokus fra Kolding Kommunes side, at vores lokale virksomheder kan udvikle sig og komme til noget erhvervsjord i attraktive områder, siger borgmester Jørn Pedersen efter endnu et salg af erhvervsjord.

De seneste fire år er skabt 4.800 nye arbejdspladser i Kolding Kommune, en stigning ti procent mod landstallet på syv procent. Samtidig bygges og planlægges der i øjeblikket 2.900 boliger.

Udgivet i Erhverv

Stigende vandstand og terræn, der hæver og sænker sig, udgør et stort problem for kystnære danske byer. Ny teknologi kan redde forbrugerne fra en gevaldig efterregning, hvis kloaknettet giver op.

Klimaforandringer, stigende vandstand og terrænsænkninger vil i de kommende år udgøre en problemstilling for alle danske kystnære byer. Vandet kan skade vandforsyningen, nedsætte levetiden på kloaknettet betragteligt og skabe store problemer med håndteringen af spildevand og drikkevand, oplyser Geopartner i en pressemeddelelse.

Det er forbrugerne, der i sidste ende kommer til at betale for gildet, hvis ikke der tages de rigtige forholdsregler i tide, vurderer chefkonsulent og specialist i geodætisk opmåling hos Geopartner Landinspektører A/S, Karsten Vognsen:

– Vores analyser viser, at godt en million danskere bor tættere end en kilometer fra kysten i områder, der potentielt kan blive voldsomt påvirket af stigende havvand og problemer med håndtering af spildevand. Og hertil har Kystdirektoratet for nyligt udpeget Trekantområdet, som et risikoområde, så her er der særlig grund til at tage sine forholdsregler, for følgerne af vandstigningerne falder tilbage på forbrugerne, der blandt andet rammes af højere vandpriser.

Satellitteknologi sparer millioner af kroner

På trods af at istiden sluttede for mange tusinde år siden, påvirker isens tryk stadig terrænet i Danmark. Det kommer til udtryk ved at Danmark stadig hæver sig få mm om året – mindst i det Sønderjyske og mest i det Nordjyske. Hertil kommer så de lokale landbevægelser, som kan være flere cm om året – alt efter belastning og undergrundens geologiske sammensætning. Terrænets uensartede bevægelser medfører problemer for driften og vedligeholdelsen af kloaknettet i de såkaldte sænkningskritiske områder, hvor kloakrør og -brønde flyttes rundt i takt med terrænet.

Lars Nørgård Holmegaard er administrerende direktør i Lemvig Spildevand. Han genkender situationen fra områderne ved Thyborøn og Lemvig, der er blandt de mest klimaudfordrede områder i Danmark med meget aktive terrænsænkninger på over 1 cm om året. Her mærker man derfor for alvor konsekvenserne af klimaforandringerne med en stigning af vandstanden på ca. 4 mm om året (i perioden 1992–2017) og en højdeforskel på land og vand, der i dele af Thyborøn svinder med 1–2 cm om året.

– I Lemvig kommune administrerer vi et kloaknet til en værdi af over en milliard kroner og en forventet levetid på 75 år. På grund af de udfordringer vi oplever med terrænsænkninger og stigende vandstand, er levetiden for kloaknettet helt nede på 47 år i gennemsnit. Det vil betyde en meromkostning på cirka 20 millioner kroner om året, hvilket svarer til ti kroner ekstra per kubikmeter vand for forbrugerne, siger han og tilføjer:

– Det er derfor af afgørende betydning for forsyningssikkerheden, at vi har adgang til de helt rigtige data, når vi restaurerer det eksisterende net og lægger nye rør og brønde i kritiske sænkningsområder.

Hos Lemvig Spildevand har man har allieret sig med Geopartner, der blandt andet benytter ny og banebrydende satellitteknologi til at aflæse, måle og forudse terrænets bevægelser. Det har givet pote i flere tilfælde:

– En udskiftning af et ødelagt rørsystem for drikkevand i Thyborøn stod til at koste 3,2 millioner, men ved at benytte data indsamlet fra området, kunne vi lave en dynamisk fremskrivning af terrænets lokale bevægelser og i stedet udbedre skaderne for kun 10.000 kroner, fortæller Lars Nørgård Holmegaard.

Geopartner og Lemvig Spildevand er begge en del af initiativet Lemvig Klimatorium, hvis formål er at samle og distribuere viden og sikre værdier mod ødelæggelser forårsaget af kraftige klimaændringer til gavn for såvel erhvervsliv som beboere.

Udgivet i Syddanmark

Karl Seglem Band’s globale sound machine lander på Godset.

Jazz6000 præsenterer torsdag den 21. november et af de mest omtalte navne inden for jazz og verdensmusik. Det er det norske orkester Karl Seglem Band, der med sin globale og grænseoverskridende musik tegner et nyskabende lydbillede af verden.

