Kolding Netavis

Central plads bliver eksperimentarium for bæredygtige byrum

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Et multifunktionelt er "adopteret". Byrumsmøblet kombinerer biodiversitet, bynatur og socialt samvær. Møblet hedder Urban Tree og er placeret på Banegårdspladsen. Foto: Kolding Kommune.

Bæredygtighedshuset og Kolding Bibliotek lancerer et nyt koncept: ‘Verdensmålsplads’ på Banegårdspladsen.

Banegårdspladsen, der ligger som et trafikalt knudepunkt i Kolding midtby, er for mange indgangen til Kolding. Pladsen er indrammet af historiske og moderne byggerier og med kig til Koldinghus og Slotssøen. Men Banegårdspladsen er også et sted, hvor folk primært passerer igennem, da pladsen kun i mindre grad rummer mulighed for ophold.

På sigt er det tanken, at Banegårdspladsen skal udvikles som en del af en ny helhedsplan for området i sammenhæng med havnearealerne. Indtil da vil Kolding Bibliotek og Bæredygtighedshuset skabe konceptet ’Verdensmålsplads’ på Banegårdspladsen, hvor de sammen med naboerne vil afprøve forskellige tiltag, der kan give flere oplevelser og mere liv i området.

Multifunktionelt designet siddemøbel

Første synlige indslag på Verdensmålspladsen bliver et stort multifunktionelt designet siddemøbel, kaldet ’Urban Tree’, der på én gang kombinerer bynatur og biodiversitet med socialt samvær. Urban Tree er landet på pladsen i dag og kommer fra Tivoli, hvor den har været en del af deres årlige Have- og Blomsterfestival.

-Vi har fået mulighed for at overtage Urban Tree og da vi er optagede af at tænke i genbrug og bæredygtighed, så synes vi, at det passer rigtig godt til Verdensmålspladsen, fortæller bibliotekschef Pia Henriette Friis i en pressemeddelelse og tilføjer:

-Urban Tree er et rigtig godt eksempel på et byrums-møbel, der er en spændende bæredygtig løsning og samtidig også kan åbne op for en dialog om bæredygtighed med Koldings borgere og gæster.

Siddemøbler fra Hansenberg

Om få uger lander der på Verdensmålspladsen også forskellige siddemøbler, som tømrereleverne på Hansenberg har designet og bygget og genbrugstræ. Møblerne er ligeledes et testforsøg, der skal afprøve, om det kan gøres mere attraktivt at opholde sig på pladsen.

-Kolding midtby er midt i en proces med at genopfinde sig selv og her kan bæredygtighed helt sikkert bidrage positivt med mere bynatur og flere mødesteder, fortæller leder af Bæredygtighedshuset, Stella Steen Jensen.

Processen med at afprøve forskellige midlertidige tiltag på Verdensmålspladsen kommer til at løbe over tre år. Opgaven er forankret i Kulturudvalget og tanken er – ud over at eksperimentere med tiltag, der kan skabe attraktive byrum – at undersøge og afprøve, hvordan kultur, design og bæredygtighed kan gå hånd i hånd og berige hinanden positivt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel