Artikel filtreret på dato: Lørdag, 29 September 2018

Lørdag, 29 September 2018

Prinsesse Marie besøgte Koldinghus

Prinsesse Marie besøgte fredag 28. september Koldinghus.

Her spiste hun en privat frokost sammen med museets direktør Thomas C. Thulstrup og Olivier Galtié, der er direktør for det franske juveléerfirma Mauboussin, som har lavet det nye diadem med navnet Lyse Nætter. Efterfølgende viste museumsdirektøren rundt i jubilæumsudstillingen Magtens Smykker, hvor Prinsessen bl.a. så montren med det nye diadem, som Prinsessen selv har været med til at designe. Det skriver Koldinghus i en pressemeddelelse.

I forbindelse med det franske statsbesøg i Danmark 28.-29. august har det franske juvelér-firma Mauboussin i nært samarbejde med Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie kreeret et nyt smykke med navnet Nuits claires/Lyse nætter. Det nye diadem, som Prinsessen bar for første gang ved gallataflet på Christiansborg Slot 28. august, kan nu ses på Koldinghus frem til 21. oktober i jubilæumsudstillingen Magtens Smykker.

Prinsessen besøgte i den anledning Koldinghus fredag efter at have deltaget I Barack Obama-arrangementet på SDU i Kolding.

Udlånt af prinsesse Marie

Diademet er Mauboussins ejendom og udlånt til prinsessen. Det er af palladium hvidguld, besat med små diamanter og safirer og med en pæreformet safir på 6,82 karat i midten. Prinsessen, der har deltaget i alle stadier af tilblivelsen af smykket, har ønsket at det skulle have et dansk navn for at understrege de nære forbindelser mellem Danmark og Frankrig. Prinsessens inspiration til diademets farver har hun fået fra de skønne lyse sommeraftener- og nætter, som vi oplever her i Danmark.

- Vi er utroligt glade for, at vi får mulighed for at vise et helt nyt og spændende diadem fra det franske juvelerfirma Mauboussin. Diademet, der er designet i tæt samarbejde med H.K.H. Prinsesse Marie, er en hyldest til forbindelsen mellem Frankrig og Danmark. Og det var netop også denne pointe, Prinsessen understregede, ved at bære det ved gallataflet i forbindelse med det franske statsbesøg. Publikum får nu en sjælden mulighed for at komme helt tæt på det franske smykke, der ejes af det franske juvelerfirma, og som efter Magtens Smykker lukker 21. oktober skal retur til Paris, siger Koldinghus’ direktør Thomas C. Thulstrup.

Se billederne længere nede på siden...

Udgivet i Koldinghus
Lørdag, 29 September 2018

Ny bro: Plovfuren genåbnet for trafik

Arbejdet med at erstatte den gamle træbro over Kolding Å med en stærkere og mere tidssvarende betonbro er nu færdigt og Plovfuren er igen åben for trafik.

Siden 20. august har Plovfuren været lukket for trafik, fordi træbroen over Kolding Å ved Plovfuren skulle udskiftes med en ny betonbro. Arbejdet er nu fuldført og trafikanter kan igen passere Ådalen på strækningen.

- Den nye bro består af 12 betonelementer, som til sammen vejer 200 tons, og det giver en langt større bæreevne end den gamle træbro. Det betyder, at fx udrykningskøretøjer og skraldebiler nu har mulighed for at køre på Plovfuren. Til gengæld har den nye bro samme bredde, som den gamle og er fortsat etsporet, forklarer ingeniør Brian Simmelsgaard fra By- og Udviklingsforvaltningen i en pressemeddelelse.

Højere sikkerhed med nyt autoværn

Udover større bæreevne har den nye bro fået autoværn i stedet som tidligere kun et rækværk. Det giver trafikanterne en betydelig større sikkerhed på broen, som efter efterårsferien øges yderligere ved at sætte autoværn langs opkørslen til broen på begge sider.

- Det er først muligt for os, at sætte de ekstra autoværn op på den anden side af efterårsferien, men nu åbner vi for de trafikanter, der savner muligheden for at kunne benytte Plovfuren og så afmærker vi strækningen og opfordrer bilisterne til at køre forsigtigt, fortæller Brian Simmelsgaard og tilføjer:

- Når vi sætter autoværnet op, vil vi være nødt til at lukke broen en enkelt dag, sandsynligvis op til en weekend, men det udsender vi nærmere information om, når tidspunktet nærmer sig.

Det store fokus på sikkerhed på og omkring broen kommer i kølvandet på en ulykke sidste år, hvor bilisten kørte i gennem rækværket.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 29 September 2018

Slotssøen renses for denne plante

I dag, lørdag, bliver Slotssøen renset for vandplanten hornblad, der blokerer afløbet fra søen.

Slotssøen i Kolding er nærmest ved at drukne i vandplanten hornblad, som har formeret og spredt sig kraftigt i den varme sommer. For at undgå, at de rodløse planter kommer til at blokere afløbet fra søen, går Kolding Kommune nu i gang med at opsamle og fjerne en del af vandplanterne. Arbejdet udføres med en specialbåd. Det startede i går og fortsætter i dag, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

- Risikoen er, at hornblad kommer til at spærre for afløbet, så vandet fra Slotssøen ikke kan løbe ud i fjorden. Hvis det sker, kan vi få problemer med oversvømmelse i området – f.eks. i forbindelse med kraftig regn, forklarer ingeniør Brian Simmelsgaard fra Kolding Kommune.

Hornblad er en primitiv vandplante, som mangler rødder. I varme somre ligger den typisk som store grønne øer i overfladen af Slotssøen.

Må dagligt undgå, at afløb stopper til

I øjeblikket må kommunens driftsmedarbejdere flere gange dagligt fjerne hornblad fra afløbsristen i den østlige ende af søen ved biblioteket for at undgå, at afløbet stopper til. Det er ikke en holdbar løsning. Derfor sætter kommunen en båd med transportbånd i vandet for at opsamle og fjerne plantemateriale fra hele søen.

- Det er lidt usædvanligt, at vi udfører arbejde af den her type på en lørdag, men alternativt skulle vi have ventet flere uger på grund af travlhed hos entreprenøren. Vi har ringet til de nærmeste naboer og orienteret dem om arbejdet, og vi forsøger selvfølgelig at begrænse støjen mest muligt, fortæller Brian Simmelsgaard.

Når plantematerialet er indsamlet, bliver det lagt i en bunke ved søbredden neden for Slotssøbadet, så vandet fra grøden kan løbe tilbage i søen.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på at undgå lugtgener for naboerne, så plantematerialet kommer kun til at ligge kortvarigt ved Slotssøen, før det bliver læsset i container og kørt bort, slutter Brian Simmelsgaard.

Udgivet i Kolding