Artikel filtreret på dato: Lørdag, 01 September 2018

Lørdag, 01 September 2018

Se billederne: Øllets Dag i Kolding

Der var mulighed for at smage mange forskellige øl.

Lørdag blev Øllets Dag også fejret i Kolding.

Da dagen og året i Kolding står lidt i historiens og jubilæers tegn afspejlede standene på årets Ølrute dette ved at repræsentere lande og byer, som Kolding igennem tiderne har haft lidt at gøre med.

Der var også plads til fornyelse i forbindelse med Øllets Dag. Blandt nyhederne var en københavnsk stand, en engelsk stand med “Real Cider” som modpol til supermarkedernes børnelokkervarianter, en flyvende hollænder fra Finland, svenske og tyske bidrag samt selvfølgelig en forsoningsstand helliget de forfrosne spaniere i 1808.

I forbindelse med Øllets Dag var der også boder med Streetfood, som kokkeelever fra Hansenberg stod bag. Desuden var der historiske biler og musik.

Se billederne længere nede på siden...

Udgivet i Kolding

Kendiskokken, der også er kendt fra tv, fejrede Øllets Dag i Kolding.

Den kendte tv-kok Claus Holm lagde lørdag vejen forbi Kolding i forbindelse med Øllets Dag.

Kokken stillede op med køkkkengrej og smagsprøver ved Den Spanske Trappe.

- Jeg laver mad med masser af øl i. Den får én på hatten med simremad, godt mad og mad der passer godt til øl, fortæller Claus Holm til Kolding Netavis.

Claus Holm har et bud på, hvilken slags mad, der især gør sig godt med øl:

- Det passer især til oksekød og gris - kød der har fået mange timer, kikærter og noget kål, forklarer kendiskokken.

Hvilken ret med øl er din favorit?

- Det er nok Irish Stew. Øl, kål og lam er fantastisk sammen, siger Claus Holm til Kolding Netavis.

Nyt tv-program på vej

Claus Holm arbejder i øjeblikket på en dessertkogebog og flere store projekter, som ruller ud i Danmark i 2019.

Han vender dog også snart tilbage til tv:

- Der kommer et nyt tv-program den 16. oktober "Mad, mænd og kærlighed", hvor jeg besøger nogle landmænd og vi taler sammen om mad og kærlighed, fortæller Claus Holm.

Programmet får premiere den 16. oktober på TV2 Fri.

Se billederne længere nede på siden...

Udgivet i Kolding
Lørdag, 01 September 2018

Inviterer til Klimamesse

De stigende vandmængder udfordrer både Blue Koldings kloaksystemer, kommunens veje og private husejeres haver og kældre.

Klimaforandringerne giver en udfordring for blandt andet kloaksystemerne. I Vamdrup lugter Vamdrup Å - i følge netavisen Sebro Press - til tider ganske fælt.

Nu inviterer Blue Kolding til Klimamesse i næste weekend. Her kan borgerne blandt andet møde fagfolk fra Blue Kolding og Kolding Kommune samt en række særligt uddannede klimaentreprenører, der præsenterer forskellige løsninger til håndtering af regnvandet på egen grund. Clean, Grøn Erhvervsvækst, er også med og kan fortælle om håndværkerfradrag ved kloakarbejde og klimatilpasning på egen grund.

Store dele af kloaksystemet i Vamdrup er nedslidt og skal renoveres i de kommende år. Ved renovering er målet at få adskilt regnvand og spildevand i to forskellige systemer, i modsætning til nu, hvor begge dele løber i ét fælles kloakrør, skriver BlueKolding i en pressemeddelelse.

Nyt system skåner miljøet og sparer energi

Det er der flere gode grunde til, forklarer projektleder Trine Dam Larsen fra Blue Kolding:

- For det første er kloakkerne ikke store nok til at håndtere de stigende regnmængder. Og når kloakkerne bliver overfyldte, oplever vi ofte overløb af urenset spildevand til Vamdrup Å og Kongeåen og i værste fald oversvømmelser af veje, haver og kældre. For det andet er der ingen grund til at bruge energi på at pumpe rent regnvand helt ud til renseanlægget, hvor der så bliver brugt endnu mere energi på at rense det sammen med spildevandet, siger hun i pressemeddelelsen.

Løsningen er at lade regnvandet løbe direkte ud i vandmiljøet, hvorimod spildevandet naturligvis stadig skal ledes til renseanlægget. Det vil både skåne miljøet og spare en masse energi.

Grundejere kan hjælpe – og tjene på det

Her kommer de 1100 private grundejere i Vamdrup, der bliver direkte berørt af kloaksaneringen, ind i billedet, forklarer bestyrelsesformand i Blue Kolding, Tanya Buchreitz Løwenstein:

- Som grundejer har man ansvaret for kloakken på sin egen grund. Derfor skal man selv opdele sit eget system i to. Men i stedet for at lede regnvandet ud i Blue Koldings system, kan man vælge at håndtere det på sin egen grund og for eksempel lad det sive ned i undergrunden via en faskine. Man kan også udnytte det i regnbede i haven eller sætte en regnvandstønde op, siger hun.

