Kolding Netavis

Borgerne inddrages igen: Kunstprojekt med over 1.000 deltagere

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Trapholt
Tina Ratzer. Foto: Thomas Juul.

Coronakrisen forgår – klimakrisen består.

Endnu engang går Trapholt i luften med et storstilet borgerinddragende kunstprojekt med over 1000 deltagere. Det sker denne gang i samarbejde med en af landets bedste kunstnere, den erfarne tekstildesigner Tina Ratzer, der fører deltagerne fra hele landet sikkert igennem kreative designprocesser med kunsthåndværket patchwork.

’Tæt på træer’ tager afsæt i danskernes stigende interesse for naturen under coronakrisen og behovet for nye fællesskaber. Projektet tematiserer kærligheden til naturen og behovet for at passe på klimaet. Håbet er, at jo tættere vi kommer på naturen, jo mere vil vi passe på den.

Tusinde deltagere fra hele landet vil i løbet af vinteren og foråret skabe en skov i patchwork i samarbejde med den anerkendte tekstildesigner Tina Ratzer, som har arbejdet med kunstneriske tekstilprojekter de sidste tyve år nationalt og internationalt. Gennem projektet kan man lære kunsthåndværket af en mester og skabe sit eget udtryk, udforske plantefarvning og få helt nye oplevelser i naturen med naturvejledere.

Tina Ratzer inviterer i løbet af projektet bl.a. hjem i sit studie til en virtuel patchwork- og plantefarvningsworkshops ligesom både form, alle farver og design af patchwork er kurateret af Tina Ratzer.

Gigantisk kunstinstallation

Tæt på Træer afsluttes med en gigantisk kunstinstallation på Trapholt i form af en skov, man kan gå ind i og opholde sig i. Skovens mange blade sys i patchwork af projektets deltagere. Hver deltager bidrager med en patchworkblok, hvor motivet er et blad fra et træ, der betyder noget for dem. Trapholt udleverer en vejledning til både begynderen og den erfarne patchworker.

Projektet samler generationer på tværs og henvender sig til borgere i hele Danmark med interesse for enten håndarbejde og/eller naturen. Det bliver en indgang til at udforske vores naturressourcer og kunsthåndværket patchwork.

– Mange har ubevidst en relation til et særligt træ uden at vi tænker over det. Det kan eksempelvis være et træ hvor man nyforelsket gik tur eller har følt stor sorg. Trapholt vil med Tæt på Træer skabe bevidsthed omkring denne relation og på denne måde understøtte den respekt og omsorg, vi bør vise klimaet og vigtigheden i en mangfoldig biodiversitet i naturen. Patchwork er et langsommeligt håndarbejde, hvor håndens arbejde og tanker bliver til formmæssigt udtryk. De mange bidrag til Tæt på Træer vil til sammen udtrykke akkumuleret omhu, eftertanke og mangfoldig kærlighed til naturen på en måde, som Tina Ratzer alene ikke ville kunne have udtrykt i sin kunstinstallation Tæt på Træer”, fortæller museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Hvordan deltager man?

På den virtuelle opstartsworkshop den 30. januar 2021 introducerer Tina Ratzer og Trapholt projektet. Efterfølgende vil der være mulighed for at deltage i virtuelle naturvandringer, patchwork- og plantefarvningsworkshops og andre online tiltag, hvor deltagerne mødes på tværs af hele landet og deler gode tips, tricks og tanker omkring patchworkarbejdet, valg af blade og eventuelle naturoplevelser.

Trapholt har oprettet en Facebook-gruppe ’Tæt på træer’, hvor deltagerne og kunstneren kan dele gode tips, tricks og tanker omkring patchworkarbejdet.

Arrangementer online og fysiske

I løbet af projektet vil der være forskellige arrangementer deltagerne kan deltage i. Tina Ratzer inviterer hjem i sit studie til patchwork- og plantefarvningsworkshops og andre online tiltag.

Trekantområdets Naturvejledere inviterer på virtuelle naturvandringer. Afhængigt af corona-restriktionerne vil Trapholt i løbet af foråret også arrangere fysiske møder i samarbejde med Trekantområdets biblioteker, naturvejledere og kreative partnere, hvor deltagerne kan mødes.

Fakta

Projektet arrangeres i samarbejde med Trekantområdets Festuge, Trekantsområdets naturvejledere, skoler og biblioteker, kreative foreninger og er støttet af Region Syddanmarks Kulturpulje.

Startskuddet lyder den 30. januar, hvor den virtuelle opstartsworkshop finder sted på Zoom. Læs mere her.

På Trapholts hjemmeside kan man tilmelde sig projektet.

Projektet kan følges på Facebook.

Planlagte arrangementer (flere kommer til)

30. januar 2021 kl. 11-11:45 Opstartsworkshop (virtuelt møde med Tina Ratzer og Trapholt)

6. februar 2021 kl. 09-11:30 Plantefarvningsworkshop i dit eget køkken (virtuelt guidet fra Tina Ratzers køkken)

27. februar 2021 kl. 11-11:30 Kram et træ og andre naturoplevelser (virtuelt guidet af naturvejledere)

Efter opstartsworkshoppen, vil man kunne afhente stof-kit og instruktionsfolder til projektet på bibliotekerne i Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Vejen og Vejle eller via Trapholts webshop.

I Trekantområdet er der etableret tætte samarbejder med skoler i alle syv byer. Her vil børn få oplevelser med naturvejledere og skabe bidrag i patchwork som led i undervisningen. Der er ligeledes etableret samarbejde med lokale håndarbejdsforeninger i hele landet og med Dansk Patchworkforenings 50 lokalforeninger i Danmark.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *