Artikel filtreret på dato: Mandag, 14 Januar 2019

Mandag, 14 Januar 2019

Gårdbrand: Stuehus udbrændt

Et stuehus udbrændte mandag eftermiddag nær Vonsild.

Kort før klokken 14 mandag eftermiddag udbrød der brand i et stuehus på en gård på Svanemosevej ved Vonsild.

- Branden blev opdaget af en udefrakommende. Vi havde en patrulje fremme syv minutter efter vi fik alarmen om branden. Vores patrulje mener at branden er startet omkring fyret i stuehuset - en skorstensbrand, der har bredt sig. Det menes at være startet i noget teknisk. Men det skal vores teknikere undersøge nærmere, fortæller vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jørn Bystrup, til Kolding Netavis.

Stuehuset stod ikke til at redde og er udbrændt. Tilstødende ladebygninger blev reddet.

Ingen personer eller dyr kom noget til ved den voldsomme brand.

Husets beboere skal nu genhuses, oplyser politiet.

Se billeder i galleriet længere nede på siden...

Udgivet i Vonsild

Lige overfor Kolding Lystbådehavn og ud til Kolding Fjord erhverver pensionsselskabet PFA nu en byggegrund, hvor der opføres 208 boliger i fire boligtårne. Der bliver tale om lejeboliger i de nedre etager og ejerboliger på de øverste etager inkl. penthouse. De første boliger er klar til indflytning om godt to år.

Som led i PFA’s boligstrategi med flere boligejendomme fordelt over hele landet investerer PFA nu et trecifret millionbeløb i en byggegrund med boligbyggeretter på 20.000 kvadratmeter, hvor der som en del af handlen opføres et boligprojekt med fire tårne og 208 lejligheder. Det oplyser PFA i en pressemeddelelse.

Tæt på skov og fjord

Projektet har fået navnet Fjordbrynet, og boligerne opføres på en attraktiv beliggenhed direkte ud til Kolding Fjord, tæt på fredskov, grønne områder, offentlig transport, Kolding centrum og den kommende nye bydel Marina City.

- Kolding er udpeget til en af fremtidens danske vækstbyer i en analyse, som vi har lavet sammen med Instituttet for Fremtidsforskning. Til dette byggeri har vi fundet en grund, der ligger rigtig godt placeret, og hvor vi vil bygge boliger i høj kvalitet i et bredt udvalg af størrelser til både ejer og lejermarkedet. Det kommer til at bidrage positivt til Koldings udvikling, herunder den kommende Marina City, og skal samtidig bidrage til et stabilt afkast til pensionsopsparerne, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, i pressemeddelelsen.

Boligernes størrelse går fra 2,5-værelser og 80m2 (100 stk.) til penthouselejligheder i to etager på 120-180m2 på fire værelser eller derover (12 stk.). Investeringen foretages som en direkte investering i tråd med PFA’s investeringsstrategi. Som udgangspunkt bliver en tredjedel af de i alt 208 boliger ejerlejligheder, som dermed sælges fra, og resten – 67 pct. – bliver lejeboliger. Der etableres fælles tagetage med orangeri og direkte udsigt over fjord og Kolding by.

Borgmester: -Positivt for Kolding

Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) ser frem til det kommende byggeri:

- Der er virkelig brug for boliger i Kolding de kommende år, så det er et godt tegn for byen, at PFA involverer sig så markant i byudviklingen. Der har længe været et ønske om at bygge på grunden, så det er yderst positivt for Kolding, at en så stærk partner kan realisere byggeriet, siger Jørn Pedersen.

PFA har de seneste 12 måneder analyseret forskellige boligprojekter i Kolding og er kommet frem til dette projekt, som erhverves i en selskabshandel med Hoffmann Ejendomme. Byggeriet igangsættes i tre etaper, første etape med to boligtårne forventes færdig primo 2021, og de to sidste etaper med ét boligtårn i hver etape forventes færdig ultimo 2024. Byggeriet af de to første tårne starter i tredje kvartal 2019.

Investeringen følger de lignende og allerede godkendte boliginvesteringer i Aalborg, Hillerød, Silkeborg, Odense, Horsens, Vejle, Herning, Randers, og Køge. PFA har samlet boliginvesteringer uden for Storkøbenhavn og Aarhus på ca. 3 mia. kr. fordelt på over 1500 boliger, der enten er færdige eller under opførelse.

Fakta

• De 208 boliger opføres i fire tårne (i tre etaper) hvor der imellem blokkene er skov, opholdsarealer og legeplads.

• Boligernes størrelse:

100 stk. 2,5V på 80m2 (singler, seniorer, par, og små familier).
68 stk. 3V på 95m2 (seniorer, par, og små familier).
28 stk. 4V på 110m2 (familier).
12 stk. penthouse 4V+ på 120-180m2 (familier).

• Alle boliger opføres med indeliggende altan, terrasse eller tagterrasse.

• PFA har mulighed for at ændre i fordelingen i forhold til lejer/ejerandel og/eller at sælge byggeretterne inden byggeriet er opført, såfremt det skønnes nødvendigt i forhold til markedsudviklingen.

• Salgs og lejepriserne bliver konkurrencedygtige sammenlignet med tilsvarende byggeri i Kolding.

• Den arkitektoniske hovedidé er at bringe fjord, skov og Kolding by ind på grunden. Alle boliger får derfor bl.a. udsigt til trækroner, fjord og/eller Kolding by. På terræn etableres et stort møbleret glasindgangsparti, som udover præsentabel ankomst for beboere/gæster fungerer som fællesrum med udkig til skoven.

• Der er planer om en form for grøn tagterrasse øverst på hver af de fire bygninger. De øverste etager af bygningerne planlægges til ejerboliger jævnfør fordelingen på hhv. 33 pct. ejerboliger og 67 pct. lejeboliger.

• Lejeboligerne (forventet ca. 140 af de 208 boliger) kommer til at indgå i boligtilbuddet PFA Boliger, som giver PFA’s 1,2 mio. pensionskunder fortrinsret til boligerne. Der er samlet lidt over 1400 boliger i hele landet, der indgår i tilbuddet.

• Arkitekt: AART architects. Entreprenør: Adsbøll Entreprise A/S. Ingeniør: Rønslev + Cowi. Bygherrerådgiver: KHS Arkitekter A/S.

• Navnet Fjordbrynet; Et udtryk, der ikke alene rummer det maritime, men også vækker konnotationer til skoven. Ordet ’skovbryn’ dækker over et sted, hvor skoven slutter og møder det øvrige landskab. Selve ordet ’bryn’ er oldnordisk og betyder kant. Bryn vækker altså i sig selv associationer til skoven, og herfra var det oplagt at koble det med fjorden. Navnet er unikt og findes ikke andre steder i landet. Det har klassiske oldnordiske aner, men den nye kombination gør det moderne.

• Indfaldsvejen til boligerne fra Skamlingsvejen bliver navngivet Fjordbrynet.

Udgivet i Kolding

SF’erne i Kolding har tidligere fremsat forslag om at forbyde sprøjtning omkring drikkevandszoner. Der er nu vedtaget nationalt, og derfor vil SF’erne have arbejdet i gang med det samme, oplyser partimedlemmer.

I Kolding Kommune har SF flere gange fremsat forslag om at forbyde sprøjtning omkring drikkevandsboringerne uden at kunne komme igennem med det krav. Men nu har SF på Christiansborg sikret det sammen med Regeringen, DF, S og R i en ny pesticidaftale.

- Det har været en lokal mærkesag for SF i lang tid at få forbudt som minimum sprøjtning omkring vores drikkevandszoner. Det har vi ikke kunne få flertal for, og derfor er det ikke til at få armene ned over, at det nu kommer til at ske fra nationalt hold, så det gavner alle borgere i hele Danmark. Vi skal passe på vores rene og unikke drikkevand, fortæller gruppeformand for SF i Kolding Kommune, Karina Lorentzen, i en pressemeddelelse.

I Kolding Kommune har Bramdrupdam, Frørup, Viuf, Vonsild og Aller Vandværk lukket boringer på grund af forureninger med sprøjtemidler, mens der er fundet spor af pesticider (indhold under grænseværdien) på Mosvig, Hjarup og Stepping Vandværk.

SF vil have Kolding til at reagere med det samme

I Kolding vil SF derfor gerne have kommunen til at starte dialogen med landmændene med det samme og har derfor bedt om at få den sat på dagsordenen i det relevante udvalg.

- Der er ingen grund til at være fodslæbende, når det nu er på vej. Vi kan lige så godt tage fat på arbejdet, så vi er klar, når loven er bliver fremsat. Jeg ved, at SF’ere i andre af vores kommuner har planer om det samme, forklarer Hans Holmer, medlem af Teknik og Miljøudvalget.

Den nye pesticidaftale betyder således et sprøjteforbud nær vandboringerne – altså i de sårbare områder, hvor vandet pumpes op. Det kæmpede vi hårdt for ved de første forhandlinger i foråret uden at komme i mål, og Enhedslisten og Alternativet valgte på den baggrund at forlade forhandlingsbordet, mens SF blev siddende og kæmpede videre for et sprøjteforbuddet, som nu er lykkedes. Her understreger man dog, at man har et mål om på sigt helt skal undgå brug af pesticider.

Derfor er der i aftalen blandt andet også stillet krav til landbruget om dokumentation for, at de prioriterer det gode landmandskab, hvor de for eksempel prioriterer det hyppige sædskifte til bekæmpelse af ukrudt frem for at ty til sprøjtegiftene. Det kan begrænse brugen af sprøjtegifte og forebygge resistens.

Udgivet i Kolding