Kolding Netavis

Bruger du gas? Søg tilskud til et lokalt varmeprojekt

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Bor du et sted, hvor det ikke er muligt at blive koblet til fjernvarmenettet, så er det nu du skal til tasterne sammen med dine naboer for at søge om tilskud i en ny pulje.

Det er Kolding Kommune, der har øremærket 450.000 kr. til at hjælpe ejere af boliger, virksomheder og offentlige bygninger i områder, hvor fjernvarme ikke er muligt.

Puljen kan søges af lokalråd og lokale ’varmegrupper’ fra kommunens landsbyer til at undersøge muligheden for at få bygninger opvarmet igennem fælles bæredygtige varmekilder. Mere konkret kan der søges om penge til konsulenthjælp, der kan afsøge mulige løsninger for grøn varmeforsyning, lave økonomiske beregninger og holde informationsmøder for områdets borgere og virksomheder.

Deadline for at søge puljen er den 15.september 2023 kl. 12 og på kolding.dk/tilskudsmidlervarme kan man finde flere informationer om krav til ansøgningen. Det er også her, du finder ansøgningsskemaet.

Billig og bæredygtig varmeforsyning

I Kolding kommune bliver omkring 6.500 boliger opvarmet med gas eller oliefyr. I forbindelse med ny varmeplanlægning lavede Kolding Kommune sidste år i samarbejde med TREFOR Varme, Vamdrup Fjernvarme, Christiansfeld Fjernvarme og TVIS nye vurderinger af, hvilke af de naturgasfyrede områder, der potentielt kunne tilsluttes fjernvarmenettet indenfor en årrække og hvilke, der ikke kunne.

Spildevandsforsyningsselskabet BlueKolding er gået i gang med at undersøge muligheden for at opstarte et fjernvarmeforsyningsselskab, der kan bidrage med lokale fjernvarmeløsninger i en række af landsbyer i kommunen. Der er stadig landsbyer og områder i kommunen, som er for små til at indgå i fjernvarmeløsninger. Her er anbefalingen fra kommunen til borgerne at gå sammen og undersøge, om der er alternative mindre fællesløsninger via fx termonet.

-Vinterens energikrise viste os, hvor sårbart det er at være afhængig af gasforsyningen. Samtidig har vi også en stor ambition i Kolding Kommune om at reducere vores samlede CO2-udledning med 70 procent inden 2030 og derfor ønsker vi at hjælpe de gasforsynede områder til at finde billigere, mere bæredygtige og stabile energikilder. Puljen er en af de muligheder vi kan tilbyde borgere med gas- eller oliefyr, fortæller udvalgsformand for Natur, Miljø og Klima, Jørn Chemnitz (SF), i en pressemeddelelse.

Kolding Kommune deltager desuden i det EU-støttede projekt COHEAT sammen med Region Syddanmark og en række andre kommuner i regionen samt rådgivere. Projektets mål er at fremme den grønne omstilling uden for de eksisterende fjernvarmeområder og i projektet deler deltagerne viden og erfaringer for at gøre omstillingen så effektiv som mulig. Projektet har særligt fokus på landområderne og mindre landsbyer, hvor husstandene ligger spredt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel