Artikel filtreret på dato: Søndag, 09 December 2018

Den bevaringsværdige Westerbygård og området omkring bliver omdannet til et nyt boligområde centralt i Sdr. Bjert. Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har vedtaget en lokalplan, der skal sikre udvikling i byen.

Det er populært at bo i Sdr. Bjert, og derfor forventer formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Birgitte Kragh, at der bliver rift om de nye byggemuligheder og boliger i landsbyen syd for Kolding.

- Vi mangler byggegrunde i Sdr. Bjert, og hvis den rivende udvikling i byen skal fortsætte, er det helt afgørende, at vi kan tilbyde et bredt boligudbud – og gerne et, der passer til flere generationer. Der er et exceptionelt stort engagementet i byen, og det vil vi gerne understøtte med den nye lokalplan, siger Birgitte Kragh i en pressemeddelelse.

Kommunen planlægger at købe Westerbygård, der er placeret på Gl. Bjært, og det er arealerne vest for gården, der bliver udlagt til nye byggegrunde. Det drejer som 16 parcelhusgrunde, som formentlig er klar til salg til sommer. Derudover bliver der udbudt to storparceller til salg med plads til omkring 28 boliger i form af rækkehuse eller lignende.

Boliger i Westerbygård

Stenderup Halvøråd arbejder på et projekt, der skal omdanne Westerbygårds historiske hoved- og driftsbygninger til omkring 18 boliger. Samtidig bliver der også plads til fællesarealer og mindre erhverv.

- Med købet af Westerbygård sikrer vi en spændende mulighed for at arbejde med at udvikle den store gamle gårds bygninger. Lokalplanen er med til at skabe en god balance mellem den ældre del af landsbyen og den nye udvikling med moderne boliger. Endelig er lokalplanen med til at bevare de landsbykvaliteter, som Sdr. Bjert besidder med nærhed som en af de vigtigste værdier, fortæller Birgitte Kragh.

Ud over de 16 parcelshusgrunde, som er udlagt sydvest for Westerbygård, giver lokalplanen mulighed for at udstykke haven til lægeboligen på Gl. Bjært til tre parcelshusgrunde. Lokalplanen giver også mulighed for, at lægehuset på sigt kan udvide og etablere en ny parkeringsplads.

Udgivet i Kolding
Søndag, 09 December 2018

Syddanmark giver Hovedstaden baghjul

For første gang siden 2011 bliver afstanden mellem priserne i de to regioner mindre. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Helt nye nøgletal fra Boligsidens Markedsindeks for november viser, at priserne på ejerlejligheder i Region Syddanmark er steget små 10 procent det seneste år, mens den tilsvarende ændring i Region Hovedstaden er på tre procent.

Afstanden mellem kvadratmeterpriserne i de to regioner er dermed mindsket for første gang siden 2011. Samtidig er Syddanmark den region, der oplever det største fald i salgstiden, og det er desuden den eneste region, hvor nedslaget er lavere end for et år siden. Det skriver Boligsiden.dk.

- Når priserne på ejerlejligheder i Region Syddanmark stiger, og når nedslaget og salgstiden samtidig falder, er det, fordi der er godt gang i markedet. I Hovedstaden er de seneste års massive prisvækst blevet bremset af de lånestramninger, der blev indført i starten af året. Her er prisstigningerne nu mere moderate, mens både salgstid og nedslag er kraftigt stigende. Væksten er stilnet af i hovedstadsområdet, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og slår fast:

- Det betyder ikke, at priserne i Region Syddanmark vil indhente Region Hovedstadens. Dertil er forskellen på 20.000 kroner per kvadratmeter alt for stor. Men udviklingen fortæller os, at markedet for ejerlejligheder er i forandring.

Større prisstigninger i Odense end i København

I nøgletallene for Region Syddanmarks største byer Odense og Esbjerg kommer den forandring også til udtryk her, hvor priserne er steget henholdsvis syv og fem procent. Til sammenligning er prisstigningerne i København på én procent.

- Mens væksten stilner af i København, oplever vi, at de seneste års vækst i hovedstaden breder sig til de store byer i provinsen. Det gælder ikke bare Odense og Esbjerg, men også Aarhus, Roskilde, Helsingør og Randers. Her er kvadratmeterpriserne på ejerlejligheder også i vækst. Det gør det attraktivt for købere at komme ind på de markeder, og det gør det fordelagtigt at sælge, forklarer Birgit Daetz.

Mens Syddanmark altså giver Hovedstaden baghjul på prisstigninger på ejerlejligheder, forholder det sig omvendt på markedet for huse og sommerhuse. Her høster Hovedstaden prisen for de højeste årlige regionale prisstigninger, mens Syddanmark ligger i bunden af skalaen.

Udgivet i Syddanmark