Kolding Kommune, Trapholt og kunstner Tina Ratzer er gået sammen for at skabe det borgerinddragende kunstprojekt “Plantemagi på Troldhedestien”.
I projektet inviteres borgere til at deltage i aktiviteter med indsamling af planter fra Troldhedestien, indfarvning af stof og syning af kunstflag, alt sammen udstilles undervejs som installationer på Troldhedestien.
Kunstprojektet har udspring i planter fra den historiske Troldhedesti. I løbet af 12 måneder inviteres borgere til at deltage i forskellige workshops med udgangspunkt i beplantningen langs Troldhedestien. I løbet af for- og eftersommeren kan man deltage i workshops, hvor der indsamles planter.
72 farveglas
Planterne benyttes til at farve uld- og silketekstil i glas. Selve indfarvningsprocessen sker ved hjælp af solens stråler og planter. 72 farveglas monteres i installationen SOL-REOL, som vil stå ved Dybvadbro Station fra 15. juni.
I efteråret tages stoffet ud af SOL-REOL og upcycles til flag, som præsenteres under en flagmarch og placeres ved Skovløberhuset. I foråret 2024 vil det plantefarvede stof på flagene have ændret sig på grund af vind og vejr. Flagene tages ned, og stoffet bliver syet om til en stor ”kunstdug”, som efterfølgende indgår i særlige arrangementer, herunder fællesspisning, hvor stoffet igen vil blive påvirket, slidt og ændret af brugen. Afslutningsvis vil dugen blive skåret op og syet om til muleposer til deltagerne i projektet.
Kommunen har taget initiativet
Kolding Kommune har taget initiativ til projektet om at skabe bæredygtig kunst langs den kulturhistoriske Troldhedesti. Borgere bl.a. fra social- og handicapområdet deltager i aktiviteterne med indsamling af planter fra Troldhedestien, indfarvning af uldstof og planteportrætter som alt sammen udstilles undervejs som installationer på Troldhedestien.
Særligt borgerne fra Kolding Kommunes beskyttede beskæftigelse samt aktivitets- og læringstilbuddet SOJA indgår som partner i projektet.
-Her i Kolding har vi rigtigt gode resultater med at inddrage udsatte borgere i fælles projekter som eksempelvis Troldhedestien. Det har en positiv effekt på borgernes stolthed, ejerskab og selvværd, at deltage. De bidrager og er en del af et større fællesskab, og det giver uden tvivl rigtigt meget værdi og øget livsglæde, fortæller Villy Søvndal, udvalgsformand for Social og Arbejdsmarked, i en pressemeddelelse.
Karen Grøn, direktør Trapholt og kurator på udstillingen, siger:
-Når vi inviterer en kunstner til at arbejde i det offentlige rum, får vi helt nye syn på omgivelserne. Med Plantemagi projektet får vi indsigt i naturen og biodiversiteten på Troldhedestien på en helt ny måde. Vi kommer både tæt på naturen og får nye ideer til, hvordan man kan være kreativ. Kunstværket er både de processer, deltagerne indgår i, marchen med flagene og selve produkterne i form af SOL-REOL, flagene og kunstdugen. Der er plads til alle, der er nysgerrige på at se verden med nye briller.
Projektet strækker sig frem til den 1. maj 2024 og giver alle deltagere mulighed for at deltage i en enestående kunstnerisk rejse gennem naturens farver og oplevelser.
Projektet er støttet af Statens Kunstfond.