Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 26 Juni 2018

Tirsdag, 26 Juni 2018

Kommunen fastholder

Politikerne i Kolding har besluttet, at det oprindelige projekt omhandlende kloakering og forskønnelse på Storegade i Lunderskov fastholdes.

Det betyder, at politikerne har afvist indsigelsen fra Lunderskov Handels-, Håndværkerforening og Industriforening. Sagen har været behandlet i udvalget for Teknik og klima. Og beslutningen er endegyldigt, fortæller landskabsarkitekt Thomas E. D. Thinghuus fra Kolding Kommune.

Sagen skal ikke videre til økonomiudvalget og byrådet, skriver Sebro Press.

Som tidligere omtalt medførte indsigelsen fra handels-, håndværker- og industriforeningen, at det oprindelige projekt blev sendt hjørnespark, og at der sideløbende i forvaltningen blev udarbejdet et alternativt forslag, som i større udstrækning tilgodeså foreningens ønsker.

Handels-, håndværker og Industriforeningen ønskede flere parkeringspladser i Storegade, som er byens hovedgade.

Men det er altså nu afvist.

Begrundelsen er blandt andet at, flere parkeringspladser vil gå ud over den grønne forskønnelse og dermed også over helheden i projektet.

Egentligt skulle realiseringen af det store samlede kloak- og forskønnelsesprojekt i Lunderskov havde været sat i gang allerede her i sommer, men indsigelsen har medført, at udvalget har besluttet at udskyde arbejdet til 2019. Begrundelsen er, at hermed vil borgerne blive generet mindst muligt af de omfattende opgravninger og omlægninger.

Projektet i Lunderskov, som nu realiseres, er blevet til gennem et samarbejde mellem Lunderskov Lokalråd, Kolding Kommune og Blue Kolding. Og så har det også været en tur gennem en borgerhøring.

Forskønnelsen på Storegade udføres i forbindelse med en total renovering af hele kloaksystemet i byen, hvor hovedformålet er at skille overfladefladet (regnvandet) fra spildevandet. Formålet med forskønnelsen på Storegade er, at gøre den kønnere og behagelige at færdes på.

Projektet udføres, som nævnt, i tæt samspil mellem Kolding Kommune og Blue Kolding, og omfatter af hele strækningen på Storegade fra Torvet ved banegården i øst til Iver Dahlsvej i vest.

Udgivet i Lunderskov
Tirsdag, 26 Juni 2018

Isover runder stor milepæl

Mandag den 25. juni nåede Saint-Gobain koncernens Isover-fabrik i Vamdrup en særlig milepæl, da man passerede 3.000 dage uden en eneste ulykke med fravær. Det blev fejret tirsdag den 26. juni med anerkendende ord fra ledelsen og borgmesteren, en gave og frokost til alle på fabrikken i Vamdrup.

Fokus på medarbejderes trivsel og sikkerhed spiller en nøglerolle i hele Saint-Gobain koncernen, og på Isover-fabrikken i Vamdrup har det nu resulteret i, at de næsten 200 medarbejdere i fællesskab har nået den flotte milepæl. Og det har udløst anerkendende ord fra bla. Koldings borgmester, Jørn Pedersen:

- Vi praler gerne af, at Vamdrup, Kolding Kommune og hele Trekantområdet byder på tusindvis af produktionsarbejdspladser, ligesom vi gerne hører om de nye arbejdspladser, vi trækker til hvert eneste år. Men vi skal endnu mere huske tallene på, hvordan det går på vores gode virksomheder. Det er en imponerende indsats hos Isover Vamdrup, både for virksomhedens egen skyld, men så sandelig også for de mange medarbejdere, siger Koldings borgmester, Jørn Pedersen, i en pressemeddelelse.

Sikkert hjem fra arbejde

Allerede i 2013 fik Isover-fabrikken i Vamdrup international anerkendelse for sit sikkerhedsarbejde, da fabrikken blev indlemmet i Saint-Gobain koncernens Club de Millionaires - en særlig udmærkelse til de arbejdspladser i koncernen, der når en million arbejdstimer uden ulykke med fravær. Og indsatsen for at medarbejderne kan udføre deres arbejde uden at komme til skade er noget, der konstant er i højsædet hos ledelse og medarbejdere hos Isover.

- Vi markerer dagen, fordi 3.000 dage uden ulykker med fravær viser, hvilken fantastisk indsats medarbejderne har gjort. Men statistiker og fine tal er ikke et mål i sig selv. Det, der er omdrejningspunktet handler i al sin enkelhed om, at alle kommer sikkert hjem fra arbejde hver dag, siger Jesper Knudsen, der fabrikschef hos Isover i Vamdrup.

