Artikel filtreret på dato: Onsdag, 20 Juni 2018

Trapholt åbner til september den største og mest omfattende udstilling nogensinde om et af Danmarks største designnavne - Kay Bojesen.

Kay Bojesens træfigurer er blevet et pejlemærke for dansk design og kultur. De fleste genkender særligt aben med de lange, leddeløse arme og den lyse plet på maven, som forbindes med den runde og imødekommende mand med det gode humør og det barnlige sind.

Den 13. september åbner Trapholt i Kolding en unik udstilling, der udforsker den mangesidede kunsthåndværkers liv og virke og præsenterer alle designikonerne, sølvhåndværket og samtidigt indeholder mange legende elementer. Udstillingen er forsket og udviklet af Trapholt, og den mest gennemgribende publikation om Kay Bojesen til dato udkommer på åbningsdagen.

Én udstilling - tre universer

Kay Bojesen havde markante holdninger til datidens samfund fra pædagogik til industrialisering. Trapholt præsenterer med udstillingen Kay Bojesen fra han var i lære hos sølvsmeden Georg Jensen til den internationale succes med trælegetøj i 1940-50erne.

Udstillingen præsenterer Bojesens farverige personlighed i nye perspektiver og tager afsæt i tre temaer nemlig leg, håndværk og innovation. Tre temaer - og tre universer i udstillingen - hvor Bojesen har sat tydelige aftryk og som kan bringe inspiration og viden til nutiden.

Læring via leg

Kay Bojesens pædagogiske tanker og holdning til barndom og leg står som en stærk kerne i udstillingen. I denne ånd, inviteres Trapholts gæster til at lege med klodser, gynge på heste og klatre på et legehus, samtidig med at de får et unikt indblik i en af Danmarks største kunsthåndværkere.

For Bojesen var det ultimative legetøj den naturlige træklods, der både pirrer drenge og pigers fantasi, men også indbyder voksne til at deltage på lige vilkår i legen. En hel udstillingssal fyldes med 25.000 bøgetræsklodser, hvor det bliver muligt at stable, bygge og skabe i Bojesens univers.

Den innovative håndværker

Af natur var Bojesen nysgerrig. Udstillingen præsenterer Bojesens eksperimenterende tilgang til materialer, hans innovative tankegang for trælegetøjet og særligt hans holdning til produktion, samarbejde på tværs og eksport af det danske kunsthåndværk. Flere gange optrådte han som foregangsmand for de nye tider, og satte standarder for både forretningssans og iværksætteri.

Overgangen fra sølv til træ var ikke blot en håndværksmæssig og faglig præstation, men også et stort forretningseventyr. Kay Bojesen fremhæves i dag som et eksempel på en ekstraordinær entreprenør, der med store innovative talenter formåede at opbygge en international forretning i svære tider. Gæsterne på Trapholt inviteres med ind i hans innovative og driftige universer og på den særlige rejse fra sølvsmed ved Georg Jensen til arbejdet med trælegetøj.

Forskningen bag

Udstillingen er kurateret af samlingsinspektør Sara Staunsager i tæt samarbejde med familien Bojesen. Trapholt har fået tre førende forskere til at bidrage med faglige nedslag ud fra de tre temaer. Peder Hjorth-Madsen, Lektor, Ph.d. fra Københavns Professionshøjskole bidrager med forskning om håndværket som uddannelse til kloge hænder. Ning de Coninck-Smith, Lektor, dr. Phil fra Aarhus Universitet/DPU bidrager med forskning om barndommen og legens udvikling. Endeligt Rajiv Vaid Basaiawmoit, Ph.d., MBA. fra Aarhus Universitet bidrager med forskning om Bojesens tilgang til eksport og innovation.

Udstillingen er støttet af 15. juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Oticon Fonden, Toyota-Fonden samt Kay Bojesen Denmark.

Udstillingen åbner som tidligere nævnt den 13. september.

Udgivet i Kolding

Onsdag fejres Koldings 750 års jubilæum i Christiansfeld.

Onsdag den 20. juni inviterer Christiansfeld Lokalhistorisk Arkiv og Christiansfeld Centret alle interesserede til åbning af udstillingen BY, BORG & LAND.

Vandreudstillingen - BY, BORG & LAND er lokalarkivernes bidrag til fejringen af Koldinghus’ og Koldings 750 års jubilæum. Udstillingen illustrerer samspillet mellem Kolding, Koldinghus og omegnen.

Det skriver Christiansfeld Centret i en pressemeddelelse.

Udstilling lavet af lokalarkiverne

Udstillingen er lavet af lokalarkiverne i Seest, Harte, Lunderskov, Sønder Bjert, Christiansfeld og Vamdrup med støtte fra Kolding Kommune.

- Vi er meget glade for, at vi har fået lov til at lægge lokaler til vandreudstillingen, som vi her hos os har lavet en rammefortælling omkring, fortæller Birgitte Lamp, leder af Christiansfeld Centret.

- Det har samtidig været en stor fornøjelse at lave udstillingen i et tæt og frugtbart samarbejde med Christiansfeld Lokalhistorisk Arkiv.

Udstillingen, der vises i Søstrehuset, suppleres med genstande og billeder fra Christiansfeld Lokalhistorisk Arkiv og Forening, Museet Koldinghus, Else-Marie Hjort og Christiansfeld Centret.

Udgivet i Christiansfeld

Læserbrev af Jørn Dohrmann, medlem af Europa-Parlamentet for DF, Drenderupvej 30, 6580 Vamdrup.

Tyskland oplever i disse uger et sandt familieskænderi mellem lederne af de to regeringsbærende søsterpartier – Angela Merkels CDU og Horst Seehofers CSU.

På sidelinjen står Alternatives für Deutschland, AfD, og kigger med stor interesse, for de fleste er vist enige om, at AfD står til en kæmpegevinst ved et kommende nyvalg.

Men hvad er egentlig problemet i Tyskland? Jo, kort sagt kan man sige, at hvis man som Fru Merkel undlader at lytte til befolkningens vilje gennem flere år, ja, så stiger trykket blandt vælgerne, og de vil begynde at søge "alternativer".

Det er sket og vil i stigende grad ske – tyskerne flytter krydset til AfD. Seehofer vil derfor handle i overensstemmelse med befolkningens ønsker og gøre op med den førte asylpolitik, for han kan nemlig se, at den politik begynder at koste stemmer.

Seehofer foreslår derfor at sende asylsøgere, der er registrerede i et andet EU-land, retur – direkte på grænsen. Men også fuskere, der siger, deres papirer er blevet væk, vil blive afvist. Merkel derimod vil fortsætte som hidtil, indtil der er fundet en EU-løsning, der kan tage over i stedet for det nuværende asylsystem.

En EU-løsning lader dog vente på sig, så Horst Seehofer har nu givet den tyske kansler 14 dage til at få en EU-løsning i stand. Men hvem tror lige på, at det lykkes?

Selvom tyskerne har givet sig selv en timeout, så er der stor sandsynlighed, at også Tyskland vil få et valg med temaet, "Hvem skal have kontrol over grænserne". Europa er i sandhed i bevægelse med asylpolitikken – Italien, Østrig og nu måske snart Tyskland. Det bliver en god og spændende sommer.

Udgivet i Læserbreve

Koldingenseren er klar med en ny EP.

"Hele mit liv, har de sagt, ta' dig i agt, for den hadefulde hvide mand. Det tog mig et skridt i mod fred, for at se hadet, i blandt, de mørke fra mit eget bagland".

Sådan indleder rapperen Musse, med borgerligt navn Mustafa, sit nummer "Statements" som er fra den nye EP, "Politisk ukorrekt god fyr" som udkommer på fredag.

Men er der noget om snakken, eller er det bare underholdning?

Musse skriver i en pressemeddelelse:

- Tilbage i 2012, udgav jeg en hiphop plade, med den provokerende titel " Dumokrati" Mine bevæggrunde, for titlen, var at sætte en debat igang, omkring vores demokrati, og hvorvidt måden, som vi gøre det på, er optimalt. Altså kan vi gøre det bedre, og er der andre måder at leve på, som virker for alle? Jeg havde ikke taget højde for, at omkring samme tid, som jeg udgav denne plade, havde en gruppe sharia kriger været på gaden i København og råbe død over demokrati, og for første gang i Danmark, så man et had, ytret så offentligt, blandt muslimer, mod Demokrati og de Danske værdier, fortæller rapperen og fortsætter:

- Og så kommer, sådan en "Mustafa" som jeg med en hiphop plade, ved navn "Dumokrati" På diverse forums endte debatten om, hvorvidt jeg ønskede sharia i Danmark. Jeg var dengang uforstående overfor antagelserne og anklagerne. Men ikke desto mindre, så var det "blot" antagelser og anklager, baseret på frygt. Hvis vi så lige spoler tiden frem til omkring 2017, hvor jeg stillede op til byrådet i Kolding, for Venstre. Mine bevæggrunde her, var udover at bidrage til lokalsamfundet, at bryde med fordomme, og tage et skridt mod fredelig sameksistens, frem for at leve i en lejr, hvor fjenden, er hende den rødhåret, Inger Støjberg, og hadet til hende og hendes ligesindet, bliver fodret af islamister, og rygklappere. Udover antagelser og anklager, var det i dette tilfælde også Tilsvining, trusler og intimidering, oftest fra de mørke, fra mit eget bagland, slutter Musse.

"Politisk ukorrekt god fyr" er på gaden fredag.

Udgivet i Kolding