Og det kan i følge Blue Kolding betale sig:

- Hvis man ikke bruger Blue Koldings kloaksystem til regnvand, men kun til spildevand, som er nødvendigt og lovpligtigt, så kan man få tilslutningsbidraget for regnvand tilbagebetalt fra Blue Kolding. Det er lige knapt 25.000 kroner, fortæller Tanya Buchreitz Løwenstein.

Privat løsning kræver godkendelse

Tilbagebetalingen forudsætter dog en såkaldt nedsivningstilladelse og en tilladelse til udtræden for regnvand, og dem skal man have hos Kolding Kommune, forklarer formanden for kommunens Teknik og Klimaudvalg, Jakob Ville:

- Vi er nødt til at sikre, at man også rent faktisk kan håndtere regnvandet på sin egen grund. Den gode nyhed er, at det meste af Vamdrup nærmest er bygget oven på en stor sandkasse, og derfor har de fleste grundejere gode muligheder for få tilladelserne, siger han.

Klimamessen finder sted lørdag den 8. september i Arena Syd fra klokken 11-16. Der er gratis adgang.

 

Udgivet i Vamdrup
Lørdag, 01 September 2018

Jørgen de Mylius gæster Kolding

Kolding Bibliotek inviterer til en groovy aften, når Jørgen de Mylius den 12. september fortæller anekdoter og spiller musik fra 70’erne.

Disko, glamour, knallertbander og økoflippere: 70’erne var et vildt og sammensat årti. Hvordan var det at være med midt i det hele – og få lov til at interviewe tidens store musiklegender?

Det vil et af 70’ernes største TV-ikoner, Jørgen de Mylius, fortælle om, når han gæster Kolding Bibliotek. Arrangementet finder sted i anledning af bibliotekets store oplevelsesudstilling om 70’ernes film, musik og ungdomskultur, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Mange vil nok især huske Jørgen de Mylius som vært og kommentator på utallige Melodi Grand Prix og som vært på musikshows og musikquizzer som for eksempelvis Eldorado og Musikboxen.

Men han har også selv skrevet sangtekster og lavet portrætudsendelser om blandt andet Elvis Presley, Julio Iglesias, Tom Jones, Cliff Richard, Natalie Cole, Kim Larsen, Johnny Reimar, Savage Rose og interviewet mange flere af de kunstnere, der gav lyd til 70'erne. Det vil han medbringe en historie eller to om.

Gratis for alle

Arrangementet vil være åbent for alle onsdag den 12. september klokken 19.00-20.30 på Torvet på Kolding Bibliotek.

Der er gratis adgang, men kom i god tid: Hvis der dukker alt for mange op, må dørene lukkes af sikkerhedshensyn.

Udgivet i Kolding
Lørdag, 01 September 2018

Nye byggegrunde på vej

Det er populært at bygge hus i verdensarvsbyen Christiansfeld. I øjeblikket har Kolding Kommune kun to byggegrunde til salg i byen, men en lokalplan, der er sendt i høring, forbereder en ny stor udstykning.

Interessen for og efterspørgslen efter byggegrunde i Christiansfeld er stor. Det oplever Kolding Kommune, der efterhånden er ved at løbe tør for byggegrunde i verdensarvsbyen. By- og Udviklingsforvaltningen har derfor netop lagt sidste hånd på en lokalplan for en udstykning, der ligger i området mellem Allervej og Gl. Allervej, som Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget nu sender i høring.

- Lokalplanen skal sikre en bred vifte af boligformer, så vi kan understøtte den rivende udvikling, der er i disse år i Christiansfeld. Der bliver mulighed for mellem 80-100 boliger både parcelhus-byggeri, rækkehuse og lignende, fortæller formand for Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget Birgitte Kragh i en pressemeddelelse.

Udbygningen af den nye bydel kommer til at ske i etaper, hvor første etape kommer til at bestå af 20-24 parcelhusgrunde.

Lokalplanforslaget er i høring i fire uger.

Forventningen er, at lokalplanen bliver vedtaget i slutningen af året og at arbejdet med at byggemodne udstykningen går i gang i foråret 2019. Forventningen er ligeledes, at de første grunde kommer til salg næste sommer.

Fakta om den nye udstykning

Udstykningen ligger på et 18 hektar stort areal umiddelbart sydøst for Steenbjerg, hvor Kommunen har to grunde til salg, og øst for Lune Skov med omkring en kilometer til Christiansfeld Skole.

Lokalplan-forslaget giver mulighed for at opføre parcelhus-byggeri, rækkehuse og lignende og sikrer, at byggeriet indpasses i omgivelserne med særligt hensyn til landskabets kuperede terræn, eksisterende sten- og jorddige og beplantet læhegn. Store dele af området egne sig til byggeri i forskudte planer på grund af terrænforholdene.

Udstykningen ligger på et skrånende og kuperet terræn, hvor der på det laveste punkt i området bliver etableret et regnvandsbassin med naturpræg, der skal håndtere regnvandet fra området.

Udgivet i Christiansfeld