Han understreger, at det ikke er tilfældigt, at man er nået så langt - men han er samtidig ydmyg over for, at der pludselig kan opstå en uhensigtsmæssig situation. Derfor er arbejdet med sikkerhed på arbejdspladsen en integreret del af dagligdagen på Isover-fabrikken og medarbejderne spiller en stor rolle, når det gælder om at forebygge ulykker.

- Vi har lagt et stort arbejde i at nå hertil. Vi har en lang række rutiner og procedurer og arbejder hele tiden på at minimere risici. Vi analyserer situationer, der kunne have været gået galt, og laver handlingsplaner ud fra det. Senest har vi taget alle ud af deres daglige arbejde og holdt workshops for medarbejderne i mindre grupper, hvor alle kunne komme til orde i forhold til, hvordan vi kan optimere sikkerhedsarbejdet, og for at sikre, at sikkerhed bliver tænkt med i alle situationer. For vi ved også, at en ulykke kun er et kort øjebliks uopmærksomhed væk. Så det handler utroligt meget om fokus, siger Jesper Knudsen.

Konstant fokus på sikkerheden

På et skilt ved indgangen til fabrikken i Vamdrup, står det aktuelle antal dage siden sidste ulykke. Skiltet handler ikke om, at ville bryste sig af sin præstation mod omverden; det handler om at alle skal tænke sikkerhed fra dagens start.

- Vi skilter med det, fordi vi ønsker, at sikkerhed er det første, folk er opmærksomme på, når de ankommer. Blandt andet har vi procedurer for, hvordan man skal parkere sin bil, så ankomst og afgang på fabrikken bliver så ufarlig som muligt. Vi tager alle aspekter omkring sikkerhed meget alvorligt, selv de ting, der måske kan forekomme som bagateller. På den måde sikrer vi, at alle der har deres gang på fabrikken, har et konstant fokus på sikkerhed. Dag efter dag, time efter time og minut efter minut, forklarer Jesper Knudsen.

Også administrerende direktør for Saint-Gobain koncernens danske forretninger Isover, Gyproc og Weber, Mogens Nielsen, insisterer på, at sikkerhed skal komme i første række.

- Det handler om, at vi som ledelse skal tage ansvar for vores medarbejderes ve og vel - og det handler om at skabe rammer for, at medarbejderne kan tage ansvar for sig selv og hinanden. Det er i høj grad en flot, kollektiv indsats, der ligger bag, at Isover-fabrikken i Vamdrup er nået så langt. Det er en forudsætning, at alle tager sikkerhedsarbejdet seriøst. Det gælder ikke mindst den lokale ledelse, der har arbejdet minutiøst med at eliminere potentielle risici med det ene mål for øje, at alle skal have en sikker arbejdsdag, fortæller Mogens Nielsen.

Fakta

• Saint-Gobain Isover udvikler, producerer og markedsfører innovative og bæredygtige isoleringsløsninger til samarbejdspartnere og kunder i den danske byggeindustri. Isover isoleringsløsninger giver komfort og en effektiv byggeproces.

• Isover har fabrik i Vamdrup ved Kolding, hvor isolering produceres på en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker. Fabrikken beskæftiger ca. 200 medarbejdere.

• Fabrikken i Vamdrup startede produktionen i 1982.

Udgivet i Vamdrup

Lottomillionæren sov ikke i otte dage efter hun fandt ud af, at hun var blevet millionær med 0 rigtige.

En heldig fynbo vandt for nogle uger siden en million kroner på Lottos Millionærgaranti, hvor man bliver millionær, selvom man har 0 rigtige.

Og pengene falder på et tørt sted for vinderen, som er i 50’erne og førtidspensionist på grund af store problemer med ryggen, oplyser Danske Spil i en pressemeddelelse.

Hun har på det seneste været igennem en hård tid uden de store opture.

- Jeg har mistet to søskende til kræft, og det har været en lang og opslidende proces. Senest brækkede jeg benet, da jeg faldt over en af mine katte, siger hun.

Millionær: -Jeg begyndte at tude

Kvinden opdagede flere dage efter lørdagens lottotrækning, at hun kunne skrive sig ind i Lottos Millionærklub. Det var nemlig først, da hun så på nettet, at man efterlyste en vinder af Millionærgarantien fra det sted, hvor hun havde købt sin kupon, at det gik op for hende.

- Jeg fik bare en fornemmelse af, at det var mig. Og jeg kunne jo ikke komme ned til kiosken, fordi jeg lå med mit brækkede ben. Så jeg ringede ind til Danske Spil og oplyste et meget langt nummer på kuponen. Han vendte tilbage efter et par minutter med beskeden om, at jeg var blevet millionær. Så begyndte jeg bare at tude.

Alligevel troede kvinden ikke på sit held, så efter ti minutters tid måtte hun lige høre det igen.

Sov ikke i otte dage

- Jeg ringede tre gange med ti minutters mellemrum. De var så søde og blev slet ikke trætte af mig. Og de blev ved med at sige, at det altså var mig, der var den heldige. Så hylede jeg videre. Jeg sov heller ikke i otte dage efter.

Kvinden fik sin datter til at køre sig ned i kiosken for at præmiesøge kuponen og derefter i banken. Dagen efter da pengene stod på kontoen, ringede kvinden, som det første, til sin gamle far.

- Vi har aldrig haft specielt mange penge i familien. Så jeg måtte simpelthen læse hele min saldo op for ham, så han for alvor forstod, at hans datter lige pludselig kunne kalde sig millionær. Han blev så stolt og glad.

Den heldige vinder er allerede begyndt at bruge af gevinsten. Men i første omgang er der blevet tænkt på alle andre end hende selv.

- Jeg har hjulpet min lillebror med et indskud til et hus. Det er jeg så glad for, da han modsat andre i familien, altid har været der for mig. Og så har min datter naturligvis også fået nogle penge. Desuden har en god veninde af mig, som heller ikke har så meget, fået fornyet sin sommergarderobe, siger hun og tilføjer:

- Men jeg endte da også med at købe en ny sofa og telefon til mig selv. Og så har jeg købt et 14 karat guld armbånd. Noget jeg aldrig i mit liv troede, jeg skulle få råd til. Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg ser på min arm, hvor det glimter.

Flytter tættere på datter, bror og far

Pengene giver også kvinden mulighed for at flytte tættere på sin datter, bror og far som bor i Odense.

- Det bliver så dejligt at komme tættere på dem. Det er også noget jeg har drømt om længe.

Den gavmilde vinder er heller ikke færdig med at dele ud af sine penge.

- Jeg havde jo sagt til min far, at han kunne få, lige hvad han ville. Og i går ringede han og sagde, at han havde fundet en brugt elevationsseng til 1500 kroner på Gul og Gratis. Jeg sagde: ”Jamen far, du skal da ikke have en brugt seng. Du skal da have en ny. Men han mente ikke, at jeg skulle bruge så mange på en gammel mand som ham. Men det er heldigvis mit dankort, der bestemmer, siger hun med et grin.

Udgivet i Syddanmark

Heldigvis nåede ilden ikke anrette skader i lejligheden.

Trekantbrand, station Vamdrup, måtte tirsdag kort efter klokken 11 rykke ud til en melding om røg fra en lejlighed i Søndergade i Vamdrup, skriver Sebro Press.

Det var naboer. som blev opmærksom på et en alarm i en lejlighed på førstesalen var gået i gang, og derfor slog alarm til brandvæsnet.

Der var ingen hjemme på tidspunktet. Da brandvæsnet havde skaffet sig adgang til lejligheden viste det sig, at det var røg fra noget tøj, der var gået ild i, som havde aktiveret alarmen.

Og heldigvis for det. Det betød nemlig, at branden blev opdaget så hurtigt, at brandvæsenet kunne nå at slukke den, før der skete skade i lejligheden.

Efter endt udluftning af lejligheden kunne brandvæsnet returnere til brandstationen.

Også Trekantbrand, station Lunderskov, fik alarmen, men blev dog igen annulleret, skriver Sebro Press.

Udgivet i Vamdrup

Læserbrev af Trille Nikolajsen (V), medlem af Udsatterådet og Social- og Sundhedsudvalget samt Karina Lorentzen (SF), medlem af Udsatterådet og formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Antallet af økonomisk klemte børn i Kolding Kommune vokser – og det gør det i øvrigt over hele landet. Det betyder, at der er børn, som er i stor fare for at falde ud af fællesskaberne, fordi de ikke har råd til at være med på lige fod med deres kammerater.

Børnene ender med at sige nej til at tage til fødselsdag hos kammeraterne eller Blå Mandag sammen klassen for at skjule, at der reelt ikke er råd til en gave eller en tur.

Vi er i Social- og sundhedsudvalget meget optaget af, at børn er med i meningsfulde fællesskaber. Derfor var det ikke svært at blive enige om, at alle børn skal hjælpes til at have gode relationer til andre, og at det kan kræve, at vi af og til støtter dem med det lille beløb, der skal til, så der kan købes en fødselsdagsgave eller et turpas.

Det sikrer, at de kan være med på lige fod med alle andre. Vi har således taget en rask beslutning om at stille en pulje til rådighed, så det kan lykkes.

Vi håber, at gode fagfolk ude på skoler og i institutioner vil have øje for de børn, så vi kan lykkes med projektet.

Vi synes, initiativet ligger i klar forlængelse af, at udsatte børn allerede kan få hjælp til at gå til sportsaktiviteter, fordi vi anerkender, at det er godt at være en del af foreningslivet.

Samtidig er det en konkret udfoldelse af den strategi, vi har lagt for at skabe selvværd og sammenhæng i hverdagen for borgerne.

Udgivet i Læserbreve

Læserbrev af Søren Rasmussen (DF), formand for Udvalget for regionaludvikling - Regionsrådet for Syddanmark, Primulavej 7, 6000 Kolding.

Det er meget glædeligt, at et enigt Regionsråd netop har vedtaget, at arbejde med, at følge FN’s verdensmål, samt at verdensmålene indarbejdes i den kommende regionale vækst- og udviklingsstrategi.

Det skal det løbende overvejes, hvorvidt og hvordan verdensmålsdagsordenen kan bidrage til udvikling af øvrige indsatsområder inden for regional udvikling. Endeligt skal der afholdes et temamøde om verdensmålene for alle Regionsrådets 41 medlemmer.

Verdensmålene handler både om at forbedre miljøet, skabe bedre sociale forhold og sikre økonomisk vækst – og dermed livskvalitet for borgerne og positiv udvikling for borgerne.

Regional Udvikling har allerede taget nogle første skridt ved, at indgå i nogle gode partnerskaber.

Sammen med Danmarks Statistik får vi lavet en måling, så vi på regionalt niveau kan se, hvordan det går med verdensmålene. Samarbejdet sikrer, at vi får gode og troværdige tal at arbejde med.

Sammen med Haderslev Kommune har vi indgået en aftale om at hjælpe med, at ”oversætte” verdensmålene til en dansk, kommunal virkelighed. Her bidrager vi med måling og tal.

Sammen med den internationale organisation OECD indgår vi i et stort projekt om, hvordan man som regioner rundt omkring i verden kan arbejde med bæredygtig udvikling. Her skal vi udveksle erfaringer med regioner fra resten af Europa, Sydamerika og Japan.

Verdensmålene er vigtigt for vores fælles fremtid og jeg vil arbejder konstruktivt, for at alle der gerne vil bidrag, også bliver hørt.

Udgivet i Læserbreve

På Hansenberg Tekniske Gymnasium er 3.g-eleverne godt i gang med slutspurten, og mange er allerede begyndt at fejre deres studentereksamen.

Solen skinner, og himlen er blå i Kolding.

Og sommerfuglene har nok en fest i maverne på 3.g-eleverne på Hansenberg Tekniske Gymnasium. Tirsdag er de første elever nemlig oppe til den afsluttende eksamen, skriver Hansenberg i en pressemeddelelse.

Ved 10.30-tiden kunne årets ni første studenter begynde de kommende dages fejringer. De var oppe i tremandsgrupper, og den første gruppe, der fik hue på, bestod af Majken Vitfell Køpke, Marie Alstrup Maxsø og Magnus Kjeldsen Johannsen.

Sammen var de oppe i teknikfaget Proces, levnedsmiddel og sundhed - men de modtog hver især en flot, individuel karakter.

- Det var meget nervepirrende at være oppe, og jeg havde ingen idé om, hvordan det var gået. Men det er meget mere afslappende at være oppe sammen med sin gruppe, for man kan hjælpe hinanden og rette eventuelle fejl undervejs, fortæller Majken Vitfell Køpke.

Fremtiden venter

Hun har i første omgang planer om at tage et sabbatår efter studentereksamen.

Det samme har Marie Alstrup Maxsø:

- Bagefter regner jeg med at læse veterinærmedicin i København.

Magnus Kjeldsen Johannsen har derimod ingen planer om at tage et sabbatår. Går alt, som han gerne vil, begynder han at læse på universitetet til september:

- Jeg vil gerne læse bioteknologi, og det bliver højst sandsynligt i Aarhus, forklarer han.

Men inden fremtiden venter, handler det om nutiden - og velfortjent hygge og fest med venner og familie.

Studentereksaminerne fortsætter onsdag, og torsdag den 28. juni er der translokation for studenterne anno 2018 på Hansenberg Tekniske Gymnasium.

Se billederne nedenunder...

Udgivet i Kolding