Kolding Netavis

Brug 10 minutter på at orientere dig om stranden og vandet

Sæt dig ind i forholdene på stranden og i vandet, inden du kaster dig i bølgerne. Foto: TrygFonden.

Uanset om du skal bade ved de danske kyster eller ved strande i udlandet i løbet af sommerferien, anbefaler livredderne, at du sætter dig ind i forholdene på stranden og i vandet, inden du kaster dig i bølgerne.

Et nyt badested kan være fuld af overraskelser, der ikke altid kan ses med det blotte øje, og måske besøger du en strand for første gang, hvor du ikke helt præcis ved, hvor du befinder dig, hvis du får brug for at tilkalde hjælp.

Læg mærke til det grønne redningsnummerskilt

Ved at bruge få minutter på at orientere dig om stranden og vandet, kan du få vigtig information, så du undgår overraskelser på badeturen, fortæller René Højer, projektchef i TrygFonden:

-Man skal lære stranden at kende. Det betyder bl.a., at inden man går i vandet, skal man sikre sig, at man ved, hvor man befinder sig, hvis man får brug for at tilkalde hjælp. Mange steder langs de danske kyster og ved nedgangene til strandene står grønne redningsnummerskilte med et unikt nummer på. Hvis du oplyser det, når du ringer 1-1-2, så ved beredskabet præcis, hvor de skal sende hjælpen hen. I udlandet kan du vælge strande med livreddere, så der er hjælp i nærheden, hvis du får brug for det.

-Tjek sikkerhedsskiltet og spørg livredderne

Ved de større danske strande står ofte også et sikkerhedsskilt, der bl.a. oplyser om tilgængeligt redningsudstyr på stranden, om det eksempelvis er en stejl strand, hvor vandet hurtigt bliver dybt, og du derfor skal være ekstra opmærksom på revlehuller og særlige strømforhold. Samme type skilte kan du også møde i andre europæiske lande – og det er værd at bruge et par minutter på at læse skiltet, før du går i vandet. Du kan også altid spørge de lokale eller livredderne på strandene om gode råd.

-Vi anbefaler altid, at man spørger de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Hvis der er livreddere på stranden, har de allerede vurderet, hvor det er bedst at bade, og markeret området med deres rød-gule flag i vandkanten. Livredderne kan også hjælpe dig med at læse måden, bølgerne slår ind på stranden på, som fortæller om vanddybde og strømforhold. Når livredderne har rejst det gule flag i toppen af livreddertårnet, er det fordi, man skal være særlig påpasselig med at bade, og man kan altid spørge livredderen, hvad årsagen er. Hvis det røde flag er hejst, fraråder livredderne badning, og man skal blive på land, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

-Er der ikke livreddere, skal du bl.a. være opmærksom på, om stranden er meget stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være moler og høfder, som påvirker strømmen. Det kan også være relevant nogle steder at undersøge, om der passerer en hurtigfærge, der kan give store bølger. Hvis du bader i udlandet, skal du også passe på undersøiske rev og farlige dyr i vandet, og en god regel er at holde sig fra strande, hvor de lokale ikke selv bader. Det kunne være fordi, der er risikofyldt at bade der. Al den viden, du kan få om stranden, vil hjælpe dig med at forebygge, at du bliver overrasket over forholdene i vandet, og så er det meget lettere at slappe af og nyde badeturen, siger Anders Myrhøj.

Tagget med: ,
Del denne artikel