Connect with us

Skole

Bæredygtigt samarbejde var på menuen

Offentliggjort for

den

Faglærer på HANSENBERG Linda Toft, som her står i køkkenet sammen med Julie Balling fra 6.a, er imponeret over grundskoleelevernes engagement. Foto: HANSENBERG.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Både Vamdrup Skole og HANSENBERG kan se tilbage på et forrygende forløb, som fredag kulminerede med præsentationen af lækker – og bæredygtig – street food.

Tre 6. klasser på Vamdrup Skole har netop haft emneuge om FN’s 17 verdensmål, og i den forbindelse har skolen ugen igennem haft besøg af gæstelærere fra HANSENBERG. Og et par af dagene har elever fra Grundforløb 1 – Mad, oplevelser og mennesker også deltaget som “bæredygtighedseksperter”, skriver HANSENBERG i en pressemeddelelse.

For på HANSENBERG er bæredygtighed et strategisk fokuspunkt, som både elever og medarbejdere arbejder meget med i hverdagen.

Folkeskoleeleverne har blandt andet sammensat bæredygtige menuer sammen med faglærer Linda Toft fra HANSENBERG samt bygget madbod, møbler og andre ting af genbrugstræ sammen med faglærer Lars Jørgensen.

Og i fredags var det så tid til at servere bæredygtig street food til både elevernes forældre og til flere klasser på Vamdrup Skole. Råvarerne til hele ugens arbejde i køkkenet er overskudsmad fra en række butikker i området.

– Jeg er meget imponeret af, hvor engagerede eleverne fra Vamdrup Skole er. Ud fra det overskudsmad, vi fik, skulle de selv finde ud af, hvad de kunne lave. Vi har for eksempel arbejdet med kikærter i stedet for kød, og de har bare været så gode til at samarbejde og tage initiativ. De har været kreative, og det har været en fornøjelse at være her, siger Linda Toft ved slutningen af emneugen.

Brug sund fornuft

Hun fortæller, at omdrejningspunktet har været ansvarligt forbrug:

– Man kan godt lave lækker mad, selv om bedst før-datoen er overskredet. Brug din sunde fornuft, duft til det og smag på det.

Eleverne fra Grundforløb 1 – Mad, oplevelser og mennesker har under emneugen også haft tværfaglige opgaver. De har eksempelvis skrevet læserbreve om bæredygtig mad – vel at mærke målrettet elever i 6. klasse – og de har givet feedback på den bæredygtige street food.

– Vores elever på Grundforløb 1 har selv lige haft en bæredygtighedsdag på skolen, så de er godt rustet til at tage ud og fortælle om bæredygtighed – og til selv at anvende principperne i deres hverdag. Her får de så en ekspertrolle, og det er der masser af læring i, for de skal selv formulere noget om alt det nye, de har lært, forklarer Linda Toft.

Byggeri og bæredygtige snakke

For Sara Jensen (6.c) og Julie Balling (6.a) fra Vamdrup Skole har ugen været en øjenåbner:

– Det har været en anderledes og sjov uge. Det er vildt at se al den mad, som butikkerne må smide ud. Den mad har vi arbejdet med, og vi har talt meget om, hvad vi spiser til aften derhjemme. Det har også været spændende at møde lærere og elever fra HANSENBERG, og jeg har for eksempel fundet ud af, at man kan uddanne sig til kok på skolen, fortæller Julie Balling, som i ugens løb har arbejdet i køkkenet.

Imens har Sara Jensen været med til at bygge en madbod:

– Jeg har lært mere om at bygge, og vi har brugt genbrugstræ. Vi havde travlt lige fra start, og vi har fået meget at vide om genbrug.

Stor succes

Faglærer på HANSENBERG Lars Jørgensen har hjulpet til med byggeriet – og er sammen med overlærer ved Vamdrup Skole Birgitte Hansen idémager til projektet:

– Vi har vist nogle håndværksfag frem på elevernes niveau – og det er vigtigt, hvis interessen for fagene også fremadrettet skal bibeholdes blandt eleverne. De har fået lov til at bidrage med det, de kan og vil. Og de har fået oplevelsen af, at ‘wow – det kunne vi godt klare’. Det er første gang, at vi er ude på en skole på den her måde, og det har været en stor succes, siger Lars Jørgensen.

Birgitte Hansen kalder emneugen og samarbejdet “helt forrygende”:

– Det er nogle meget kompetente faglærere, der har været med fra HANSENBERG. Blandt vores elever er der mange, som kan blive nogle rigtig dygtige håndværkere. De tænker nyt og innovativt, og de får lov til at folde sig ud i det her projekt.

Noget af bæredygtighedsundervisningen i Vamdrup er foregået i HANSENBERGs mobile klasseværelse, som har været parkeret i skolegården.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Skole

Ny HF-uddannelse en succes

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Det er en kæmpesucces, hvis vi på den måde kan være med til at sikre en gruppe unge, der har det svært, en langt bedre start, fortæller Poul Erik Jensen (S). Privatfoto.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Koldings nye 3-årige HF-uddannelse er blevet en kæmpesucces.

Uddannelsen henvender sig til unge, der kæmper med autisme, angst, depression og opmærksomhedsforstyrrelser. Det er typisk unge, der enten ville falde ud af det ordinære uddannelsessystem eller slet ikke være kommet i gang med noget som helst.

Uddannelsen startede op lige efter sommerferien – og der har ikke været frafald og antallet af sygedage er lavere end man ser på de ordinære uddannelser.

-Det er ganske usædvanligt. Det er en kæmpesucces, hvis vi på den måde kan være med til at sikre en gruppe unge, der har det svært, en langt bedre start. Det kommer ikke alene dem til gode, men os alle sammen som samfund, siger formand for byrådets arbejdsmarkedsudvalg, Poul Erik Jensen (S).

Det er arbejdsmarkedsudvalget, der finansierer den 3-årige HF-uddannelse – som ligestilles med den ordinære 2-årige HF-uddannelse.

Flere kommuner, bl.a. Fredericia og Vejle har også sendt elever til den nye uddannelse.

-Når uddannelsen er kørt helt på plads i løbet af tre år, er det planen, at Kolding HF og VUC overtager uddannelsen og den økonomiske forpligtigelse, slutter Poul Erik Jensen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Idræts- og kulturhus indviet

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Borgmester Jørn Pedersen (V) og to elever fra Brændkjærskolen klippede den røde snor. Foto: BlumePress.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandag eftermiddag blev Brændkjær Idræts- og Kulturhus indviet.

Omkring 900 personer deltog mandag eftermiddag i indvielsen af Brændkjær Idræts- og Kulturhus.

Der var velkomst ved formand Bent Bruun. Herefter var der taler ved blandt andet formand for fritids- og idrætsudvalget, Søren Rasmussen (DF) samt formand for kulturudvalget, Jesper Elkjær (SF).

Brændkjærskolens elever blev herefter lukket ind og fandt den officielle indvielse sted. Den røde snor blev klippet af borgmester Jørn Pedersen (V) samt to elever fra Brændkjærskolen.

Og så blev Brændkjærsangen sunget og herefter fremførte 6. årgang Brændkjærdansen.

Til slut kunne man se sig omkring i det nye idræts- og kulturhus.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Skoleklasser blev klogere på Lillebælt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Eleverne fra Munkevængets Skole blev klogere på livet i Lillebælt. Foto: BlumePress.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skoleeleverne fik en rundvisning på forskningsskibet Aurora.

Mandag fik 8. klasserne på Munkevængets Skole i Kolding en rundvisning på Aurora, der endnu var ved havnen i Kolding.

-Vi bliver klogere på, hvilke problemstillinger der er i Lillebælt og i fjordene. Og hvilke problemer er der i forhold til iltsvind. Det handler om, at vi skal blive klogere på livet i havet og hvordan økosystemet klarer sig i forhold til det iltsvind der er. Det kan naturligvis være klimabetinget, men der er også lokale forhold, der spiller ind, fortæller Camilla Buur, naturfagsvejleder på Munkevængets Skole i Kolding, til Kolding Netavis.

-For eleverne åbner det op for, at vi kigger på nogle problemstillinger fremadrettet, men vi får også åbnet op for nye problemstillinger, som vi ikke anede eksisterede. Det under havet ved vi faktisk ikke så meget om, tilføjer Camilla Buur.

Mandag var sidste dag, at forskningsskibet Aurora var i Kolding. Nu drager skibet videre til Sønderborg.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Skoleelever fik fag mellem hænderne

Offentliggjort for

den

Forfatter:

-Jeg har interesse for alt, der har en motorhjelm, fortæller 15-årige Emily Bang Pedersen, som til Prøv et fag på Hansenberg blandt andet fik til opgave at afmontere bremser. Foto: Hansenberg.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

For andet år i træk har erhvervsskolen Hansenberg i Kolding inviteret elever i 8.-10. klasse til Prøv et fag.

Selv om det er lørdag, kan der godt være masser af aktivitet på Hansenberg s adresser.

I hvert fald når erhvervsskolen arrangerer Prøv et fag for elever i 8.-10. klasse, som lørdag formiddag kunne prøve kræfter med en af Hansenberg s uddannelser – mange sammen med enten mor eller far.

En af de skoleelever, som havde sat tid af til Prøv et fag, er Emily Bang Pedersen. I skolens autoværksteder fik hun blandt andet mulighed for at samle et trailerstik og afmontere bremser.

-Jeg har interesse for alt, der har en motorhjelm. Jeg kendte lidt til mekanikeruddannelsen i forvejen, og da vi på Facebook så, at der var mulighed for at komme til Prøv et fag, meldte vi os til.

-Og jeg har en endnu større interesse for uddannelsen nu, end da jeg kom. Ellers har jeg også tænkt lidt over tømreruddannelsen, hvor jeg også kan få lov til at samle ting, fortæller Emily Bang Pedersen, der går i 9. klasse på Bredagerskolen.

Godt for alle parter

Netop det at få et fag mellem hænderne er vigtigt, forklarer skolechef ved Vitia på Hansenberg Kirsten Grosen:

-Deltagerne får en fornemmelse af, hvad der kendetegner et fagområde. De ser vores faciliteter og fornemmer stemningen – og får indsigt i de mange uddannelses- og jobmuligheder.

-Prøv et fag adskiller sig ved, at de unge mennesker har mulighed for at tage en af deres forældre med. Det er ofte i sparringen med blandt andre forældrene, at unge træffer et uddannelsesvalg. Uddannelsesverdenen har ændret sig meget, siden forældrene tog en uddannelse, og derfor er det godt for begge parter at opleve skolemiljøet – og få mulighed for at tale med undervisere om jobmuligheder og optagelseskrav.

Det er andet år i træk, at Hansenberg har stået for Prøv et fag for grundskolens tre ældste klassetrin. Til foråret holder skolen et lignende arrangement for elever i 5.-7. klasse.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Realskolen inviterer indenfor

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Kolding Realskole inviterer lørdag den 30. oktober indenfor til Åbent Hus. Foto: BlumePress.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lørdag skal eleverne i skole, da der inviteres til Åbent Hus.

Det kan være svært, når forældre skal vælge, hvilken skole poderne skal gå i. Skal det være Folkeskolen eller privatskole?

Det er baggrunden for, at Kolding Realskole, der er en privatskole, lørdag den 30. oktober inviterer interesserede til Åbent Hus på skolen.

Du kan møde Kolding Realskoles børn, lærere, pædagoger og ledere, oplev undervisningen & SFO og, vigtigst af alt: få en god og uforpligtende snak om, hvad det betyder at gå på Kolding Realskole.

Skolens elever går i skole denne lørdag, hvor besøgende også kan få en snak med elever på skolen.

Man er velkommen til Åbent Hus uanset om man blot er nysgerrig eller overvejer, at indskrive sit barn.

Kolding Realskole blev grundlagt den 1. april 1890 af Henrik Egeriis Christensen-Dalsgaard og er blandt de ældste realskoler i landet.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

På Ødis Kroge Vej ved Ødis finder du det hus, hvor det er absolut billigst, at blive husejer. Foto: Nybolig Kolding.
Ødis1 uge siden

Bliv husejer for en slik: Her er Danmarks billigste hus

Kirkeibyen har rejst en ny bygning med 2.400 kvadratmeter, Samværket, på bakken i Seest ved siden af højskolen. Foto: Kirkeibyen.
Seest1 uge siden

Kirke- og kulturcenter med plads til 1.000 står klar

Karina Adsbøl (DF) modtog tirsdag Ridderkorset. Her viser hun Ridderkorset frem. Privatfoto.
Hjarup1 uge siden

Folketingsmedlem fra Hjarup modtog Ridderkorset

-Det er jo altid rart at få at vide, at der er nogen, der værdsætter alle de frivillige timer, vi lægger i arbejdet, siger Jens Erik Lind (t.h.). Allan Gram ses til venstre i billedet. Foto: GF Forsikring.
Christiansfeld3 dage siden

Brandmænd modtager ildsjælepris

Foto: Pixabay (Modelfoto)
Kolding6 dage siden

Dødsfald – 23. november 2021

South City Gospel Choir, kirkens musikere og sangere sørgede fr underholdningen. Foto: BlumePress.
Kolding2 dage siden

Omkring 1.000 deltog i åbning af nyt kirke- og kulturcenter

Vamdrup4 dage siden

I bidende kulde blev juletræet tændt: Nyvalgt borgmester holdt tale

Der blev danset om juletræet og sunget julesange. Foto: H.E. Haulrich.
Ødis3 dage siden

Julemanden modtaget i Ødis

Her ses fra venstre: Koldings kommende borgmester, Knud Erik Langhoff (C), viceborgmester Birgitte Munk Grunnet (S), Villy Søvndal (SF) og Merete Due Paarup (R). Foto: Kolding Kommune.
Politik1 uge siden

Nu har byrådet konstitueret sig

Kolding Kommune udbyder en storparcel på 17.000 kvadratmeter. Foto: Kolding Kommune.
Kolding5 dage siden

Sælger stor byggegrund til boligfællesskab

Reklame

Tags

november 2021
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Populære artikler