Da bookere fra hele verden i foråret 2019 mødtes i Bremen på JazzAhead, der er den største europæiske messe for jazzbookere, var den norske multiinstrumentalist og komponist Karl Seglem med band et af de navne, de stod i kø for at høre. Det er helt forståeligt, for bandet spiller fantastisk iørefaldende musik i grænselandet mellem jazz- og folkemusik, som formidler og mixer alt det smukkeste fra den norske musikarv med varmblodig verdensmusik. Det er på alle måder musik, hvor man har tænkt ud af boksen. Det er en global og grænseoverskridende sound machine, der landet på Godset, når Karl Seglem Band giver koncert torsdag den 21. oktober klokken 20.

Karl Seglem er en norsk jazzstjerne, som har skabt sig sin helt egen musikalske lyd og identitet. I hans musik mødes skønsang, gedehorn og lut svedig bas, tenorsax, trommer og keyboards. Bandet har med sin musik skabt en helt ny form for nutidig, norsk folke-verdensmusik. Musikken er mangfoldig, melodiøs, rytmisk og endda rocket jazz med plads til både improvisation og struktur.

Karl Seglem har gennem årene modtaget et hav af priser for sin nyskabende og iørefaldende musik, bl.a. Buddyprisen, som er den mest prestigefulde pris inden for norsk jazz. Med sig på Godset har Karl Seglem, der spiller tenorsax, gedehorn og synger, fire fremtrædende musikere på den norske jazzscene: Håkon Høgemo på Hadanger-lut, som er et stengeinstrument fra Hadangerområdet i Norge, Andreas Stensland Løwe på tangenter, Hallvard Gaardløs på bas og Knut Kvifte Nesheim på trommer. De fem musikere har sammen skabt et helt unikt lydunivers og vil sammen tage publikum med på en sindsoprivende rejse til de højeste bjerge og dybeste dale i Norge med musikalske og rytmiske afstikkere til det meste af verden.

Billetter til koncerten kan købes på www.jazzz6000.dk eller ved indgangen. Koncerten starter klokken 20 og dørene åbnes klokken 19.30.

Udgivet i Det sker...

Så er tiden kommet til at fjerne de sidste rester efter renoveringsarbejdet på Den Gamle Lillebæltsbro.

Selve renoveringen er som bekendt overstået, og broen er åbnet for trafik.

Hvad der mangler er at få afmonteret og fjernet den midlertidige skærm mellem vej og bane, der blev opsat for at beskytte vejarbejderne mod broens togbane og de kørende tog.

Dette arbejde vil blive udført i weekenden lørdag den 16. november og søndag den 17. november. Og det betyder, at broen vil være spærret helt eller delvist henover weekenden, oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

- Vi er godt klar over, at vi har trukket store veksler på trafikanternes tålmodighed i forbindelse med vores langvarige arbejde med at renovere broen. Vi beder nu om, at man udviser tålmodighed igen i den tid, som det tager at få skærmen afmonteret og bortskaffet. Jeg kan garantere, at vi vil arbejde på højtryk efter et nøje tilrettelagt tidsskema for at sikre, at vi ikke spærrer broen ét minut længere end nødvendigt. Det er vores forhåbning at overstå arbejdet på én weekend, men hvis vejret driller, kan det blive nødvendigt at tage næste weekend i brug også, siger projektchef Janie Winther Ipsen fra Vejdirektoratet.

Spærretider

Helt konkret vil broen være spærret på følgende tidspunkter:

Lørdag den 16. november vil broen være spærret fra kl. 07.00 - 22.00 for trafikanter i vestgående retning.

Natten mellem lørdag og søndag den 16. og 17. november vil broen være totalspærret fra kl. 22.00 til kl. 07.00

Søndag den 16. november vil broen være spærret fra kl. 07.00 - 22.00 for trafikanter i vestgående retning.

Natten mellem søndag og mandag den 17. og 18. november vil broen vil være totalspærret fra kl. 22.00 til kl. 05.00

Spærringen af broen sker fra krydset Snoghøj Landevej/Kolding Landevej til Brovejen/Galsklintvej

Særligt for landsbrugskøretøjer

Lørdag får landbrugskøretøjer i vestgående retning tilladelse til at køre igennem i vestgående retning fra kl. 21.00 - 22.00.

Søndag får landbrugskøretøjer i vestgående retning tilladelse til at køre igennem i vestgående retning fra kl. 06.00 - 07.00 og fra kl. 21.00 - 22.00.

Landbrugskøretøjer, der er under 2,55 meter i bredden, kan køre over broen i østgående retning lørdag og søndag mellem 07.00 og 22.00.

Landbrugskøretøjer, der er over 2,55 meter i bredden, henvises til tidsrummet hvor der også er kørsel i vestgående retning.

Knallert 45

Broen vil i vestgående retning været spærret for knallert 45 fra lørdag den 16. november kl. 07.00 til mandag den 18. november kl. 05.00. Knallert 45 henvises til at trække på cykelstien.

Udgivet i Syddanmark