Artikel filtreret på dato: Søndag, 02 December 2018

Søndag, 02 December 2018

Afstemning om havnen

Læserbrev af Jack Abilslund-Gregersen (DF), Katrinegade, 6000 Kolding.

Jeg kan se og læse på de forskellige medier at der er stor debat om hvorvidt vi skal lukke vores havn.

Personligt syntes jeg vi skal bevare den i dens nuværende form.

Så nu når debatten er så stor og det er noget der har stor indvirkning på alle borgere i Kolding kommune, både folk som kan miste deres arbejdsplads og virksomheder der skal til at bruge ressourcer på at flytte til anden by. Ville det så ikke være en god ide hvis politikerne på rådhuset lavede en lokal folkeafstemning om det, så vi rigtig kunne få en debat om, hvorvidt det er en god idé eller ej med sådan en kæmpe omvæltning i kommunen.

Udgivet i Læserbreve
Søndag, 02 December 2018

Julemesse i fuld gang

Julemessen slutter i dag, søndag.

Vamdrup Julemesse fortsætter i dag, søndag, og mange folk har søndag valgt, at tage turen forbi Arena Syd, hvor julemessen finder sted.

Blandt deltagerne ved årets julemesse er traditionen tro byens butikker. Derudover er flere politiske partier at finde på messen - heriblandt Venstre, DF og Socialdemokratiet. Desuden deltager flere af byens foreninger også på julemessen.

Søndag eftermiddag kåres "Årets Vamdrupper". Julemessen lukker klokken 16. Herefter er der fælles fakkeltog til Torvet sammen med julemanden. Juletræet tændes klokken 16.30.

Se billederne fra julemessen længere nede på siden...

Udgivet i Vamdrup

Det anslås, at der er 50.000 ensomme ældre i Danmark. Det er dyrt - både for den ensomme - men også for samfundet at løfte ældres ensomhedsbyrde. Problemet er desværre også stort i Kolding.

Det vil to danske iværksættere lave om på med deres platform Elderlearn, som hjælper kommuner landet over med at bekæmpe ensomhed blandt ældre og fremme integrationen, skriver Elderlearn i en pressemeddelelse.

Det var et studieophold i Østrig, der gav den dengang sociologistuderende Andreas Reventlow idéen til Elderlearn.dk. Én måned havde han til at lære tysk, hvis han skulle gøre sig forhåbninger om at bestå sine tysksprogede eksamener på universitetet i Wien.

For at styrke sit tyske sprog fik han et job som fultidsbesøgsven på et plejehjem i Essen i Tyskland. Jobbet var nemt at få, for som de sagde, da han ringede:

- Vi mangler altid nogen, der vil komme og tale med de ældre.

Et halvt år senere bestod Andreas alle sine fire eksamener på tysk.

Forebygger ensomhed blandt ældre

I dag har Andreas Reventlow og hans partner Nicklas Stenfeldt stiftet den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn, der med udgangspunkt i frivillighed, går målrettet efter at bekæmpe ensomhed blandt ældre borgere og samtidig hjælpe udlændinge med at lære bedre dansk.

Elderlearn har allerede matchet 280 udlændinge med 280 ældre, og i Københavns Kommune venter over 60 sprogstuderende i kø på at blive matchet.

Nu satser Andreas og Nicklas alt på, at bekæmpe ensomhed blandt ældre i hele landet. En stor del af arbejdet ligger i at hjælpe kommunen med at opspore de ensomme ældre, som ellers kan være vanskeligt, da ensomhed er tabubelagt, og de færreste mennesker har lyst til at stå frem og sige, at de er ensomme.

- Med Elderlearn ønsker vi at hjælpe Kolding med at opspore de ensomme ældre. Med vores platform behøver de ældre nemlig ikke at erklære sig som ensomme for at bruge vores platform. Elderlearn er åben for alle ældre, velfungerende eller udfordret, og målrettes de potentielt ensomme i tæt samarbejde med kommunerne, forklarer Nicklas Stenfeldt.

Han fortsætter:

- For nogle ældre er hverdagen præget af samvær og masser af aktiviteter, men for andre ældre er livet efter pensionsalderen desværre præget af ensomhed og tab af livskvalitet. Det er dyrt - både for den ensomme - men også for samfundet at løfte ældres ensomhedsbyrde. Med Elderlearn vil vi forebygge og bekæmpe ensomhed blandt den hastigt voksende gruppe af ældre og samtidig sikre en let opstart uden besvær for de danske kommuner.

Behov for diskursændring

Ifølge folkene bag Elderlearn har vi i Danmark behov for at ændre synet på de ældre fra ældrebyrde til ældrestyrke.

- Som samfund skal vi væk fra tanken om en ”ældrebyrde”, for hos Elderlearn kan vi tydeligt se, at de ældre kan bidrage med meget mere, end vi som samfund og de måske selv går og tror, forklarer Andreas Rewentlow.

Han fortsætter:

- Vi har alle et behov for at føle, at vi bidrager. Derfor har vi skabt et rum, hvor de ældre er frivillige og dermed aktive samfundsborgere, der bidrager til en bedre integration. Vi ved nemlig, at frivillighed og dybe relationer mere end noget andet øger vores trivsel og livsglæde, slutter han.

Sådan fungerer Elderlearn.dk

Både de ældre og de sprogstuderende tilmelder sig på Elderlearn.dk. Herefter matcher Elderlearn ud fra afstand, ønsket tidsrum og interesser.

Når der er fundet et match får begge parter besked, og Elderlearn hjælper med at arrangere det første møde. Elderlearn er også tilstede ved første møde for at sikre en god start ved fx at hjælpe begge parter med emner, der kan tales om, så dialogen kommer godt i gang. Ofte er det ikke nødvendigt, men det giver en ekstra tryghed.

Målet er langvarige relationer, som både de ældre borgere og udlændinge har glæde af.

Udgivet i Kolding

Koldinghus præsenterer en udstilling med næsten 100 værker i sølv af to af Danmarks mest anerkendte, produktive og individualistiske sølvsmede, Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen.

Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen har forfinet hver deres signaturteknik, hvor de med hammeren præger overfladen på deres objekter, der befinder sig i grænsefeltet mellem korpussølv med funktion og skulpturelt kunstværk. Det skriver Koldinghus i en pressemeddelelse.

Yuki Ferdinandsen bryder de matte sølvoverflader med den japanske Arare-tekniks blanke haglslag indefra og ud, mens Carsten From Andersen arbejder udefra og ind og ornamenterer sine sølvvaser og -skåle med fordybninger, der passer ind i hinanden som sten i et dige. De to sølvsmede komplementerer og perspektiverer hinanden; de er forskellige og alligevel beslægtede, different but same.

Fyldig præsentation

Omfanget til trods er udstillingen ikke et retrospektivt tilbageblik på to hele karrierer, men en fyldig præsentation af de seneste ti års kunstneriske udvikling. For udstillingen tager fat, hvor museet slap de to sølvsmede sidst – da de i henholdsvis 2005 og 2012 modtog Karl Gustav Hansen Prisen.

Prisen blev uddelt årligt på Museet på Koldinghus fra 2001 til 2013 for at anerkende og opmuntre danske sølvsmede til fortsat at arbejde med korpussølv.

Yuki Ferdinandsen og Carsten From Andersen har siden deres prismodtagelse videreudviklet deres unikke formsprog i sølv og forfinet hver deres signatur-teknik, hvor de med hammeren præger overfladen på deres objekter, der befinder sig i grænsefeltet mellem korpussølv med funktion og skulpturelt kunstværk.

Efter at have modtaget Karl Gustav Hansen Prisens anerkendelse for sit mangeårige arbejde i klassisk glat sølv tog Carsten From Andersen så at sige hammeren i den anden hånd. Han udfordrede sig selv og sølvet både kunstnerisk og teknisk med de hammerslåede fordybninger, der siden har ornamenteret alle hans arbejder.

Yuki Ferdinandsens arbejder har ikke undergået samme dramatiske stilbrud, men er vokset organisk til en usvigeligt sikker og internationalt anerkendt fusion af naturinspirerede former og stramt komponerede mønstre i den japanske Arare-teknik.

Næsten 100 værker

Udstillingen består af næsten 100 værker, hvoraf nogle stammer fra Museet på Koldinghus’ egen samling, mens størstedelen er stillet til rådighed af sølvsmedene selv via Galleri Montan og udlånt af private ejere, Designmuseum Danmark, Statens Kunstfond og Københavns Universitet.

- Værkerne i denne udstilling er skabt ved at dygtige hænder gennem timer og atter timers disciplineret og inspireret arbejde har sat deres aftryk i sølv. Det er en kraftpræstation af to af Danmarks mest anerkendte, produktive og individualistiske sølvsmede, som vi er stolte over at huse og dele med vores danske og udenlandske gæster. Tilsammen udgør værkerne en imponerende volumen i udstillingsrummet i Koldinghus’ ruinsal og en manifestation af noget af det ypperste dansk sølvsmedekunst kan mønstre, siger Museet på Koldinghus’ udstillingskurator, Anni Nørskov Mørch.

Udstillingen kan ses fra søndag den 2. december og frem til den 17. marts næste år.

Udgivet i Kolding

Kolding Light Festival kommer til at stå i lyset af 750-års jubilæet for Kolding og Koldinghus.

Den 6. til 8. december er der igen Kolding Light Festival, som traditionen tro byder på et væld af flotte installationer rundt i Kolding Midtby. I år vil der være en særlig installation på slottet, hvor man kan se eller gense elementer af det spektakulære lysshow Murenes Minder, som blev vist på slottet i august 2018. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Murenes Minder, som fortæller Koldinghus' 750 års dramatiske historie direkte på slottets mure, blev oprindeligt vist som et stort show med livemusik fra Sønderjyllands Symfoniorkester og Den Kongelige Opera. Til Kolding Light Festival er indholdet redigeret så det passer til Light Festivalens ramme, og der lavet en ny version uden livemusik, men det er stadig en både spektakulær og smuk lysinstallation, som man ikke må snyde sig selv for.

Ny permanent lysinstallation

Glæd dig også til at se den nye permanente lysinstallation af kunstneren Jesper Kongshaug, som afsløres torsdag den 6. december i Nicolai Komplekset i Skolegade. Det vil samtidig markere den officielle åbning af lysfestivallen 2018. Det sker kl. 17 og alle er velkomne.

I år inddrager Light Festivalen som noget nyt banegårdspladsen. Kig forbi og oplev installationen 'Forever Young'. Installationen består af 10 meter lang oppustelig baby. Installationen er interaktiv, og som publikum kan du få dit ansigt projiceret op på babyen.

Oplev også den smukke belysning på Nicolai Kirke og de omkringliggende bygninger. Kirken kan opleves både udenfor og indenfor. Du kan også gå en tur gennem Søndergade og Sønderbro, hvor du kan opleve lyskegler, som enten følger efter dig eller flygter, når du nærmer dig.

Du kan opleve Kolding Light Festival fra den 6. til den 8. december fra klokken 17 til 21. Se programmet her...

Udgivet i Kolding