Børne- og skoleområdet har gennem en årrække været udsat en politik præget af uforudsigelighed, nedskæringer og hovsaløsninger. Et skridt frem og to tilbage.
Fra den ene grøft til den anden. Udover de økonomiske rutsjeture har problemet været, at medarbejdere, elever samt forældre- og skolebestyrelser ikke i tilstrækkelighed grad har været inddraget forud for forandringer, skriver SF Kolding i en pressemeddelelse.
– Det giver problemer i forhold til medejerskab og forandringsstyrke. Der er fremover endnu mere behov for fokus på, hvordan børne- og skoleområdet fremover kan udvikle sig med fokus på omsorg, trivsel, tryghed, personlig udvikling og faglige resultater. Alt sammen noget der er til gavn for alle børn og elever, men som også er medvirkende til at bryde den negative sociale arv, siger Hans Holmer, gruppeformand for SF, i pressemeddelelsen.
– Det vil fremover først og fremmest medføre positive menneskelige resultater, men også medvirke til at bryde den negative udstødningsspiral, der har store negative konsekvenser for kommunens økonomiske bæredygtighed. En sådan fokus skabes bedst, når fagpersoner, forældre, børn og elever bliver inddraget i en udviklingsproces, tilføjer Mette Voss, som sidder i Børne- og Uddannelsesudvalget for SF og udannet pædagog.
– Vi synes i SF at, det er udmærket med et børne- og skoleforlig som et delelement i budget 2021. Et delelement hvor der ikke blot tilbageføres tidligere gennemførte besparelser, men hvor der sker en markant styrkelse af børne- og skoleområdet først og fremmest til gavn for børn og elever. En styrkelse af de to områder vil også som en positiv bieffekt markere Kolding som en attraktiv bosætnings- og erhvervskommune, siger Hans Holmer som vil tage følgende forslag med til budgetforhandlingerne:
At der indgås et rammeforlig for 2021 i forhold til markante budgetforbedringer på børne- og skoleområderne, herunder i forhold til børn og elever med særlige problemstillinger og behov.
Når rammerne er på plads, gennemføres en børne- og ungekampagne med involvering af alle interessenter og involverede på de to områder.
I forbindelse med indgåelse af delforliget afsættes budget til gennemførelse af kampagnen. Kampagnen skal finde frem til de konkrete tiltag på de to områder, der vil gøre mest gavn og samtidig skal kampagnen styrke det tværfaglige samarbejde på tværs af områderne og mellem offentlig og frivillig indsats i forhold til dagtilbud, skole og fritid.
“Børn og ungekampagnen” skal være tilendebragt, og politisk afledte beslutninger af kampagnen skal være truffet senest 1. marts 2021, så politisk trufne beslutninger kan gennemføres med effekt fra skoleårets start 1. august 2021.